用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實王錦輝係一間點樣嘅中學
樓主: chingcat
go

其實王錦輝係一間點樣嘅中學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-8-20 18:26
大台醫生劇,急救手術開腦

係咪由一位小二學生創作先?~~~

ar_mak 發表於 21-8-20 20:47
話說有個小二學生,識哂所有內臟既英文:識讀,識串,識作句。有一日,佢身體入面好似比火燒咁樣,佢阿媽就 ...

讀培僑就唔會出現呢啲問題啦~~~

不過,可能用學校教嘅作咗篇文出嚟~~~

ar_mak 發表於 21-8-20 20:58
我自從小二第一次接觸三角形,一路去到中學,都不停為左佢奮鬥!過左大半世人,諗諗下,除左平時著開果條三 ...

咁你放工會唔會準時走先,有嘅都已經唔係差,合晒格了~~~

一間行本地學制DSE嘅津貼中學,唔經JUPAS入大學,莫非經Non-JUPAS?~~~

hkpapa852 發表於 21-9-1 07:43
如果你認為有26%JUPAS offer係3大,不妨計計數,睇下點樣可以夾番晒其它本地大學offer數字入去夾番各個百份 ...

一級~100人取~120個海外大學學位,可能包括Foundation,並非太多~~~

hkpapa852 發表於 21-9-1 09:03
Jupas生/非Jupas生申請外地大學可以multiple offers

反正申請多過2間同一費用,報盡5間係合理吧,起碼會選一間係保守,選最少2間合程度係一般正路,又係合理做法,再搏幾多間機會微嘅就自行決定~~~

若果本地NJ生只報一間本地大學,只可以話佢係少數好有性格囉,或者本地嘅學科唔岩咀型~~~

原來,SPCS行雙學制都係唔肯講本地學制DSE有幾多JUPAS offer,只係講‘海外大學’,莫非又係煲大數字?~~~

回覆樓主:

咪話我唔幫手,中文版UGC大學~~~

https://www.ugc.edu.hk/big5/ugc/site/fund_inst.html|^|https://www.ugc.edu.hk/big5/ugc/site/fund_inst.html

hkpapa852 發表於 21-9-1 11:29
唔知係咪我中文同英文都唔好, 我睇晒兩個版本好多次, 都見唔到港同邊度話UGC學位佔佢地JUPAS offer 70%

...

念力理解,搞掂~~~

hkpapa852 發表於 21-9-1 13:10
人地唔肯計 (唔知係唔敢定唔識), 我又去計下
如果"堅持" WKF 係有26% 3大 offer, 咁數字上係點呢?

仲解釋?有冇能力明白係重點~~~

hkpapa852 發表於 21-9-1 21:43
總結一下暫時既發現, 以過4年成績睇, 如果入唔到GCE-IAL, 似乎只有~25%既DSE考生係成績係較理想
GCE-IAL個 ...

GCE IAL易啲取offer吖嘛,A*有A*玩法,AAA又得,ABB又得,4揀3又得,多元化。當然,報大學睇住中學嘅PG去俾,但又當然,手鬆鬆令學生取咗offer先講,最終meet唔meet到CO遲啲先算,況且,中學係report有幾多offer,唔係report有幾多最終有offer~~~

唔參加JUPAS,又如何可以影響JUPAS Offer 嘅%呢~~~

假設又成績好,假設佢哋唔考JUPAS,假設佢哋有JUPAS Offer,假設佢哋又有3大Offer,假設佢哋嘅%要高過平均數。仲需唔需要整多幾個假設呢?~~~

hkpapa852 發表於 21-9-21 15:28
所以只公佈本地大學所有offer數,咁就可以令人有無限想像空間
話時話,港同都多人去外地升學,有冇10個8個 ...

唔明點解某人睇完PK簡介會,方只講D又瞞住D,明明校長都講咗 NJ學生每人有4-5個offer㗎,隻字不提~~~

hkpapa852 發表於 21-9-21 16:48
PKC個國際認受性咁低既IFY都可以攞到4/5個offer的話,GCE-IAL人均攞多幾個offer亦好正常吧!

不過其實又 ...

要視乎你申請甚麼東東瓜,我估~~~

不過,你可以學下假設嘅,全部發揮正常/超水準,假設好到不得了,假設G5全部俾offer,假設全部入英國G5神科,再假設…. ~~~

morningsun 發表於 21-11-3 15:14
只有5科的Level 4 高於50%,而且其中有兩科的全港平均本身已經是50%,確實有點意料之外。 ...

池啲應該有位網友會跳出嚟話,上年不能作準,因為ABC。直資有收生上嘅優勢,一定得,不可能唔堅,等下啦~~~
‹ 上一主題|下一主題