用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學收了,是否不用填大抽獎派位表? ...
go

直資中學收了,是否不用填大抽獎派位表? [複製鏈接]

EarlySun 發表於 17-4-21 20:40
呢段係教育局網頁找到,似乎直資收左的話,就算填左統一表也冇相干。

唔處理當然無相干,如果 萬一 佢依你最後指示,刪除你直資既相關資料,去進行統一派位,自己評估風險。申請統一派位,是否已代表呢個係最終決定??

小時了了 發表於 17-4-21 23:25
哈!哈!機會及成功係留俾勇於嘗試及 Think outside the box 嘅人!

好似買樓咁,為咗避稅,竟然 ...

相連單位咪係其中一約多伙既例子,專業人仕無理由唔一早已知,只係問題嚴重與否~

2jkidsfather 發表於 17-4-21 23:04
如果咁容易可以一腳踏兩船,升中何來煩惱?
若一張派位證可以有2間中學名字...真係奇景...值得珍藏 ~~~

EarlySun 發表於 17-4-22 00:57
有兩個可能:1. 一如所料,派去直資,冇野好講。
2. 派去官津,如果係心水,就去官津註冊。如果唔係,去返 ...
第3個可能呢 ?......

EarlySun 發表於 17-4-22 09:07
十分贊同,另外點解直資從來都冇叮囑家長千祈千祈唔好填統一表? 由此可知直資根本唔care家長有冇填,因為意 ...

呢指直升既直資,定,考入去既直資先?? 須知,呢2種方法,直資中學都要求你去確認自願放棄統一派位,你違反承諾関佢地乜事? 佢如何可以阻止你? 唯一可能既做法,依派位紙去處理。即係你既(2),扮衰仔去求都取消你既位。

egg.plant 發表於 17-4-22 10:04
我依稀記得,我當日註冊直資,個職員只叫我等放榜,到時張証會寫直資學校名,之後來註冊,買校服,書等等 ...

要清楚升中有既定程序,可以保障自己而存心挑戰,後果係自負。係統一申請表上加上"已被直資取錄"係申明你清楚明白你唔去統一派位既原因,省卻誤會。仲有,你都講左直資已提派位證上既中學名,若過程有錯,你確保佢一定俾你正式註冊??

egg.plant 發表於 17-4-22 14:16
其實我就係怕做漏左嘢攪到冇左個直資位先上來問咋,anyway,thanks.

我只係解釋番我既理解啫,寫多幾個字,自己都安心D ~ :
‹ 上一主題|下一主題