用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

Taffymom:

謝謝妳,的相好清、好靚。 x 2

Littlehipo,

Finally, my son didn't bring anything to sch this morning as he said that "Teacher just asked them to THINK only".  I let him, haha..

All,

Just upload another Eng & Chi WS.

peony2002,

我同你一樣, 烏下烏下, 又懶得去理, 好煩....

littlehipo,

你個表, 我冇心機睇呀, 一見到都驚, 差d以為是要溫習嘅list!  

原帖由 peony2002 於 09-10-21 10:23 發表
請問大家,學術分有咩用??我見寫左嚮手冊.
同埋,全人發展手冊又有咩用?我見舊年我女的老師填得唔齊(例如:4次默書100分),咁填左又要來做咩嘅呢?其實我真係烏下烏下 ...

peony2002,

阿囡好醒喎, 知道自己有乜要做!

sac.wen,

唔水擔心, OO自理能力掂嘅, 重有老爺坐鎮麻!

原帖由 sac.wen 於 09-10-21 09:22 發表
早晨 peony2002 & 各位 !!!

我下星期全星期唔響香港, 本想早d 幫佢溫下測驗, 但佢地今星期真係好忙, 今次測驗凍過水

zzss,

慢慢來, 不用急, 千其唔好因為要達標而用錯方法, 學校舉辦這個活動嘅目的應該係乜, 相信你都明白, 由小朋友選擇自己愛看的, 可以好relax咁睇, 現在日子尚早, 或者待測驗過後, 冇咁多功課的日子, 又或長假期時才完成多點吧!  阿囡咁有心機睇100-200頁嘅, 我一定支持佢架!

原帖由 zzss 於 09-10-21 17:44 發表
又想問下大家閱讀圖書既進度, 我囡而家共睇左8本, 但係如果全年(8個月x4星期)規定最少要中英文睇各30本, 咁即係每星期要各睇一本,,我為左想佢要睇夠書, 只好買或借d 頁數和字數少d 既書比佢睇(可以2,3天看完一本),  ...

littlehipo, Eason.S,

GOD!  琴晚冇上來, 又攪錯左啦, 阿囝話因為要開cake shop玩下, 所以要件真嘅tiramisu, 等我要拿拿淋去買添, 乜原來係本story book, 今次佢實"魚"死啦!  (等佢成日上堂發夢阿哪!)

得意媽,

中默我完全用你同一個方法, 佢重話:

囝: "乜教極你都唔記得架!"
媽: "我都話我老啦, 咪冇記性囉!, 所以你好親細個, 重有d
       記性, 就好生性啦, 如果唔係就好似我咁架啦!"
囝: "咁你即係你細個都唔生性啦!"
媽: 

原帖由 littlehipo 於 09-10-22 20:21 發表
Eason.S,

One of the story book called "Tiramisu" .

Littlehipo

wow... 真係多謝各位專業化妝師+善心愛心滿瀉嘅太, 將一件醜事轉化為好事... 功德無量!  善哉, 善哉!

我都覺得今次係一個幾好嘅教訓, 不過今晚又要簽手冊啦, 可能到時我會一路簽一路笑... 哈哈...

原帖由 wasabb 於 09-10-23 13:02 發表
都話而家啲細路好難架啦....你睇佢哋啲轉數快到~~~

我讀中學果陣都仲一舊雲咁

Tiggie,

4 words, 6 times per word: (TB P.44)

1) a tracksuit
2) jeans
3) sandals
4) sports shoes

原帖由 Tiggie 於 09-10-23 18:08 發表
To 2B parents,

請問english writing 要寫什麼生字?

thankyou!

各位:

阿囝最尾也不敢拿出件cake, 只是和另外兩個同學舉手話唔記得帶.. 但由於好多同學也知道佢帶錯左, 所以反而係佢地舉手話番比老師知, 老師反問點解唔早d出聲, 順便show比同學how does it like... 最後佢小息時食埋佢, 話好好味添...哈哈哈...

原帖由 YIYIKO 於 09-10-23 16:26 發表
1429 & kachunma:

我都有買一件呀,看到手冊問阿囝係咪要帶cake,佢又吾知,咁咪拿拿淋叫老公去買,找揾成區先買到,仲大大個字寫住tiramisu,成為 $25,點知原來係本書-------

不過好彩我昨夜有上來bk,全靠littlehipo ...

zzss,

2B也是一樣, 即是完成閱讀冊內P.16-17的報告, 不需一次過做晒, 總之上學期讀有關內容3本圖書, 下學期又係3本便可以, 會計在該科的分內.

原帖由 zzss 於 09-10-27 17:45 發表
多謝提醒
想問2A 上星期五的功課, "閱讀科硏圖書 P16-17" 是什麼來的?

得意媽,

都好吖, 阿囡有話比你知上面定下面那首, 阿囝乜都冇話, 我又唔知, 所以都冇理啦....算數!

原帖由 得意媽 於 09-10-28 16:41 發表
2A > 電腦測打字, 真整蠱, 明明上堂話測上面首歌, 點知今日測下面果首. 你地小朋友有冇提及?

littlehipo,

差d比你同阿囝嚇死! 下個星期二聽聞氣溫下降至18-22度, 著多件衫呀!

ALL,

中, 英, 數都upload了ws+revision ws啦, 有需要就隨便啦... 加油呀! 努力!

