用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民小定陳守仁
go

民小定陳守仁 [複製鏈接]

我揀陳守仁....近年升中考入2大女校率高
唔想再煩升中揀民生...始終有直屬中學~~~

引用:我覺得未至於不同級數,只是各有好處 +

原帖由 siden 於 16-08-06 發表
我覺得未至於不同級數,只是各有好處
認同~~~

引用:民小中學校網是九龍塘九龍城 TSL係深水埗

原帖由 lotteyi 於 16-08-07 發表
民小中學校網是九龍塘九龍城
TSL係深水埗
直資唔得就要諗津中,你可以check 下呢2區中學校網有咩學校先決定 ...
又咁講,有直屬中學亦有一定限制因素,B1生係統一階段會否夠胆去放棄乙1揀他校,若直屬中學抽/派唔到,相信已經係B2/3生了,要去睇網內既中學選擇已經唔同晒

karen55407 發表於 16-8-7 14:08
乙一當然唔敢搏其他,但仍可搏自行
我係回應網友關於區內仲有乜中學可選擇
我理解佢可能意思係....民小生不能直升民中...基於九龍城網太多好中學....亦優於TSL既校網
我想指出...若民小生不能直升民中...應已唔係B1生...就算九龍城網多B1中學...要考慮下派到機會率~~~

hkpapa852 發表於 16-8-8 13:59
對於有直屬中學既小學, 知道有幾多B1%學生其實更重要.

因為可以知道去到邊個位置就大致上安全
直屬中學未必肯講真正佢地估既組別俾家長知....話安全網去到邊個位就安全就得(升番佢地直中)

至於果D 90% B1生升直中.....果個B1係咪直係EDB 既 B1...就各自演繹了

我分享過....我小朋友之前間直小就組別成績一般....得1/3係B1組別
‹ 上一主題|下一主題