用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

duplicated.............

duplicated.................

Littlehipo,

Thanks for your info.  However, I still cannot imagine how to use those "IQ-board" to make the models of famous building!  My God!  I just know why it was called "IQ-board" now!  

p.s. GSWS(3), GEVWS(7)&國工(8&9)已上梳化.
原帖由 zzss 於 09-11-23 22:01 發表
今次好彩,下次我知可以泊係邊樹,唔洗擔心啦

Hi all and littlehipo,

Back to school this morning and found that there has a sample of 地球村 which made by the teacher.  I uploaded the pic to SOFA, pls take a look if you have no idea.  According to my boy, 2B didn't mention when to submit the finished product yet. (Not sure this is correct or not?!)

carsondaddy,

sorry that I was in a rush this morning and no time to say "HI" to you!

原帖由 littlehipo 於 09-11-24 07:54 發表
YIYIKO,

My boy is busy every Sat. We can only take rest on Sun.

2B Parents,

請問今天英文writing邊幾個生字呀?  謝謝!

sac.wen,

Thanks much!

原帖由 sac.wen 於 09-11-24 19:06 發表
1429,

1. cycling
2. ice-skating
3. skipping
4. doing puzzles

我約人食飯去, 88~

Tiggie,

Just upload to sofa, pls check.

原帖由 Tiggie 於 09-11-25 16:19 發表
2B mama,

請問可否send數工(五)copy給我, 因亞仔今日忘記帶回家, 謝謝.

[email protected]

rubyngan,

唔好咁擔心, 應該好快可以好番, 今周番埋明天又可以抖抖啦.

原帖由 rubyngan 於 09-11-25 15:03 發表
學校來電..亞女無啦啦發燒..等間落車即去睇E生了..

2B功課一問:

請問詞庫P.45做乜, 因為佢一隻字也沒有!  我真係懵查查, 今天先發現佢詞庫簿已經比老師一連幾板打了個?比佢, 我都唔知, 佢究竟上堂去左邊架!  激死我啦!

原帖由 kachunma 於 09-11-26 17:31 發表
想去海祥公園/廸廸尼,但未定=.=

littlehipo,

I like your boy's idea!  It's so creative!

Talked with my boy, just found that he was absent in today's Chi lesson and so he didn't know what to do in 詞庫, 怪錯佢添!  但好在我都重清醒, 咁先頭那幾個大問號又點解釋??!!

原帖由 littlehipo 於 09-11-26 21:40 發表
1429,

My boy forgets to bring the newspaper cutting homework today. Actually, he is the first time the teacher takes log in his record. He is not crying on that moment, but laughing..

He has an ide ...

littlehipo,

He went to Speech Festival and so he was absent in the first 4 lessons!  

Any 2B mami can help on this?

原帖由 littlehipo 於 09-11-26 23:37 發表
1429,

Where did he go during Chinese lesson? Early pick-up from school ?

Tiggie,

Thank you very much!

rubyngan,

阿囡好D冇?

原帖由 Tiggie 於 09-11-27 15:17 發表
1429,

今次詞庫P.45的題目係 "沙灘上".

亞仔寫咗(佢話係黑板抄):

游泳,玩耍,皮球,堆沙,曬太陽,小鏟子,太陽眼鏡,興奮,晴朗,風和日麗,陽光普照

...

wasabb,

Uploaded.

原帖由 wasabb 於 09-11-30 16:49 發表
2B功課一問:

英文科老師早前派咗一首短詩比佢哋背,但阿仔唔見咗張紙,請問有冇人可以upload上梳化呢…..?

唔該

wasabb,

唔水客氣, 我只知老師寫了手冊幾次話要背, 因為是for班際比賽, 不過我冇理佢, 因為佢話老師上堂會叫大家一齊讀喎, 讀下讀咪會記得, 所以我都好少理啦.... 但阿囝近排隔日就唔記得帶搿冊回家, 成日上堂遊魂, 我都唔知點算好...??!!   真係....  

