用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

sac.wen,

我想佢唔係做得好, 我係可以想像到佢果時好唔"順超"嘅樣, 同佢唔肯合作咁去完成啫... 都係我教導冇方...唉~

原帖由 sac.wen 於 09-12-1 23:11 發表
1429,
UMMM... 點解D 阿細通常都特別有性格既 ... 佢覺得悶大慨係佢做得好好, 唔使擔心. 幾時會知結果 ?

carsondaddy & sac.wen,

點解我上網看是日家課也找不到那句"星五交實工"嘅? 係咪老師又係寫黑板呀? 阿囝d手冊好唔齊架, 所以我都幾亂!  但點解阿囝冇左張實工成個星期呢???  今次幣啦....

今早報紙寫家傭扮贱打刧, 好恐怖呀.....

原帖由 carsondaddy 於 09-12-2 00:43 發表
sacwen,

而家張工作紙;  收左:未收= 2:2, 究竟要收未 ? 好神秘呀 >>>>昨天功課册話今天帶,我地棵豆豆仲未成功衝出盒子,唯有拿拿林print相等佢交功課,點知今天冇收,功課册又寫住星期五交。眞係玩死! ...

Thanks, AnnKwok, jc_mom, tiggie & carsondaddy,

I almost forgot the song la...

原帖由 AnnKwok 於 09-12-3 07:52 發表
Dear all,
For your reference
http://www.youtube.com/watch?v=T5THHobimUo&feature=related
AnnKwok

2B Parents,

阿囝話明天 talents show唔駛上數學+phonic +普通話堂, 但手冊又冇寫 (因為班主任去左採排, 不在課室), 都唔知信唔信佢好, 你地囝囝囡囡有冇講呀?

原帖由 AD.Mama 於 09-12-3 20:38 發表
wasabb,

今日老師仲話叫佢地試下背喎‧‧‧

AD.Mama

Tiggie,

Thanks, 我只係怕明天會一次過話佢冇帶咁多科嘅書啫, 如果係就"come"計啦...

考唱歌要背歌詞, 做歌星?! 佢唱乜我都唔曉啦...

原帖由 Tiggie 於 09-12-3 22:14 發表
1429,

亞仔話全日都不用textbook. 但我怕佢聽錯.

Taffymom,

Thanks, 阿囝最後也只帶了班主任堂的書 + 數本story books回校, 佢話要在課室看其他班比賽, 由六年班先, 好似上年咁, 好悶架, 要等好耐, 所以老師會比佢地填下色, 佢就話帶多幾本圖書返去睇都好喎... 希望今晚唔駛簽手冊啦...

原帖由 Taffymom 於 09-12-4 00:36 發表
Sorry,咁遲先答咀!

亞囡都係話只帶功課同顏色筆(不過我見佢書包帶了第一二堂的書?!)

wasabb,

I also asked my boy this morning regarding the music assessment, he said teacher would assign which song to sing during the assessment individually which mean they have NO choice.  He even said they did the same thing in P1 as well.  (How come I didn't know??!!) I asked whether he could sing those songs without looking at the book, he replied he could except those words he didn't know how to pronoun!!!  Gosh!!  (Good answer!):;pppp:

原帖由 wasabb 於 09-12-4 08:41 發表
我今朝問阿仔係咪唔駛帶曬咁多堂書返去,佢話係有啲堂唔駛上,不過佢怕自己記錯會比老師記手冊,所以都係帶曬返去喎.....

至於唱歌,我都想知其實係佢哋自己揀一首然後背咗去,定係全部背曬再由老師點唱呢?

因為我阿仔話冇聽 ...

wasabb,

what do you think if a song without beat?  The way he sings is "no beat", "not follow the beat",... etc... it is a bit difficult to know which song he sings if you got NO SPECIAL TALENT (hahaha.. like me!)

原帖由 wasabb 於 09-12-4 09:03 發表
1429,

我都唔知原來舊年都係咁架喎....!!!!

唉...我個仔最憎唱歌,仲要佢背咁多首,我都唔知點死...

