用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五第一次考試, 中文深左好多
go

小五第一次考試, 中文深左好多   [複製鏈接]

回覆樓主:

我哋都係深咗好多,拉curve,一定比例分grade, 但我見分数低咗咁多,難免肉緊,唔通band 2先啱呀仔。。。
精英班主科都有幾人不合格!

little_yolky 發表於 17-11-1 12:46
我終於明白點解我哋學校係二線.........我哋無深到, 同平時一樣............. ...

九龍城区,唔係瑪喇拔,點敢認一線!只係學校覺得深啲先分到高下。係中、下游惨啲,份成績表又C又D.. 冇咁好睇。

HaYi 發表於 17-11-3 15:28
我覺得個難度唔係為教識佢地語文知識, 而是純為分數, 或更怪的是編者的喜好而出,

老實說, 我覺得某題BCD  ...

呀仔就係錯好多呢類題目,短句答案又太簡單,唔到題。我覺得係有啲技巧可以改善,可惜自己墨水唔夠,解唔到比佢知,眼見佢睇咁多書都幫唔到手,覺得可惜。又唔可能再補習,無銀無時間,已經加咗数班(唔知有冇用)。

IloveJJ 發表於 17-11-3 18:24

數研嗎?我都加了,試下有無改善。今日第一次上,我發覺其 ...

死喇,我唔通報錯咗! 我仔上油麻地數研得1:15hr, 啲功課一份份,佢攞咗三份,其實都完成咗一半,個仔竟然同呀sir 講数,比少啲功課,出來又面黑黑話辛苦,咁唔知佢放學加多堂数係咪真係咁辛苦,但之前派卷後係佢自己話肯去操数喎,我叫佢上完一個月睇下有冇用先决定啦。
我仔既問題係唔鍾意做数,又求其,响屋企一份卷要分兩次做,做襯卷就好多埋怨 、又發脾氣,心都唔得靜迫佢做,又係得七乘啱,所以唔迫喇,去数研,唔該睇清楚其他人係點操數,自己慚愧嘛!

tutik 發表於 17-11-3 20:32

死喇,我唔通報錯咗! 我仔上油麻地數研得1:15hr, 啲功課一份 ...

其實我大概知道個仔既問題,佢好多時懒得去思考,近排做梯形面積,上底十下底X高/2, 有题上、下底和係双位数,咁緊係除咗2先去乘高,做低個數值先快啦。咁我教完佢,佢先話呀sir 都有教,我無言。
又有題上下底係9、4, 佢算草當咗11,咁都唔使睇落去啦,咪教佢諗心算9+3, 3拆1,2,12,等佢去思考唔好靠唸。

IloveJJ 發表於 17-11-3 21:07
咁我仔又唔同你仔喎!佢好願諗,仲諗得好勻轉,好開心。但佢又堅持用佢個唔夠直接既方法,而記唔到我教既直 ...

咁佢好乖仔,好好教。

IloveJJ 發表於 17-11-3 21:07
咁我仔又唔同你仔喎!佢好願諗,仲諗得好勻轉,好開心。但佢又堅持用佢個唔夠直接既方法,而記唔到我教既直 ...

我仔啲天才嘢,温書成日唔记得三角形面積除二,測驗真係記得喇,但份卷果個係平行四邊形黎!。。。

babywoman 發表於 17-11-3 22:27
回覆 tutik 的帖子

老師有冇教佢,點解三角形面積係 底X高除2 ?點解要除2?明點解 ,就好易記,唔駛死記 ...

係喎,你提醒咗我,可以叫佢解一次比我聽,強化佢理解。我齋鵝佢都唔入耳。
‹ 上一主題|下一主題