用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

peony2002,

阿女今日攪乜鬼呀, 見你病病地, 想激下你添...

原帖由 peony2002 於 09-9-29 18:32 發表
求救呀!!今日我女幾乎全部功課都無帶回來呀!!
有無人可SEND GEWS(3) & 補充課文給我??
詞語單二(2)寫邊幾個詞語??佢連書都無帶回來呀!!

yiyiko,

我都係呀, 不過我以為自己"輕"機, 所以我離開那畫面, 但之後返番去睇下得唔得, 原來又upload到喎, 之後我個個files也是這樣好傻的upload啦.. 哈哈...

原帖由 YIYIKO 於 09-9-29 22:46 發表
請教電腦問題:

請問我想將習作 upload上 iDisk到,是否很慢才可傳到1張呢? 我的file 是 jpg , 但我見妳們上傳的 file 是 PDF, 有無關係呢? 1張紙要成 15分鐘

...

得意媽,

什麼東東?  點解早會你又會在學校架?

Littlehipo,

Congratulation!

Dear all,

原來今明兩天都冇"每日一篇", 頭先阿囝入唔到去, 看見通告話"可能係自己部腦有問題", 嚇到我都以為係, 一連試左3部notebook都唔得, 最後傻下傻下咁打去問, 先知, 真白痴!

原帖由 得意媽 於 09-9-30 18:11 發表
今早學校早會介紹及收聽Peter, Paul and Mary 既 Blowing in the wind, 真有意思

Littlehipo,

Thanks for explanation, I think we didn't redo the Sep assignments then.

Hi all,

Uploaded the math數工(二), 髒重書包對照表, 2b老師照片, 一人一職表 & GE WS(3).

大家中秋節玩得高興嗎?

原帖由 littlehipo 於 09-10-4 22:54 發表
Carsondaddy,

About the smart abc, leader board includes
1) Scores:  
    mark for smart daily

2) Ontime Submissions:  
    no. of times for submission

3) Xtra! Points
    mark for extra

4) Dicta ...

carsondaddy,

GS Vocab List 我都要找找...找回自己嘅記憶先, 找到再email 你.

all,

中國工(四)及GE WS(4)已上梳化.

原帖由 carsondaddy 於 09-10-5 20:59 發表
Dear All,

Is it a GS Vocab List distributed some time ago?  My boy said he has lost it.  Can you email it to me? Many thanks.

Littlehipo,

I have 中工二 already returned and marked.  Do you want it? ...

嘩!  d功課多到"卸"呀, 見到都唔想做, 我零願唔放假呀!!!

原帖由 peony2002 於 09-10-7 14:18 發表
明天和後天都唔駛呀!!

重覆...

原帖由 peony2002 於 09-10-7 14:18 發表
明天和後天都唔駛呀!!

多謝大家同我地打氣呀!  我會叫佢"醒定d"架啦!  (不過今晚佢同阿哥鬧大交, 佢竟然話"我唔要同你同一間學校呀!", oh, no!  明天千其唔好咁同老師講野就好啦, 我就黎比佢嚇死我啦!)  救命!

今日去noah's ark玩, 阿囝玩得不知幾開心, 個"生命探知館"真係好值得去!

原帖由 AnnKwok 於 09-10-8 12:29 發表
Thank you !!   

zzss, AnnKwok,

我個咪一樣, 成日大安止意, 當我係佢私人秘書咁用, 都唔知佢幾時先"生性".

我個細囝interview那天發脾氣呀, 出來時個面好"黑", 話好累, 唔想再interview啦, 我當堂比佢嚇死, 我重震過你呀! 佢只係發悔氣話見左3個校長喎!mouth:" />

2B parents,

新seating plan已送出, 請收信!

原帖由 AnnKwok 於 09-10-11 17:46 發表
AD.Mama, Taffymom,

Thanks !!
不過我細仔話有一題唔知老師講咩 ~
問佢老師問咗咩, 佢話唔記得啦!
希望入到KTS 啦.... 擔心....
AnnKwok   

點解你地個個都有健康手冊, 但係我就冇呢?

原帖由 Yanma2002 於 09-10-12 09:50 發表
OMG 我完完全全忘記這回事。
[/quote]

上星期三派的, 佢可能唔見左, 上網print回, 再交都得架.

原帖由 zzss 於 09-10-12 10:00 發表
想問下大家係咪可以經學校訂報紙比小朋友睇, 點解我無收過通告既?

littlehipo,

聽完你講阿囝累到咁, 我都心痛. 阿囝也話speech愈來愈好玩, 佢話昨天已排了4行, 佢在第3行, 最頭那行邊個最夠感情就可做主角, 行出來中間唔知做乜喎!

bluesky999,

我都同意, 你阿囝真的好乖!