原帖由 wasabb 於 09-12-1 08:47 發表
1429,

thanks you so much.  原來佢哋今個星期五要背咗呢首詩嚟比賽,我都唔知..死唔死....

wasabb,

我都諗緊點帶回校, 同埋未上視藝堂, 成班咁多份可以放邊...死梗...  

原帖由 wasabb 於 09-12-1 08:53 發表
原來你哋2A班巳經交咗...我哋B班下星期 一交,不過我都煩緊點拎件作品返學校,如果比阿二少自己攞番去一定五馬分屍都似

得意媽,

當然知啦, 老師又點會唔知喎,因為我都簽唔到名, 老師都有marked"欠簽名"! 重有成日寫"欠交通告"添, 總之本野就寫到"花"晒啦....

原帖由 得意媽 於 09-12-1 11:02 發表

搭咀....
咁老帥知唔知你囝囝隔日就冇帶手冊回家???

得意媽,

唉...... 我c6佢冇問題架, 佢睇得好開, 覺得好少事, 個個細路都係咁, 人生必經階段, 只有比d時間佢, 叫我唔好用大人嘅角度去衡量喎... 老師都唔係太怪責佢, 反而問我阿囝係咪坐前d會專心d添, 我話都應該會嘅, 不過由於佢嘅高度問題, 就比較難處理, 但老師好明白, 因為佢自己細個時也是這樣, 覺得坐最後做乜也冇人理, 冇人知...    我都要學下"隻眼開隻眼閉"架啦... 樣樣也隨佢囉, 我緊張都沒辨法, 始終也不是當事人, 我做了我應做便收工啦....

原帖由 c 於 09-12-1 12:21 發表

咁老師有冇開d 良方比你執執佢?
男仔.....又真係吊兒郎當d, 唯有用男性角度睇件事可能冇咁激氣

得意媽,

咁我好你小小, 6:30pm我一定收工, 因為夠鐘吃飯+抖下就8:15pm上床啦....

原帖由 得意媽 於 09-12-1 12:38 發表

呢句正! 所以我日日希望快d 到9:30pm

sac.wen,

a: 阿囝張紙唔見左好耐, 乜唔係交左咩???  好驚呀?? 乜原來係阿囝唔見左好耐??!!

b: 那盆野, 當時即日已遞"界"回家, 我亦即時處決左佢, 唔好話我知要起死回生呀!!!!!))))))

c: 偉大的"地球是一家"下星一交.

p.s. 阿囝今晚中作, 作左佢最"疼"的人是你阿囝呀...笑死我, 因為你公子d棋技"出神入化"喎, 成日都"將"人軍喎...

原帖由 sac.wen 於 09-12-1 22:21 發表
請問2B 家長

A. "植物走迷宮" 工作紙交左未 ? 我響OO 功課袋發現張工作紙仲響度   

B. "植物走迷宮" 棵植物上次帶番學校係咪唔使再帶返去 ? OO 帶返學校後就蕩失路, 到而家都未返屋企

C. 2B 的 "地球 ...

sac.wen,

一講起second in, 我就打定輸數啦, 阿細唔多合作, 1st part一出來就complain d game 唔好玩, 好悶呀, 走得咪? 一路行去另一間房, 一路面黑黑... 唉...   再入到房時, 又冇禮貌喎... 但番到屋企又同阿哥一齊唱校歌, 我真係顛啦....

原帖由 sac.wen 於 09-12-1 22:56 發表
p.s. 阿囝今晚中作, 作左佢最"疼"的人是你阿囝呀...笑死我, 因為你公子d棋技"出神入化"喎, 成日都"將"人軍喎... >>>>>>>>>>>> 承蒙錯愛

OO 有無咁醒呀 ?   

兩兄弟咪就係豬流感停課期間跟公公學象棋咯...  ...
‹ 上一主題|下一主題