用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。 ...
樓主: DearSunny
go

2022年DSE, 冇乜把握入大學嘅家長一齊傾下。   [複製鏈接]

peggy 發表於 21-10-15 19:43
連續兩年best 5 16 分入到city u account。其實這两年其他科的門欖都降低左,今年best 5 30、31分入到醫科 ...
2020 JUPAS, CityU, BBA AccountancyMedian 24, LQ 24

https://www.jupas.edu.hk/f/page/3667/af_2020_JUPAS.pdf

peggy 發表於 21-10-15 20:59
16分入到city u ,一個是我女的師姐(2020考生),一個是佢同學(2021考生)。

係咪經另類途徑?係就應該唔可以直接引用~~~

peggy 發表於 21-10-15 21:09
不是

條link係JUPAS講嘅LQ收24,咁當然係唔清楚LQ之後嘅係收乜分數,若果以2020年LQ 24分之後,可以收到去16分都得,只可以講2022年準考生要留意下~~~

CityU嘅一般收生要求係332233,亦都係岩岩好最少16分~~~

peggy 發表於 21-10-15 21:23
Js1108 BSocSc Public Policy and Politics -JUPAS講嘅LQ收29,但今年23分已入到

會唔會計分問題,2020 LQ係29,唔計Weightings只係434444,係23分~~~

YuYuMother 發表於 21-11-26 15:08
睇返最updated admission score LQ係23.5。

提提你,2020係4C+2X
2021係4C+1X
原來已經改咗收生準則~~~

mcl203 發表於 21-11-26 19:51
提提你,2020係4C+2X
2021係4C+1X
原來已經改咗收生準則~~~

其實,LQ唔加權佢,又計返6科,2020係23分,2021係22分,2021第6科JUPAS果位考生第6科係3,LQ只係相差1分。又不過,計6計5已經有偏差,都係用返4C+1X去估算可靠啲~~~

esmehouse 發表於 21-12-1 11:51
一定冇可能啦,Poly 3 寶收好高分架喎

如果真係正途收到16分,咁只要有任何一科覆卷成功,而又達16分,佢哋變成必收生,可以係PolyU門口排大隊入去了~~~

peggy 發表於 21-12-2 00:30
佢可能用運動入去,但阿女同佢唔熟所以冇問,只知佢best 5 16分入左(學校每年都有資料顯示入讀大學的分數及 ...

CityU B Accountancy,2021 係計Best 6喎, LQ = 23

2020係計4C + 2X, LQ = 24

16分入,又係體育生 ?~~~

YuYuMother 發表於 21-12-3 09:22
好想入又有面試一定要擺Band A。

其實睇完好多科都要面試,或寫by selection,所以只可以篩選跟次序排。: ...

其實如果識啲師兄姊,又可以聯絡到,不妨問一問佢哋,某些科寫就要面試,但未必一定會咁做,再西走一啲學科放後啲,始終香港大學都係大部份夠分即收,之後改返上前便可~~~

esmehouse 發表於 21-12-3 11:45
我都有問過其他同學仔,佢地話 Band A 填三大,Band B 亦填三大,因為填其他大學甘本就唔會讀,所以 Band A ...

你之前好似有計劃放洋。若果有洋校做保險,其實你啲同學仔意見亦係好正路~~~

esmehouse 發表於 21-12-3 12:55
所以好忙

自己嘅底自己最清楚,行返自己條路就最適合。唔抗拒放洋,其實海外大學嘅CO保險度已經非常足夠,除非你報嘅海外大學亦係全攻型。所以話,你囝啲同學仔唔係錯㗎,某些學生真係若非3大,真係唔會去三大以外,個別目標科目除外~~~

peggy 發表於 21-12-4 21:22
資料一定準確,學校每年都會有一份DSE offers for students的,會列出入到的Jupas code 、programme 、 dse ...

咁會唔會該位同學真係以另類途徑考入,所以佢可以有5科16分都入到,甚或一早已經有大學俾嘅CO,有別於正常途徑~~~

October. 發表於 21-12-5 13:22
校長推薦沒咩可能16分入呢啲科,最大可能係“傑出運動員”,但係“傑出運動員”係學校會係風頭躉,應該大部 ...

所以我話另類途徑,傑出運動員可能係其中之一,仲有無其他我係唔知嘅。但網友手揸黑紙白字,學校又不可能係假,又咁,識嘅都未必會周圍講自己考到幾多分嘅~~~

回覆樓主:

唔係咁理解20分,呢個只係Best 5,入6大嘅基本要求係4C 2X,亦即係該學生起碼有多1個2或3或4。

只考5科 或第六科有隻1,得20分係入唔到6大,另類途徑除外~~~

JS6054 Bachelor of Arts

2021 JUPAS
UQ / Median / LQ = 26 / 25 / 24

https://www.jupas.edu.hk/f/page/3667/af_2021_JUPAS.pdf
‹ 上一主題|下一主題