用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原文章由 kswiss 於 07-10-8 11:07 硐表
黃巴士,

旅行未出通告架,只係手冊見到11月尾,而csy_ma又提到地點係一樣,所以想2選1.

我表達錯咗 指既係今年既親子日營同去年既親子旅行係同一地點.
至於11月尾既旅行--我唔係好知P2仲係唔係親子既 聽日問吓先

原文章由 黃巴士 於 07-10-7 12:08 硐表

csy-ma,

果日d小點一定很豐富!!!!
佢地係咪以為係開PARTY, 可以外賣自取呀??? 右或者佢地會唔會唔係家長呢????
下次真係要樹個牌話, "只限堂食"  請佢地自重啦!!!

黃巴士 ...

黃巴士:

多謝您既意見!本來我諗住食唔晒可能都會掉,為環保計,未必會採取咁既政策.點知今日聽到其他媽咪講,原來我地仲開會未落到黎,已有家長掃咗六盒--裝備仲完全係有備而戰咁既格

其實果日食物不及仁紀中秋夜,有d家教會委員同人講多兩句,轉頭已發覺出面冇晒野食,我都睇到校工姨姨入黎攞食物時,其實已係果d家長掃晒貨既時候,都真係剩番無幾.

下次都係要參考您既提議,請美利唔好提供外賣餐盒,有剩情願請校工姨姨幫忙清盤好過.起碼,每次PTA搞節目,佢地都做到死吓死吓,好過俾都唔知有冇交會費既家長予取予擕,蔓延呢種心態會令人感到好唔舒服:( .

各位:

睇返之前課餘班既通告,係話12日或之前派收唔收人既通知.
今日因為通告印唔切,真係連名都未抄晒,仲未計跟住要跟班重新分,另影印俾校巴同班主任留底,所以好可能要等多兩三日先有通告.

原文章由 sandy816 於 07-10-9 18:25 硐表
請教小四重組句子

有冇高人可以教下我呀
調皮地/溫暖的/陽光/照在/我/太陽/任/遮住/我的/身上

請先從最容易找出來的配搭入手
調皮地--”地”字是副詞,相配的一定是動詞,此處動詞有二:遮住/照
溫暖的--”的”字是形容詞,相配的一定是名詞,此處名詞有四:我,陽光,太陽,身上
正常地推斷,調皮地+照住,溫暖的+陽光,而剩下的形容詞”我的”,明顯應搭配在”身上” 應較合理

現在找到較合理的配搭為→溫暖的陽光→調皮地照在我的身上,剩下:我/任/遮住/太陽
到此,挺難推論,因為欠了個逗號,如加上了,可寫作:
遮住太陽,我任溫暖的陽光調皮地照在我的身上

如不能加上逗號,則很難重組得通順(上句缺了逗號根本不通)
正確真再加”卻”字:
我遮住太陽,卻任溫暖的陽光調皮地照在我的身上

不過,通順的中文,應字短,語句結構愈簡單愈好.寫得能不能生色,關鍵在動詞和比喻的運用(雖然不大欣賞陶傑的為人,但曾當過他的編輯,不得不承認看他改自己的稿,是可以有得著的:點上了些比喻,就如唇彩一樣,可為一篇遊戲文章提升了些格調)...以上的重組句子只是為製造練習之用,不是好的示範:-|

剛跟女兒吃完晚飯回家,才發覺獃在學校整天,卻甚麼也忘了問--對不起!等明天吧...

原文章由 pskf 於 07-10-10 11:29 硐表
我調皮地遮住太陽任溫暖的陽光照在我的身上......

pskf, wp-bn:

妳地兩位都好好野,提供咗完美既標準答案
其實我未諗到整個句子,就開始feedback,結果寫寫吓,先發覺原來漏咗太陽同遮住 ,但都寫咗咁多野,冇理由唔鋪出黎架,之前響學校,又啱啱陪阿囡做完黃巴士今日講,都幾蹺奇既句子組合,於是就博大霧加咗逗號,所以我都話其實唔係好通

果陣梗係未睇到wp-bn妳咁聰明既答案啦,唔係都唔駛咁獻醜啦.妳阿囝梗係收晒妳既真傳,所以先唔駛點讀書已咁叻

不過,我以前做所謂面向mass既小眾報紙時,老闆俾編輯既鐵血定律,都幾啱我地俾囝囡寫作文用既,就係:
一句過10個字就要以標點符號分隔,一個主語一個句子,多加句號.

