用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學(彩石里)-P.3(2009/2010)加油站 ...
樓主: 矇仔媽媽
go

聖若瑟英文小學(彩石里)-P.3(2009/2010)加油站 [複製鏈接]

進進媽:
  我囝囝今年3A班呀!
  校際音樂節是否可以自行參加,還是要待老師選拔呢?依你說,看看別人的意見也是好事,而我則要考慮開學後,囝囝的進度及各項活動的安排,再作決定。我哋都會為進進打氣的。進進努力加油!!:winner:

原帖由 進進媽 於 09-9-1 13:43 發表
矇仔媽咪:
進進都好開心講同矇仔一班,
但其實他不知誰是矇仔 進進問"矇仔坐在那行,
是第幾組?"
進進就坐第四組左手面第一,你嘗試提示下第他們相認啦!
上年沒有時間學琴,可能今年加插校內功課後會有呢!
反而進 ...

矇仔媽:
  我亞仔今年ECA都會參加swimming,皆因佢星期五並沒有其他課外活動,時間充裕。

原帖由 矇仔媽媽 於 09-9-3 17:11 發表
進進媽:
原本矇仔每星期日都係跟"泳會"學游水,但佢話操水好辛苦,唔想學了,我都費事唔迫佢!而家改為打網球, 佢打得好開心!
所以我就再比佢係學校學游水,等佢做多樣運動!fit d!!!!!!

...

矇仔媽:
  驚佢哋漏低嘢? 都唔驚得咁多囉! 就藉此機會train train 佢哋啦!不過我聽亞仔嘅班主任話,曾經在更衣室發現內褲一條,但結果冇人敢上前認領。 希望這故事唔會發生在亞仔身上啦!
原帖由 矇仔媽媽 於 09-9-8 09:53 發表
pomama:
哈哈!真係好啦!矇仔多個伴!不過我又開始擔心到時學游水佢會張d野漏低晒!  
To: P3 Mum
有關V.A.我都有一個問題,以前P.1&.2,學校會有一盒粉彩派的, 今年是否要我們家長自己買? 我見張小memo寫粉彩 ...

進進媽:
  我都係有兩盒粉彩,所以冇買。我連V.A.袋加剪刀都係用上年的。可省則省也!

原帖由 進進媽 於 09-9-8 12:15 發表
矇仔媽咪:
我未買粉彩,一來未知學校會否派,
二來發現屋企還有二盒,記不起是否學校派回來的,
雖然是舊的,但環保關系不買新的.

Joyce 101
  我亞仔不是3B班, 是3A班。我囝囝今天只有G.S. workbook & 國生only。其實你亦無須太緊張,這幾天功課無幾,再加上明天只是半日課,相信你囝囝明天很快便會完成家課。
  至於G.S. Dict,我班也未到通知。

原帖由 Joyce101 於 09-9-10 22:41 發表
請問各位媽媽有否3B的9/9功課清單,阿仔不適無返學,依家都不知補做那些功課好!
還有 17/9 的GS Dictation 出了範圍沒有?唉!一天沒上課,所有的功課都亂了! ...

東東媽:
  3A 班已做了C/L 評估,是評估倉頡輸入法。亞仔話唔係好識。

原帖由 東東媽咪 於 09-10-28 08:16 發表
各位, 我返來了!  請問有冇人同東東一樣讀緊3B??  

你地講得好啱,D仔升咗三年級後,有好多默書範圍,老師教得又快,追都追唔切!!GS又好深!中文評估無可能佢可以自已做,又好多功課!! 而且就快又考試了!

呀! 呢個星期 ...

進進媽:
如你所說,今年咁煩忙,故此C/L 評估我只有隻眼開隻眼閉,皆因實在冇時間可以温啦!

原帖由 進進媽 於 09-10-28 23:16 發表
矇仔媽咪,東東媽咪:
十分認同你們說法,上了三年班後真的忙了很多很多,
連上BK的時間也沒有,中默不只範圍多,就算溫習全部
也不能拿到高分,也不知何解
其他科目也很急,G.S深, READER很多不明白的生字要查字典, ...

東東媽:
  我亞仔如冇課外活動的話,通常做功課要2小時左右,即晚上6-7點完成。加上佢手腳慢,每日執完書包,練小提琴,有時做吓網上練習,加吃飯洗澡後實際也所餘冇幾多時間可用。至於温習只可以看情況而定,皆因亞仔温中文默書已佔去了大部份時間了。

芝麻街:
  嘩! 你都好强勁喎!我而家攪一件都半死(我個細女尚未上學)。你大女要彈琴、古爭、練水、温習和做功課...加細仔...勁呀

原帖由 芝麻街 於 09-10-29 12:00 發表
我個大囡都係讀三年級, 今年真係忙都飛起  功課多又深,
放學返嚟做好功課練埋琴, 古爭, 食飯, 洗白白, 9點又話瞓, 都無時間睇/温書,
哩兩個星期評估叫好啲, 唔使係學校練水, 功課少啲啲, 可以 ...

芝麻街:
  忘了回覆你 ,就算無參加親子項目,sport day 當日也可進場參觀打氣的。
  致於小朋友的參賽項目,往年係由老師挑選出來的。

東東媽:
  Sport Day 家長可以自由選擇出席與否 (回條只是給家長選擇會否參加親子比賽,參加的才剔並交回) 但學生就算沒有參賽項目也要出席,否則當曠課論。而校車服務亦是照常的。

原帖由 東東媽咪 於 09-11-4 07:55 發表
吓!? 點解張通告無得剔唔去架? 東東話佢想去做啦啦隊.咁係咪可以唔駛出席呢??知唔知仲有冇校車接送?如果有校車都OK!

東東媽:
   時間許可下,我囝囝只參加了科學營,亦表上有名。

原帖由 東東媽咪 於 09-12-12 20:03 發表
東東抽中科大果個科學營+數學營!  你地有冇參加?有冇抽中?

http://www.edp.ust.hk/kids/succApplier_09winter.html

東東媽:
  我哋係26/12(星期六)呀!暫時我所知係cheukcheng位公子和我個仔同day。我都見有幾個名熟口熟面,唔知是否St.Jo 仔呢?不過到時見到先知。其他媽咪有否報名參加呀?

原帖由 東東媽咪 於 09-12-14 08:08 發表
Pomama :

咁你邊日去呀?  東東 28/12 & 30/12 兩日, 唔知仲會唔會見倒其他同學呢?

東東媽:
Ok! No problem!

原帖由 東東媽咪 於 09-12-15 08:07 發表
我未去過科大.唔知去邊度集合,你地去完可唔可以話我知呢?仲有,我要帶咩去上堂呢?

東東媽:
  亞仔今日上完科學營,佢話好好玩喎!(啲細路咩都話好玩嘅。) 請留意帶同文具(筆&擦膠)、一支水 and 確認信,準時到科大商務書局門外集合。

原帖由 東東媽咪 於 09-12-15 08:07 發表
我未去過科大.唔知去邊度集合,你地去完可唔可以話我知呢?仲有,我要帶咩去上堂呢?

東東媽:
  不用客氣!

原帖由 東東媽咪 於 09-12-27 14:49 發表
pomama,

多謝你提醒,明天我會準時到科大.
‹ 上一主題|下一主題