用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問SPCS St Paul's Convent Second in 最新安排
樓主: LSYHK
go

請問SPCS St Paul's Convent Second in 最新安排   [複製鏈接]

回覆樓主:

即係點安排?

笑笑草 發表於 20-3-8 00:56
錄影係件完全唔容易的事。
其實如果學校可以見到呢個post 建議用whatsapp 收取短片。今日發覺非常好。
5分 ...

佢地冇想過同時段upload流量問題,可以的話不同時間不同題目,就解決了問題!

piyohk 發表於 20-3-8 18:10
超過11種水果,但點解好似冇重複嘅?sample size太細?

有機會同生果會同時段問同一問題。佢地可能計算過網絡流量承受問題,先把組別分成多種生果。

小乖豬 發表於 20-3-24 20:57
放了位,恭喜大家!

今年SPCC GA遲左放,你女可能triple offer?

小乖豬 發表於 20-3-25 19:02
回覆 fatman69 的帖子

今年應該更看重RO.

什麼拍片上網都可能做樣,睇RO最王道。你當場放位定等佢信吾去reg?
兩姊妹都咁叻,3C1直,超羣實力!

BBBB2003 發表於 20-3-25 19:57
唔好意思請問RO, 有幾多家長放位出嚟? 關乎呢個post同另外一個st paul convent offer 嘅post, 有10位家長已 ...

以前經驗,話call3日,實call一日,始終SPCS位吾多,好快call晒人。
至於等waiting,在EK多年,冇乜聽到有人waiting到SPCS,我都想知有冇人wait到!

meimei小朋友 發表於 20-3-25 20:17
其實我估有兩個call waiting 機會。
第一就係 30/3 SPCC 出offer
第二就係7/4 BPS/YWG/... 出offer

今年情況特殊,SPCS應該會有waiting call。

meimei小朋友 發表於 20-3-25 21:56
回覆 02413124 的帖子

$6~7K 學費,對有些家庭可能出街食少兩三餐飯;但有些家庭唔係俾唔起,係最好又免費 ...

好奇怪,好多小學家長比仔女學彈琴/跳舞/樂器/朗誦/英文/奥數,甚至體操/武術等,每項千千聲都不會猶豫,但考到直資後就左想右想!
如果真係有人放SPCC位出來,waiting入到嘅真係掩住咀偷笑!

小乖豬 發表於 20-3-26 16:15

可能他們只想學多方面興趣,陶冶性情,而不是為了考學校。 ...

SPCC收了時計過,剛過額一蚊都冇得減,有D吾扺!但想過每月儲多67千,6年連本帶利當50萬(都吾夠去英國讀一年),留多50比子女好,定比SPCC佢讀好?
今日見到的都覺超值,而家反而想再考好D,爭取讀IB席位,到時要10K一個月,覺得仲抵!

meimei小朋友 發表於 20-3-26 16:36

就係每樣學嘢都要千幾二千蚊,所以咪唔想再俾咁貴學費。講真學嘢已用一萬幾千,如學 ...

我like你,夠坦誠!

meimei小朋友    發表於 20-3-26 17:48

meimei小朋友 發表於 20-3-26 16:36

就係每樣學嘢都要千幾二千蚊,所以咪唔想再俾咁貴學費。講真學嘢已用一萬幾千,如學 ...

你留意下報華夏盃之人數,就知係好現實,P4/5最多,P6少D,F1/2已極少,大家都想到原因!

pingu_k 發表於 20-3-26 21:57
請問可以講多些SPCC是如何超值嗎?

點超值?可以寫好大段。
子女入讀後,不論成績及學習模式都改進不少,而認識的同學,大多是勤奮力學謙厚之輩。
最令我欣賞的是校方對社運的取態,校內連一張memo紙都冇貼!真係好放心!

pingu_k    發表於 20-3-27 15:39

meimei小朋友 發表於 20-3-27 11:20

最like 最後哪句,咁真係好放心。

最好笑臘腸訪問中一「黃同學」,有否在班內推動,果兩位「黃同學」話十分困難,因為班中家長太喜歡藍色,冇人理佢地!

sandylaw617 發表於 20-3-27 15:56
知唔知今年收多少份form?2nd in 有多少人?

年年都700左右,以前2nd140,而家好似加到250。
‹ 上一主題|下一主題