呢個定律其實中西皆行,我睇做過記者既海明威分享佢既寫作心得,都話佢後生時響報館有咁既類似規則(佢列出既定則真係相當唔錯,亦同樣適合中文寫作,我去開中圖時搵次借返出黎影印,俾您地參考).我以前好多時被迫既工作,就係重組人地既句子同文章,加逗號,加句號,重組文章順序等,仲常哦d記者大哥大姐少寫長句同西式句子,所以分句逗已成習慣了,在重組句子時就打橫黎,真係對sandy816唔住

原文章由 plee 於 07-10-9 20:39 硐表
請問有沒有人已收到拉丁舞班的取錄通知?何時要交報名$?

拉丁舞班擴咗三班,P1既響星期二,連同昨日打電話俾朱主任、直線報名既男仔,都應該於昨天統一收到課餘興趣班既通知,如未收到,請向班主任查詢.

原文章由 01 於 07-10-10 08:42 硐表
sorry! 我只是p1的家長, 只是搭訕下, 為什麼現在的中文會那麼的"口語化", eg, 遮住 - 為什麼不是用遮蓋?

您咁講,又係喎--普通話唔會講「遮住」,但係「擋住」就得.唉!由此可見唔係行普通話教學既隱憂

我試過為以中學生為對象既文字撰稿,寫時已較小心,先用普通話唸一次,看能否讀得通,才定稿.但到了跟錄音時,還是會被以母語為普通話的配音員埋怨,說我寫的文字不地道,用普通話讀無法讀得暢順 :cry:(我曾在北京混了近兩年,普通話大概會較長居本地的香港人好一點).
我想,出題本教科書既作者,大概都係以廣州話為母語,所以先會出現咁既情況--但書面語卻以普通話為準...

kswiss:
今天仍未打聽到親子旅行既地點,但何主任就解釋咗親子旅行(P1-2)同親子日營既分別:

旅行係一齊去,如此而已.學校係有安排親子遊戲等餘慶節目,但主要都係分開玩.
日營則以溝通為目的而設的,所以去到營地後,就會安排許多遊戲同活動,旨在帶動家長了解學校是年搞日營既主題.

好似舊年咁,冇錯我囡個班主任會肯跟班小朋友玩遊戲,但其實咁唔係佢既職責,只係佢有熱誠同興趣吧了 ,所以聽講有d班既班主任未必全程social,有d老師仲會帶埋簿去改添(可見佢地幾忙,咁係幾費體力既事)...
親子日營則會玩更多親子遊戲,且唔係個別性既

講開,我囡個班主任今日同佢班學生玩著名既心理學遊戲--就係俾一粒糖你,應承過一陣唔食,就賞多粒果個,睇吓小朋友有冇忍耐力拒絕即時引誘,阿囡話將糖擺咗響書包,唔記得咗,所以放學前都冇食到.唔知咁算唔算作將來會較有自信既一群 ??

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-10-10 17:35 編輯 ]

原文章由 kswiss 於 07-10-11 09:35 硐表
csy_ma,

麻煩晒你呀!

咁你係唔係兩個活動都會參加呀?

kswiss:

我諗都會--校長響PTA會議上,提了親子日營最少兩次,要我們預留時間,所以都唔敢say no.
雖然話都想清咗欠舊上司成年既RA工作,但都唔差在果一天半日.舊年親子旅行,見到我囡班主任solo咗成日好辛苦,今年諗吓帶d乜玩具玩集體遊戲好 (跳繩都好噃,阿囡試過響樓下撞見同年鄰居玩跳繩,想加入,莫講話唔識入繩,連揸繩都未識,都幾受打擊.不過聽講體育堂開始教跳繩).
係勒,擒日上校網睇野,響相片認領室既親子運動會上,竟發現咗您同阿囡個靚樣,仲有ccpig等等添 ,有靚樣show出黎,仲乜唔通知我地去睇吓:)

原文章由 wp-bn 於 07-10-11 17:54 硐表
我只係收到親子營的通告wor, 我已報了名參加了, 你哋都去吧  可以見吓面丫馬 請問親子旅行的通告派咗未呀

未派--日營遲過親子旅行,通告反先行,可見校方想家長考慮咗參加日營先.
據聞,親子旅行由黃毅超主任負責.今天接放學時遲了,瞥見黃主任已在操場跟學生上課,所以沒有打擾他.明天再打聽
今年係最後一年親子旅行了,到P3,小朋友就可自己上路了

原文章由 kswiss 於 07-10-11 15:41 硐表
睇咩,你唔講我都唔知,我好少上仁紀個網架啦!
唔知學校旅行既資料可以問哪位老師呢?

Kswiss:

今日問咗黃主任,佢話初步定P1-P2會去大埔公園(有個回歸塔果個),高年級就可能去蝴蝶灣燒野食(正 ).

由於怕燒野食既日期可能同其他學校撞,所以今年倒返轉黎,29號係高年級旅行,30號先係P1-P2既親子旅行.

