用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

上黎其實想講買校服眾生相:

情景一
家長攞完校服,很多即叫學童於操場試穿,副校請他們別在那裡”坦蕩蕩”,未遭理會.

情景二
領校服的場地在地下會議室,放學後,但見靠會議室操場那邊,到處透明膠袋,垃圾分布如節慶後的熱門聚腳點.難怪香港人的某些公德質素有時被看輕
有老師覺得不便出面,惟有叫家教會成員留意,我也有請家長執拾,尚幸回應正面.
不過既在學校,在子女面前,也請保持自尊自重

情景三
有家長過分”聰明”,竟以有穿過洗過的舊校服,以第一天其實隨地可拾的透明膠袋包住,當不合碼的新校服拿回校換.因人多,竟又給其得逞(這情況,是有家長領到該舊校服時,即時拆檢才發現的),這家長真是何其聰明 ,頗擔心其子弟日後會把才智用在哪裡:evil: .

情景四
有家長可能受壓過重,似巴士阿叔,遇不如意(如下午4時回校換校服,但校服商已離去,又或其子弟要特小的24碼,之前又沒有訂,換碼貨中沒有),即破口大罵甚或以粗口問候,連累校工或校服商職員,甚至波及在旁幫忙解釋的家長

總覺得,我們校的老師質素不錯,分分鐘較九龍塘的名校好,但家長的質素就...這可能是我校升學率難以突破的原因之一:-x
--讓我們先做好自己,以正能量引發正能量吧

原文章由 kswiss 於 07-11-15 20:04 硐表
嘩!咁都有,真係幾託異,難怪好多家長寧揀鄰校.

文化背景差異真大,所以學生既質素同成績都好參差.希望學校唔好放棄仲有一班質素唔錯既家長及學生啦! ...

鄰校都唔好得去邊.有響同區做幼教工作既家長告訴我,d屋村師奶最鍾意揀鄰校為第一志願,理由係:我都唔識教佢,咪等學校教囉,間學校係要多功課先好

敝校仲有好多好似您地咁in及較注意子女感受既家長

何況,屋村師奶都有質素高既.好似下學期會幫PTA搞既課餘興趣班教普通話唐詩朗誦既其中一位導師,就好認真同有心,佢個小朋友都係活潑之餘,好有教養 .另一位屋村師奶,就培養咗志願做鋼琴演奏家既全級三甲內既叻女

有朋友幫個囝揀咗九龍塘附近私小,一樣大嘆家長冷漠,愛比較和勢利,真係家家有本難唸的經.我覺得仁紀算好,因為真在此欄,都見到很多有心既家長.

原文章由 黃巴士 於 07-11-16 12:16 硐表
無左修養, 幾好成績都無用

原文章由 lucy 於 07-11-16 16:33 硐表
同意你話我校老師質素不錯, 相信校長更甚.

尋日接細女放學俾我係佢地門口親自聽到佢地最高領導人既言論. 唉, 真係....

係勒,有個未經證實(因係間接聽番黎既,不過之前撞過校長,佢都講,可以申請小班教學梗係會申請啦,等老師做得冇咁辛苦都好呀:) )既消息:

校長話,自09年開始,仁紀將實行小班教學,派位方面,每班只收25人,估計加埋面試入黎既,全班人數都會明顯調減

到時低年級學生減少了,老師可以唞吓氣之餘,仲可以加強提問(其實而家都有,我囡P1時書面有印印,儲齊可換文具,同埋有糖糖食,都係因為舉手回答老師問題之故),活躍提問,增加互動刺激

咪以為我地D"米以成炊"既千禧龍年小朋友冇乜得益,因為可減輕低年級老師既負擔,校長就可以抽調人手,去幫吓到時變咗高年級既小朋友

(全班40人,管得掂都好叻,點可以奢求老師增加互動空間?

所以有時都覺得自己班既老師幾叻,教作文可以引發佢地既興趣同創意,個個唔同style .我聽講,有同級既老師做作句工作紙時,係將model answer寫響黑板,要同學仔照抄
我睇過果班中卷二攞到90幾分同學仔份卷,真係好model answer,每句唔多唔少啱啱好,以P2既標準黎計,內容都係簡簡單單啱啱好

不過,對比起黎,我就鍾意自己囡囡會錯字同錯語法既6、70分份卷:loveliness: ,因為可以睇到阿囡有自己既思維響裡面,講緊自己既生活、思想,有時雖然係冇乜必要寫咁長,講多錯多,但唔係為講而講,睇得出佢真係用腦諗過...咁發展落去,到高年級d可以handle點寫一句完整句子時,句子就有內容可言,唔係為文做情.

