用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

醒目開學勳章

報到先

估唔到小囡喜歡返kts 既情度係.....................就算重讀P1 都要讀

thanks wasabb

醒目開學勳章

呢個升班留班遊戲已經game over, 因為老師同左亞囡講 < P2再見>

醒目開學勳章

原帖由 peony2002 於 09-6-26 23:58 發表
學校實唔敢派啦....如果俾你見到你仔/女今次係100分而又唔計嘅,你估你嘈唔嘈佢丫嗱!

可能亦都唔想學生存僥倖心理, 好彩今次唔計分啫, 原來亞囝/囡今次得60分

其實我都有諗如果將考左既照按比例計會唔會好複習, 但就一定好煩, 因為仲有音樂, listening, speaking, 科研, 電腦等那些其實一早已經考左.........不過最後點都好, 我都尊重學校既決定, 可能分數對我黎講冇咩所謂

醒目開學勳章

梗係覺得e+既教育好古怪, 若有18般舞藝+上主科既咩咩國際應可cert., 那麼還需要入學嗎?

惡性循環, 商業教育!

醒目開學勳章

明天家長會喇!:)

醒目開學勳章

cherriemama > 恭喜晒

醒目開學勳章

似乎呢度都放暑假, 咁靜既

自停課開始我囡hea 足1個月, 今個星期一我同佢講: 你既暑假已經放完, 每日都要溫習+睇書, 否則9月要回kg 開學

你地囝囡這個月又點度過呢?

醒目開學勳章

原帖由 rubyngan 於 09-7-24 15:48 發表
話時話..不如我地約下開學大餐啦
第一日返學至後去飲茶啦...真係未成事先興奮
我地升p4家長都應該會搞茶會..
到時開返幾圍...嘩..勁熱鬧..

舉腳讚同!

醒目開學勳章

溫馨提示:

1/8 學費張票要過數喇, 要轉數既家長留意喇!

醒目開學勳章

小囡還有各1半未做, 暑假唔好咁快放完啦, 我仲未玩夠!

醒目開學勳章

1c > 冇諗到今日會撞到咁多同學仔, 真係意外驚喜喇

醒目開學勳章

1429 > 你地去左邊呀, 係米放左長假?

醒目開學勳章

原帖由 1429 於 09-8-21 12:43 發表
得意媽,

Miss you much!!

唔係放長假, 係因為個腦有d問題, 時得時唔得, 好煩, 今個暑假乜都換晒, 幾乎破產, 都只是好小小, 所以只是得閒就去下fb咁, bk好有功課feel, 放暑假想忘記一下.. 哈哈...

再加 ...

bk好有功課feel, 放暑假想忘記一下

你個暑假都好忙喎, 現在小朋友好嗎, 病後復元得好嗎?

我覺得唔使返學2個月d $$ 好使好多, 不過左袋黎右袋去, 我地成個暑假玩+食, 仲有zzz+睇tv, 所以原本計劃8月溫書+預習都冇做到, 只係做閱讀報告.
開學後pick up 唔到就有排受

醒目開學勳章

校內有電郵, 朗誦節甄選將於9月2-4日舉行

參加左那個組別忘記了!
甄選誦材亦都不見了!

怎麼辦呢

醒目開學勳章

原帖由 sac.wen 於 09-8-27 09:18 發表
普通話誦材響電郵附件可以搵到, 你係咪要呢份 ?

係! 咁我check check 電郵有冇先, tks!

亞囡記得參加左邊組喇, 廣東話誦材係"小麻雀"喎

亞囡2A 班, 佢有3位好朋友, 比我古中最fd果2位會係另一班, 而佢就會同另一位一班.

佢e+攞住3張分班紙玩配對, 又好似幾好玩咁

醒目開學勳章

咁多2B 既

* 我估係插班生

醒目開學勳章

原帖由 jc_mom 於 09-8-27 13:12 發表
My daughter feels disappointed that she can't be with your daughter ar!

佢打左比另1位好朋友報.........憂
相信佢稍後會call 你囡囡

不過我囡又冇咩喎, 可能kg 已經係咁既制度, 不過小小捨得實有....

剛才偷聽句對白, 令我有d 童年回憶.....
亞囡: 你要同我睇住xxx (你囡囡)唔好比人蝦呀, 知唔知呀!

醒目開學勳章

原帖由 littleworld 於 09-8-27 13:29 發表
我囡都係P.2B

得意媽 > 妳囡好攪笑呀~

吓! 你囡囡都係..................2B

以後係bk 失救喇

唔得, 要認真check 真下張list 仲有幾多個幫手係到............好彩仲有2-3個

醒目開學勳章

原帖由 jc_mom 於 09-8-27 13:55 發表
Your daughter is so sweet.  But actually they can still play during recess.  Maybe they will be the same class again in P3.  The world is small.

我都係咁諗, 書照讀, 繩照跳, 今年唔知會跳難幾多對鞋呢

我pit 喇, bye!

醒目開學勳章

2A
得意媽, kachunma, littlehipo, winny,bluesky999

2B
AnnKwok, jc_mom, rubyngan, wasabb, littleworld, 1429, sac.wen, Gicobaby, kaka_c

2C
yanma2002
‹ 上一主題|下一主題