呢兩日上網搵緊特首施政報告有關教育政策既feedback,至擒晚響bk都唔係好覺,不過見到台灣天下雜誌製作個追蹤5個10年前受台灣教改政策影響,成長了的孩子,其中一位很會說話的女孩遭遇,頗令人唏噓 .

曾有教中學既朋友十分認真地告訴我,所謂愉快學習,是一句謊話,現實很難做到(佢當時談及自己約7歲的孩子,亦正正是我們子女現在的年齡).其實一直都不大認同佢既觀點,但看到天下的追蹤報道...

此片除有啟發性外,製作技巧亦頗吸引,看那5名受訪者10年前後的模樣,有時不得不挺佩服中國傳統既統計學--面相理論,有空可去看看:
http://www.youtube.com/watch?v=KTMBixFvRQU&mode=related&search=

段片在台灣似乎頗有反響,bk友鋪咗條link出黎,係該報既介紹同評論,我抄了部分如下,在去片之前,不妨參考吓:
(昨天我囡在很睏的情況下,也跟我一起看完.高年級的家長,無妨多與子女重溫此段片子,也跟他們討論一下,究竟唸書,有愉快和為升學而辛苦兩極以外的學習方法嗎)

”教改十年”
最近天下雜誌做了個報導的影片
在1996年時訪問了五位國中學生
請問他們有什麼志願
到了2006年再度追蹤訪問
海闊天空的一代連結
http://www.youtube.com/watch?v=KTMBixFvRQU&mode=related&search=

第一位是個男生,希望當畫家
高中還念了美工科
後來聽了姊姊的話,改念機械
現在讀某技術學院機械碩士班

第二位是位女生,非常會講話
希望當記者
同時她也加入當時教改的實驗班
現在技術學院夜間部畢業後,在郵局打工

第三位是位女生,想當醫生
典型的傳統升學主義下的好學生
現在念史丹佛大學資訊管理雙碩士
有Oracle, e-bay, Microsoft, Google等公司應徵的機會

第四位是位男生,想當棒球選手
後來因為翹課太多
無法升學,也無法繼續棒球生活
現在在染紡工廠當領班

第五位是女生,不是很清楚自己想幹什麼
只講也許當藝人吧
現在念某科大建築碩士班

當然,這樣本其實很少
這部影片雖然沒明確指出結論
但已隱約暗示若以傳統社會觀點來
依循傳統升學主義之路長大的小孩
反而是有比較好的成就
而照著教改派主張
過著快樂童年,或是追尋自己夢想的小孩
反而並沒有太順利的升學之路與工作

不過,小孩未來的成就也跟自己家庭與背景有關
那位讀史丹佛大學小孩的父母都是公務人員

那位參加教改的女生非常會講話,
她最後說出:「如果是回到國二那年的話,我會真的很希望我多用功一點點,我不是說我很否認我讀的高職,但是如果說,我回到那時候的話,我會覺得再多讀一點點,再多用功一點點,得到的就會是現在,我不敢說是2倍,但是也會多一點。」

「我很開心有這樣的童年,這樣的學生生活,但是如果可以的話,我希望告訴別人,你可以多聽聽長輩的意見,你可以多接受別人給你的方向。」

「在壓力背後成長的是,別人看見無限美好的未來,是別人羨慕的眼光,但是在我們自由自在生活背後,我們得到的是經驗,可是我們卻失去了一些可以炫燿的才能。」

「如果可以的話,我希望我當初多聽一點點媽媽的話,多聽一點點老師的話,真的讀書對你是好的,真的考上好的學校,你會學到比較多的東西,真的,一個什麼的文憑,對你是有幫助的,可是你沒有長大,你不會知道這些都是真的。」

大一國文課時,國文老師教我們一段朱熹的詩
「少年易老學難成,一寸光陰不可輕,未覺池塘春草夢,階前梧葉已秋聲」
還真符合那女生的處境
古人也有云: 少壯不努力,老大徒傷悲
如果不以升學的觀點來看
以社會的趨勢來看
知識工作者仍是未來的工作的趨勢
小時候多讀點書總是不會錯的
現在小孩不讀書,又能幹啥呢
還不是整天跟朋友鬼混
唱KTV,泡網咖,做一些不用大腦的事
未來又能從事怎樣的知識工作呢?

bk的跟進討論:http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1156422&extra=page%3D1

原文章由 kswiss 於 07-10-12 13:53 硐表
教改方面,我地都冇掌控權,肉除枮板上.其實,傳統定係愉快學習,真係各有各好,不同既性格適合唔同既學習方法.不過,最重要係而家香港個套愉快學習只係掛羊頭賣狗肉,唔知台灣係唔係 ...