老師花時間同心思既誘導法,可能明知道未必可以粉刷到佢現時既"業績",但仍然會種下種子,咁先係"以生命影響生命" 吧?)

原文章由 kswiss 於 07-11-16 13:41 硐表
唔知你地班有冇安排在轉堂既時候背乘數表呢?
呢個真係老師既好方法,唔會浪費咗轉堂既時間,對學生又有幫助,真係好! 最重要係唔洗我係屋企勞氣.

個方法好正喎,您地班舊年有雙班主任制,仲有個您介紹過既什麼小組互相幫忙既方法(?唔記得咗添 ),今年又有背乘數表省時法,真係都幾正

我囡雖然已響暑假背咗乘數表(我有九因歌歌仔隻CD同VCD,好似借咗俾朋友,不遺有需要可PM我約時間借俾您地聽吓),但係都係唔可以抽答既,問佢6乘9就要由61如6開始,再問佢6乘8,都係要從頭背過

原文章由 kswiss 於 07-11-16 21:34 硐表
csy_ma,

抄model answer 係黑板?唔知你係唔係講我地班呢?

我幾滿意今年有科主任教中文,佢好有心教.另有,副校教聖經.而英文同數學科老師跟去年一樣,兩個都教得好好.尤其係數學科,女女好有興趣,而且暫時個 concep ...

吓?乜妳地班都係?咁作句同抄寫有咩分別?

原文章由 cookie 於 07-11-17 00:34 硐表
csy_ma,
您仲唔瞓既

踩咗去第間學校既地盤”侃大山”呀!一陣仲要回應指名道姓既挑戰添
我都好想學吓您咁放手,睇黎您大囡已搵到自己溫書條路勒(小學,就應該係唔駛溫都應付到先至啱既,唔係中學咪唔駛瞓?)

原文章由 kswiss 於 07-11-21 19:05 硐表
你地之前提到作文,又提到要為文章作一個題目,我地今日終於有得做啦!

真係好,之前中文科都係作句子,而家就作文.其實女女之前作句有難度,她常常會用作文的想法去作句子,搞到句子好長,又未表達到她的意思.而家作文,終 ...

我地中文老師既回應,幾乎同小朋友寫既文一樣長

同時聽講,剩係我地班先有果份小測卷(要為文章作題目係其中之一份,有時,題目中都有我地班小朋友既名架 ),唔知您講既係唔係同一份

英文都好似有看圖作文練習,響本補充度,我記得考試前老師叫阿囡做過.

原文章由 kswiss 於 07-11-22 13:10 硐表
我十分贊成啊!其實我間唔中都有叫佢寫,不過,你地知啦!阿媽叫做同學校要做,效果差好遠架!

我都係 以前幼稚園時,係要交圖文並茂既周記既,而家反冇.暑假時試過請阿囡寫日記,唔係日日寫到,但返學後功課迫人,早就放棄咗.有次佢識咗個新朋友仔,好開心,都有主動話要寫(因為之前果晚睇返暑假時既日記),但因回家已很累,又讓其過去了.

週記同作文既分別,係全班題目並不統一,亦即係話,同學較難通過交換作文,看出彼此既優缺點(唔知小二會唔會做到呢 ).但係好處就係養成小朋友遇事留心,可能把事件發掘為題材的思考方法.因為響高年級,文章要寫得好,重要既係觀點同創意.

但創意唔係響石頭爆出黎既,要靠平日事事留意.寫周記,就係磨鍊既辦法之一(我囡響暑假寫日記期間,就成日話日子過得平淡,冇野好寫--縱然佢果日出咗去outing,跟青少年中心d大姐姐玩咗成日--咁發展落去,到高年級時,分分鐘對住個題目齋坐,再唔係就開口問大人點寫,然後就等運到 ).

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-11-23 12:03 編輯 ]

原文章由 kswiss 於 07-11-22 13:38 硐表
唔怪之得你講既小測卷我冇咩印象啦!

看圖作文係一份關於'大灰熊幫忙搬石頭'的故事',要自己作題目及有4-5格圖,然後作故仔,小朋友應該幾鍾意做.