你個仔都好,剩係skip咗唔記得果啲字,我諗我個仔成首歌唱到好似諗經咁...冇眼睇~~

...

Yanma2002,

我又想睇呀! 有冇片播呀?  唔該!

原帖由 Yanma2002 於 09-12-4 10:20 發表
我囡日唱夜唱, "go, tell it on the mountain ....... " 仲搖埋頭,扭埋pat pat, 成果黑人女歌手.

http://www.youtube.com/watch?v=iEaQKuId9sQ

Yanma2002,

正呀! 期待!

原帖由 Yanma2002 於 09-12-4 10:33 發表
好,等我搵機會偷拍,然後post出黎俾妳睇。

講明佢五音不全。

Ms Chan Chan,

Trillion thanks!! 阿細聽到眼都凸埋, 猛問

阿細: "媽咪, 佢講乜呀, 佢講乜呀???"
我: "我鬼知咩, 只知道勁呀, 你話係咪啦?"
阿細: "係, 一家係"...

原帖由 littlehipo 於 09-12-4 19:48 發表
Dear all,

I have uploaded the chinese dictation (3) with sound at 梳化. Please take a look!

2B,

今早真熱鬧, 重未見過咁多阿媽一齊回校, 都係因為大家也愛護地球, 為地球盡一分力 --- 護航! 眼見個個地球也很靚, 小朋友一定做得很開心!

原帖由 leo168 於 09-12-7 12:13 發表
我囡今日自己(坐校車)謢送地球返學校,我都怕返到去唔知會點!!!

Tiggie,

Bingo, writing (a)只係要做改正.
Reader+poem, 阿囝話佢不嬲放在學校個櫃桶仔, 冇帶過番屋企, 我都未見過... 佢話係一本講日本人賣餅嘅故事. 阿囝有事麻?

原帖由 Tiggie 於 09-12-7 16:52 發表
2B mama,

因亞仔今早無返學, 所以想請問大家今日英文功課:writing(a)係咪只係要做改正, 帶什麼reader+poem.

唔該晒.

Tiggie,

Oh, Yes, how do you know that?  I almost forget Miss So la.... your son also in K1D?

原帖由 Tiggie 於 09-12-7 18:33 發表
1429,

唔該晒,阿囝無事只係因為去咗朗誦比賽所以遲番.另外,想問下你阿囝K1時係咪讀K1D (Miss So) 果班?

Tiggie

2B parents,

Son absent today, may I know what is the 5 materials which need to be prepared for the next 德育課?  Thanks,

Tiggie,

wow, you also have 2 boys and the younger one also teach by Miss So, same as your elder one?

原帖由 Tiggie 於 09-12-8 22:14 發表
1429,

heehee, 係呀! miss so 仲有教呀,因為最近同亞細番學見過佢.

Gicobaby,

Thanks for your info.     Not sure whether 2B and 2A would be the same?  I had requested him to ask his classmates or teacher too, wish he can complete his mission today!

原帖由 Gicobaby 於 09-12-8 19:46 發表
呀女話一行五人, 每人帶一樣, 海綿, 報紙, 雞蛋, 碎布, 仲有一樣吾記得左. 吾好意思.

sac.wen,

Thanks, Sac.  希望佢記得問啦.

yanmama2002,

請問什麼暉春?

原帖由 sac.wen 於 09-12-9 09:32 發表
1429,
yes... 佢地應該分左工, 你叫囝囝同組員傾下分左帶邊樣~

Thanks Yanma2002,

你真細心, 你honey真有福!

原帖由 Yanma2002 於 09-12-9 11:14 發表
暉春係視藝功課之一。下星期要一齊交!

1429,今日係妳 big day!  

少少心意

dinopig,

嘩, 乜咁厚禮!  辛苦您了! (陰功!一次過做咁多功課!)

原帖由 dinopig 於 09-12-9 13:44 發表
Hi, all

已upload ME,TSA,高思,作業考試之範圍.
‹ 上一主題|下一主題