曾特首份施政報告,我諗家長最關心既,係小班教學既問題.今日問咗校長幾句,佢話有得揀,梗係會轉小班教學,可以令老師唔駛咁辛苦.到時有多d資源,亦可放在高年級上,我地亦可能受惠.所以都密切期待究竟會有乜細節公布

原文章由 黃巴士 於 07-10-16 09:47 硐表
ALL.

你地會唔會訂尋日派果張通告嘅軟件呀????  俾d意見!!!

黃巴士

舊年我地訂咗小蒙恬(好似唔識發聲),似乎真較市價平,不過後來因為部腦成日發病,撞咗,先冇再裝.有果陣阿囡好鍾意用佢黎玩默寫,都ok有用.
有家長買咗”非常好色”,都話ok好玩.d軟件好似平過一般響街買,所以高年級開始玩自己既blog時可能好有用.

至於d什麼習題--我地而家要做既英同數既上網練習,都成日做唔切(英文果個真係幾好,好多野都發聲,合乎英文係拼音文字既本質,古仔又有趣,d畫亦吸引,搞到我同個囡都好期待,想知道個故事發展),遲d仲有中文上網練習,怕都未必有時間去學.

至於普通話--個題目太誇了,30天就學到?哈哈!學中文打字就差唔多.

至於中英文詞典,橫掂都係用電腦search,梗係用唔駛錢,又ok權威既網上字典.

唔覺唔覺,才剛開始課餘活動,兩星期後又要總測了.日子過得真快...
可能已有一年適應期,同其他家長傾開,佢地都話升上P2之後,自己都冇咁緊張仔女既功課,大家既關係同學習進程都反而smooth咗.希望總測成績出黎後,都可以有咁既光景

係勒,都唔記得講:
除咗要上網做功課外,其實響仁紀既校園電視台,都可以玩好多野.2D班有好多同學仔參與既中文科節目,唔知點解得好少人睇咗,評分仲好低添:cry: ,各位彭老師fans既家長,有時間記得去睇吓,拉高番d評分
仲有3E班既"北風與太陽",聞說係校長利用小息時間,同d同學仔一齊排既自創話劇,我部腦奇慢,仲未有時間等到佢出到影像黎,希望搵到機會同阿囡齊齊睇啦

黃巴士:
老公e兩日放假,負責做阿囡既陪侍,佢都話阿囡既時計概念幾差.佢惟有用幼稚園時代剩落黎既假鐘做實地示範,阿囡既概念先搞得清楚咗d.呢樣野,上堂真係未必咁做到.

Sandy816:
您今日上咗報喎,唔知您有冇留意到 ?響《蘋果》A39版,題為"考起家長"既網上言論摘要,錄咗您同樣響自由講場果邊鋪出黎既、上次條蹺畸句子重組題,真係好想知個答案,下次有標準答案時,請記得鋪埋上黎

原文章由 wp-bn 於 07-10-18 14:00 硐表
csy_ma,

舊年我都買咗小蒙恬, 只要開啓朗讀就可發聲了.

原來係咁!唔該晒,wp-bn
係呀!今年d功課,尤其係數學都錯咗好多,不過總算係小朋友自己做,而唔係家長陪做.咪俾機會佢多d錯吓囉
至於中文,真係冇咁難,可能係好多字都學過,就算英文都係,可以講係輕鬆咗??

原文章由 wp-bn 於 07-10-18 14:20 硐表
各位靚媽咪,

想請教下  我囝囝好唔中意學普通話, 佢話覺得好煩, 有乜方法另到佢有興趣呢

可睇吓有什麼佢會感興趣既VCD係普通話既,不過我囡都好似唔係好鍾意聽,試過買一套迪士尼超平既套裝VCD,有佢鍾意睇既灰姑娘同白雪公主,兩個語言--英文同普通話揀,但佢都情願睇英文.
套VCD仲有好多"男仔戲",如木偶奇遇記、小飛俠、石中劍、三劍客、小人國等,皆為英/普通話雙語,但我囡完全沒有興趣睇,您如有需要,可試試在考試後俾阿囝睇,睇吓佢情願睇普通話定係英文?
另,我都搵緊同書配套果隻普通話VCD,暑假時我響荃灣三聯見到,果時諗住響學校買會平D,點知出版社似乎今年冇響仁紀搞prom,要再去三聯睇吓有冇...

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-10-18 18:22 編輯 ]

原文章由 黃巴士 於 07-10-18 16:40 硐表

cys-ma,

想問吓星期一要帶"急口令", 係麥黎架????  仔仔話唔知道呀!!!

黃巴士

黃巴士:

唔好意思!真係打聽唔到......好似話有一張紙,但係彭老師好似冇派到.....等我遲d再問問e班先.....

曲奇,妳地班係唔係有張要填急口令既紙?

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-10-18 19:20 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題