原帖由 littlehipo 於 09-10-28 19:24 發表
peony2002,

佢係王喜Fans(琴晚係咪小兒科), 所以咪頂唔住 。希望陣間叫醒起身食飯同做功課, 會合作掛, 攪到日日遲遲先做功課! Day after day, no eye see.

Littlehipo

...

littlehipo,

Agree! 其實小朋友好多時都識架, 只不過真的大意了一點點, 程度唔會差得遠的, 真是"鬥小心".  zzss, 你唔好太擔心, 錯左咪等佢知道"大意"係幾唔底嘅一件事囉.. 都冇辨法. 我地嘅擔心會比"無形嘅壓力"小朋友架.

得意媽,

阿囝都係, 超估唔到件恤衫隻袖會短左成2吋多!  但通告好似話11月頭才派已order了的新校服, 今早又勁大風喎, 佢話隻腳好冷呀... 明天可能件衫短d都要著住先, 如果唔係就大獲啦...

原帖由 得意媽 於 09-11-1 23:28 發表 今日都仲係好熱成30度, 不敢想像星期二得18度  
亞囡件恤衫今日再試竟然唔合身, 希望明天有得買啦. ...

月中????????唔係呀痲!!!!  

原帖由 得意媽 於 09-11-2 11:20 發表
1429 > 聽日一定要著冬季啦, 朝早得17度
諗住袖鈕唔扣,  再著件夏天外套叫佢唔好除囉
今早買唔到呀, 先付$$訂, 月中先有貨!

zzss,

囡囡昨天已派了新冬季校服啦?  阿囝未派呀!  今天原本想穿住舊那件先, 但係頸位都扣唔埋, 跟本就打唔到tie, 所以唯有著住另外一件白shirt(without sch badge)先, 希望冇比人捉啦...

原帖由 zzss 於 09-11-2 17:44 發表
請問聽日如果凍, 係咪著冬季呢? (今日派左, 如果明天著, 今日洗唔到)

想問點解昨晚upload GE RWS(1)上梳化時都重見到個eng folder, 點解今朝會冇左架???  去左邊呀?  昨晚upload完GS RWS(1)都ok架, 今朝又唔見左嘅, 激死...!!

littlehipo, 得意媽, Gicobaby, Carsondaddy,

wow.. wow...你地嘅對話好精彩呀!  佩服, 佩服!  果d term名, 你地唔講, 我都唔記鬼得啦, 怪唔知得我要重讀啦!  哈哈哈! 2B班阿囝又係話老師未講幾時交, 我又係聽唔明阿囝講點做, 佢都係話張黑色紙要貼在盒內, 但大佬呀, 我又唔係魔術師, 點剪個小洞,但又可以貼暈晒裹面呀, 而且淋花時, 張黑色紙都會濕啦...!!  所以我都諗住測完驗先做, 遲d先上來問問... 但我有d想張黑紙貼出面, 效果我諗都得... 但我諗2B冇話要內裹做間隔.....???

溫數昨晚死晒我D細胞, 現在要極速"新陳代謝"先得!

原帖由 carsondaddy 於 09-11-6 00:03 發表
littlehipo,得意媽,Gicobaby.....

佢話2B未做过渦,我剛剛至儸份实工報告睇,才恍然大悟。但係D什麽側面開門,設計迷宮等等,我而家仲係烏sir sir.遲D要再打搅你地啦!

...

littlehipo,

人地係"古SIR", 我諗你可以叫"MISS CHAN CHAN"啦..

原帖由 littlehipo 於 09-11-6 00:28 發表
carsondaddy,

太誇獎, 讀書果時無端端應該讀文科而變咗讀理科, 話時話, 我生物科係好差, 剩係記得呢D咋! 就當溫下“係咪小兒科”!

Littlehipo

得意媽,

勁呀你, 咁了解D細路! 我阿囝條條褲就係因為咁而報銷啦, 重有鞋頭都擦到由黑變白呀... 好在今年佢暫時都冇玩踢毽住, (唔知佢係咪要等冬天有長褲墊底先玩, 錫住自己隻腳), 近排佢玩橡棋, 但話時話, 佢今早臨出門口時, 佢又忽然拿一拿起個毽喎, 我個心都忽然打個"冷震"....

原帖由 得意媽 於 09-11-5 23:43 發表

我知點解踢毽既小朋友d 褲會穿洞喇............
佢地唔係用腳踢, 係當個毽係波咁拋, 然後鬥快用手接, 當個毽在身前較低處即將降落既時候, 佢地會雙膝"sir"落地雙手+身體抱實個毽, 為求快穩妥, 所以d 褲既膝位有無 ...

得意媽,

成鬼日直橫式唔match -----> x 2! 我都激死!

原帖由 得意媽 於 09-11-5 23:27 發表

學你話齋, 測考玩鬥小心, 頭先教亞囡點對應用題, 成鬼日直橫式唔match(佢嚴麻煩, 問過我點解要論盡, 直接寫個答案米得囉)

littlehipo,

阿囝新調位嗰個係咪女來, 好神心呀! 我睇完都想笑!

原帖由 littlehipo 於 09-11-5 23:16 發表
得意媽,

我個大少直頭放學到食完晚飯,先開始溫數, 我話好多都forward, 直頭重點咁溫,由8:30pm到10:00pm收工, 總之,如果佢醒醒定定,都算數,我都係指意佢星期日、星期一狂做工作紙! 成過下午,就係開電腦印D公仔圖 ...
‹ 上一主題|下一主題