女女話作句係依據老師提供既詞語去作,規限咗佢既思維,好難作.而作文係 ...

您講果份看圖作文,反而我地班冇.

作句其實都可以有好大自由度,都要睇吓老師點教.

所以我唔係贊成俾”標準答案”,咁等於扶貧機構送錢俾窮人,而唔係教佢地點去自力更生滅貧一樣(另一個比喻係俾魚竿教佢地釣魚,定係釣埋俾佢地).咁發展落去,只會規範咗小朋友既想像力,而唔係將佢發揮出黎.

不過任其發揮真係難教好多,我地班老師近排教人響一句句子裡面,圈番個動詞出黎(我以前做補底班時都係用呢招 ,可惜響小五用唔係好得 ).因為動詞響句子中,就好像等號,等號前係主語,等號後可以係冇野,亦可以係賓語.
將句子拆解了,把概念搞清楚後,無論係作文、閱讀理解定重組句子,都應該容易好多

原文章由 kswiss 於 07-11-22 13:45 硐表
csy_ma,

唔知可唔可以同學校反映下,加強英文作句,作文呢?

比d worksheet 小朋友做下,一星期一次,效果好好多架!

不如下次茶聚既時候,您直接同黃副校提?

原文章由 黃巴士 於 07-11-17 13:44 硐表

其實model answer做法, 好似我以前中史精讀咁, 按精讀答法分
數有保障, 但無左自己睇法, 就算有獨立思維都唔夠膽博寫落去,
因為驚失分.
所以有好多考生答對, 可能較公式化, 但出來整體成績條graph都
可能只 ...

黃巴士:

您講咗重點出黎:獨立思考同創意可能係每個小朋友天生有既,但因為俾貪方便既填鴨教育填填吓,就謀殺咗

讀中學既時候,因為學校好傳統,老師既教法都係好傳統,上堂不過係抄筆記.但係有課地理,測驗卷派回來後,發覺照足老師筆記寫都係僅僅及格,同學大惑不解 .老師就話:我係用公開試既評分法評你地,你地要當閱卷員係白痴咁,每一個point都要寫入去...

由於評卷方式俾同學發揮創意,學既人反而非常願意投入去學(就好似我囡有時做作句功課咁 ),就咁學咗兩年,響翌年會考,全班有八成人攞A或者B,好似冇人攞D或者以下...

我都偷蹺用咗呢個方法,放咗去考中史度,所以雖然冇乜溫書(連考試問既條約內容,都唔記得咗,要由其影響反推出黎),都攞到cred

原文章由 黃巴士 於 07-11-22 15:31 硐表

其實每星期加插左小測, 老師已經好好.  
再加週記.. 真係會加左多老師工作量, 唔知老師介唔介意呢??

有時見老師改功課都好仔細, 好似仔仔多左一劃, 少左一劃, 多左一點, 少左一點, 有時我都唔覺 ...

增加老師既工作量.....

可唔可以咁:

好似我以前間中學咁,週記屬每週既例行公事,可能純為睇吓個學生情緒健唔健康,果陣時,睇既係班主任,而唔係中文科老師睇既.

好多時,班主任都係打個剔,最多寫個”閱”字上去(而家可能係蓋印仔),冇評分

唔駛計較文法同錯別字(有睇過,改錯別字唔難,但將唔通既句子改為通,分分鐘比另寫新句更花時間,最好就唔好咁計較,最多係將錯誤表達既句式underline佢算數).

老師唔想既話,亦唔駛俾評語.我果時就因為寫乜老師都冇反應,試過有排抄隔鄰班同學仔既週記(因為個同學仔好叻,會根據時令寫文,完全唔涉及自己既生活同個人感受 ,所以佢後來讀電腦).

週記既形式不限,可以係詩、謎語、創意數學題、自創古仔+插圖、近排鍾意唱首歌既歌詞、近排追開既電視劇劇情簡介(抄都得,最少頭尾要交代點解無喇喇抄段咁既野)、近排砌既模型結構圖解及介紹,亦可係閱書報告等...總之任其發揮創意.