得意媽,

that's why i never choose sun night to visit my mom, i must pick sat night!

原帖由 littlehipo 於 09-10-14 08:22 發表
bluesky999,

說得對, 都唔排除呢個可能性, 但放學後已經狂吃小食和打完之後都会吃Bread or some rice, 不過, 阿囝練到去到边睡到边, sometimes standing falls to sleep. If luckily, we found a seat in MTR, he s ...

2B班植物書好似係下星期才帶.

speech係英文集誦, 1A下學期時填左份form話有意參加朗誦, 可到老師處試讀, 如ok學校可代報, 我只填了獨誦, 但唔得, 都唔知點解今年開學時, 阿囝話老師拉晒p1-3全部男仔一齊在功課堂時去禮堂到讀.

原帖由 carsondaddy 於 09-10-14 12:47 發表
1429,

佢地係学緊乜野speech呢?

2B parents,

係呀, 大家, 我見我mark了2B在10月20日, 星期二, 科研堂要帶有關植物生長的圖書.

個網, 我昨晚upload eng ws & math ws時重見有中文folder架喎!

是英詩.

原帖由 sac.wen 於 09-10-14 13:15 發表
1429,

係講梗科研嗎 ?

littlehipo,

阿囝d數一向都幾好架, 唔駛驚啦, 係都係我驚過你呀!

原帖由 littlehipo 於 09-10-14 22:53 發表
今晚終於完成咗『綠豆小書』, 阿囝明天交。數數手指,距離測驗仲有3個禮拜, 好似阿囝好多中文字都唔記得, 真係有排搞! 數學仲衰, 真係自己要補下氣先至開始同佢………

Littlehipo ...

littlehipo,

唔好再提我, 我想可以開開心心去埋個旅行先!

綠豆小書都未做好呀, 重有2張晝+1份視藝, 重有下星五中默... 重有今天又唔知幾多樣功課, 今個weekend都幾難過, d細路都真係幾忙, 我係跟那個都覺得, 唔好話佢係要做那個. (好在佢未識話出口話辛苦, 如果唔係我諗我都唔識得點回應佢)

原帖由 littlehipo 於 09-10-15 13:20 發表
1429 & AnnKwok,

明天放榜啦! 希望兩位阿細順利入2nd interview! Wish your dream come true.

Littlehipo

多謝大家關心+支持, 今次"有驚冇險"入了第二回合, 對住這個囝,真係要好似bluesky999咁話, 要"越戰越勇, 遇強愈強"先得!

Annkwok,

我也是呀, 我又不記得小兒之編號, 回程check時個phone又show number, 冇名, 唉~

sac.wen,

去程, 回程我也坐在OO隔離, 我也感覺姐姐不太理會他, 成日都手拿mobile?聽歌+講電話, 阿囝只是不停嘴食小食.

2B功課一問:

視藝枝旗, 是否只做一半先, 因還有一半材料未派, 但書課冊就寫"請帶回...", 咁即是駛唔駛做?

原帖由 bluesky999 於 09-10-16 22:20 發表
      恭喜妳囝囝進入第二輪面試http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=119&cb=12345645&n=adeb5136,越戰越勇,繼續努力.

Thanks for your info.

2B parents,

anyone can share the group (class) pictures of 2B which was taken in the picnic?  As my photographer is not professional at all.  Thanks in advance.

原帖由 carsondaddy 於 09-10-17 18:20 發表
jcmom,

Thanks.

AnnKwok,

Received with thanks.

Littlehipo,

Did you late then?

原帖由 littlehipo 於 09-10-19 08:53 發表
Dear all,

唉! 今早校巴6A線壞車, 等咗廿分鐘校車保姆冇人聽, 到咗七時三十二分左右終於保姆聽電話, 話架車壞咗仲係頭站(海濱花園), 都唔知幾時有車, 已經等咗30分鐘, 最後好彩有個家長即刻江湖救急一行四人揸車返 ...

幣!  唔記得左問阿囝即係做乜, 佢重瞓埋添, 咁即係點?  是否明天要用來作文?

原帖由 littlehipo 於 09-10-20 20:50 發表
zzss,

阿囝話找一樣東西, 例如: 餅、清潔用品, 留意包裝上的資料, 準備用作ready for english composition's materials.

Littlehipo
‹ 上一主題|下一主題