用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小孩子不願說話醫生評估發展遲緩
樓主: rw903
go

小孩子不願說話醫生評估發展遲緩 [複製鏈接]

Re: 小孩子不願說話醫生評估發展遲緩

hi all,

我仔仔都係2歲幾先開始講野, 但到而家4歲幾都發音唔正, 人地好多時仲以為佢"痴脷根", 我地搵家庭醫生寫信排政府不過5-6個月先有得評估, 而家搵左私人治療師上堂, 4百幾一個鐘, 係盲人協會同獅子會(何文田), 個姑娘都好有心機, ; 仔仔都知自己講野唔好, 都好努力去學, 3堂後最明顯既進步係講野無咁心急慢慢講, 咬字就有時得有時唔得(一心急就唔得), 希望小學前搞掂啦, 大家努力!

hi cwy1218,

早排我地去左中大係威爾斯醫院搞果個講座/免費評估, 話仔仔又係語言發展比人地慢, 叫我地返健康院轉介, 又俾張list(上有私人治療地址電話), 我地搵家庭醫生即寫信去"容鳳書"(按家地址屬觀塘區)排, 不過要等5-6個月先再做評估, 所以又照list上搵左香港聾人福利促進會(sorry, 先前打左盲人), 佢係獅子會有贊助既機構, 即時就有做評估($300)上堂, 如妳想要list我可fax俾妳. ^_*

已fax. ok??

hi cwy1218,

我都係夾過價最平而家簡呢間, 中大果間要$800/半小時呀!

hi hinhin.mami ,

fax左啦, 收到嗎??

hi cwy1218,

有進步就幾多錢都ok啦, 係咪??!! ^_*

我仔仔上左3堂, 而家起碼講野慢左人地聽到佢講乜, 而有d音都明顯發到, 但仍有好多音未講得正, 我諗都有排教. 不過佢記性幾好, 岩岩訓前教佢"床前明月光......"3次, 諗唔到佢即刻講到晒俾爹地聽, 好彩無遺傳到老公d讀書差, 呵呵呵.

hi Fattymom,

收到pm未??

hi all,

想問下妳地既小朋友有無做過聽覺測試?? tks.

hi 稚言治語,

多謝回應. 尋日同仔仔去做左個測試, 不過好似好兒戲, 果度環境好嘈(樓上鑽緊野), 我地都頂唔順, 一陣測完佢話仔仔踏線(合同不合格間), 不過佢認為係仔仔有唔舒服後引致有少少中耳炎, 叫我地去睇耳nose喉專科, 之後我地同仔仔去睇返自己醫生, 醫生話無仲好質疑個專家既post.

hi 稚言治語,

先謝哦咁詳細既回覆. ^_*

佢已先用耳鏡睇左話無問題; 跟住就係做"小山"測試, 佢話個小山偏離左邊唔係方格內, 但唔係橫直線; 再做聲音測試,  叫仔仔示意左或右耳筒有聲.

hi 稚言治語,

今日同仔仔睇左專科, 佢話唔係中耳炎, 可能係咽喉腺原體肥大, 影響耳, nose同呼吸, 聽日book浸會做睡眠測試.
‹ 上一主題|下一主題