用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有 Ardingly College 或 Bishop's Stortford 家長嗎? ...
發新帖回覆
樓主: chechaichai
go

[英國] 有 Ardingly College 或 Bishop's Stortford 家長嗎? [複製鏈接]

FennieMan 發表於 23-7-7 22:48
絕對同意,我和我先生揀學校時,寄宿生比例反而唔太重要。某程度上因為我對女讀IB, 英國學校可供IB課程又 ...

想請教一下,可推介一些IB寄宿學校嗎?我仔只是高小,打算Y9去寄宿,因不打算在香港升大學。佢今年由British curriculum school轉去IBPYP,進步好大,老公覺得IB好適合佢,想佢去寄宿都係讀IB。但見大家推介嘅學校都係British system,好少IB 咁?同埋IB寄宿學校係咪超難考的?先謝

beastiebistro 發表於 23-7-10 18:25
英國學校梗係主要行British system,IB選擇少係正常喎。如果你係搵IB MYP programme更加唔使諗,基本上都只 ...

謝謝你的資訊,我都會同老公商量一下,其實佢唔執着IBMYP,但想阿仔考DP。

Poyau 發表於 23-7-11 02:50
除樓上提及有 IBDP 的寄宿學校
有更多寄宿比例較高學校可供選擇

多謝你的資訊,我會找時間了解一下這些學校的。我仔似乎係文人,對理科冇興趣,考A-level不比IB著數。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