總之,週記既作用,只係俾小朋友留意吓每星期發生既事,訓練吓佢地既觀察力咁,好似幼稚園咁多圖少字,同埋加插生活照片或網絡圖片都得.或者可以叫做紙上blog,令佢地除咗被迫填鴨吸收知識外,仲有樣野,可以培養佢地想同成人世界以文字溝通既欲望

原文章由 csy_ma 於 07-11-23 12:08 硐表

增加老師既工作量.....

可唔可以咁....

係嘞!我地暑假氹阿囡寫週記時,都係抄咗佢幼稚園交功課既辦法:
小朋友做一部分,家長又做一部分,咁其實係某種刺激既動力.

假如份週記,小朋友、家長同老師(要睇)都會參與既話,可能會實行得比較困難,但係效果,就唔只訓練語文能力、磨利敏銳觀察和感受力咁簡單,分分鐘可作子女成長既珍藏記錄,亦可令家長藉文字反思與子女既親子關係...

但係如果要咁做,有幾多在職既家長肯??

可唔可以將小朋友週記部分,列為未交功課,家長參與部分,列為志願贈品?

原文章由 kswiss 於 07-11-23 09:26 硐表
咁咪係你班中文科老師自己出卷囉?一星期一份,真係唔簡單.

係呀(雖然係明擦鞋,但好野點解唔俾多d講?)

原文章由 kswiss 於 07-11-27 09:56 硐表
csy_ma, wp-bn, 黃巴士,二年級家長,

你地會唔會去星期五既旅行呀?

yes, i'll:>

原文章由 lucy 於 07-11-26 16:15 硐表
我諗你真係要分階段放手, 起碼平時既功課及默書, 交番俾佢地. 否則你咪完全無晒自己既時間? 遲下重要睇埋小一既細仔, 你分身都唔掂呀!

原文章由 黃巴士 於 07-12-11 10:12 發表

1. 英語工作坊- 係米星期五 6:00-8:00果個, 本來我都想去, 但對於我來講, 覺得太夜, 所以唔去.
3.果日營原來剔左去---- 都要抽籤.
亞囝話抽中嘅唔多, 而且小一個時已經去過.::" />

黃巴士 ...

聞說英語工作坊係配合學校即將推行既提高英語水平的教學策略,向家長介紹幫助學童溫習的方法,如果有時間,最好盡量去,起碼了解多d學校之後會點重點培育佢地學英文:idea:

鄧靄霖果講座有名人效應,應有捧場者,但佢既觀點不難在書或節目上得知,加上果日老公唔得,所以我都冇剔話去.

但之後有個九型心格既講座(好似下個月),都係響星期六,我就好有興趣.因為聞說個講者都幾掂.九型人格既course,以講者咁既級數,出去聽可能閒閒地要俾一千幾百,學校有免費既,就梗唔執輸去聽

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-12-11 12:01 編輯 ]

原文章由 Mrssslui 於 07-12-11 12:30 發表
csy_ma,

多謝你既堅料呀!
咁日營你去唔去?
真係好,原來學校就嚟有新既教學strategy.
至於九型,都緊係要去聽下啦!
今年學校既講座,topic真係唔錯.點解咁進步既?topic其實係唔係家教會成員/老師提議架?

...

Mrssslui:

您好耐冇冒頭喇 .我既其實係二手料(近排因為俾老闆催得急,唔敢閒蕩,好少響學校蒲,人傳人有時響理解上會變咗質),未必咁準確

但聞說向學校提供靚女兼有愛心NET既教學機構認為,要學好英文,光靠背生字同改善讀寫、文法等係唔夠既--我就幾同意咁既理念 .單係睇吓早排大陸響什麼英文能力既排行榜上,在倒數位置名列前茅就知道,就算熟讀字典,考試對答如流,都未必識得真正運用英文.

間教育機構就係針對呢點,同學校度緊蹺點樣幫助學童更好地學英文,佢地認為,如家校合作,成效應可倍增...好似因為咁,就諗到搞今次既講座...

另外,我都覺得度講座題目既新社工文姑娘幾有sense.通常,每年既題目會由負責家長教育既家長委員(呢幾年都係黃何雯麗女士,就係元宵節果個精靈家長司儀),同駐校社工商議後,再攞黎去家教會講.所以,社工既積極性同傾向,都幾影響家長教育既質素.

唔記得答埋:日營我會去 ,咁您會唔會去?
上次旅行時我唔夠瞓,有d呆,好似同您都唔係傾咗好多偈,今次又可以繼續
‹ 上一主題|下一主題