用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德 41區- 係咪弱校
樓主: Chrisksyeung
go

新華德 41區- 係咪弱校   [複製鏈接]

beagoodman 發表於 16-8-5 10:08
已引起謾駡,非理性討論,何必呢?支持你另開新post作理性討論的延續。

...
其實不管是否再開新帖, 繼續討論都一定有火花.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實可能我真係太多事, 見到樓主個仔咁叻, 叩到咁多間:

新華德, 基榮, 奉基, 農官, 福馬, 林文燦, 陳瑞祺

都希望佢唔好浪費自己既心血, 同佢個仔既才能
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tomchan666 發表於 16-8-5 10:32
自稱「廢人」的你,提升新華成績確不是你的責任,我只要求你點出你所認為問題的關鍵所在,不能只用屁股想事 ...

要新華德家長唔擔憂既方法好簡單, 大家都講咗N次, 叫學校公佈詳細既升中派位資料俾校內家長知, 咁大家咪知我呢D係咪廢話囉!

作為新華德既家長如果唔去叫學校做一件簡單既件而去要求別人不准去批評學校, 又係甚麼邏輯呢?

人地荃灣何傳耀小學, 呢頭俾人話佢升中派位只用"圖表偽術"呃人, 隔兩日就馬上改為公佈派位詳情了!

再唔係, 好似沙田某弱勢小學, 因見到有人係EK升中版講佢地既"問題", 馬上出份通告澄清 (雖然我認為份通告寫得好有問題).

如果一間學校/校內家長, 眼見坊間有傳言對學校不利, 甚至影響校內其它家長都唔主動去做番D嘢, 咁又係咪負責任既行為呢?

elvisBB 發表於 16-8-5 10:59
提提你,聖家爸爸係級2×,唔係級20。而且當年的6年級係華德下午校轉過去(大約70人左右),一級未開足4班 ...
聖家爸爸大女係2012-2014年度派位, 新華德校務報告指出, 2013-2014年小六已有4班:

https://drive.google.com/file/d/0B5S89C3OLEPpanl0VlFvSjM4TWs/view?pref=2&pli=1

P.4 班結構.

2012-2013年小六係得3班, 可參考2012-2013既校務報告P.4
http://www.ktbwcs.edu.hk/ktbwcs/schoolinfo/doc/2013/002.pdf

HM168 發表於 16-8-5 11:37
睇完幾個POST 有幾位估計是打手

當年聖家爸爸事件係EK 好轟動
我相信未必係打手, 可能係PTA或者護校心切既家長啫.

其實我一年到晚都批評過唔少學校, 直資學校家長有咁既反應就見得多, 津校(仲要非神校)家長有咁熱烈既反應, 印象中都算係第一次

mcl203 發表於 16-8-7 00:44
唔係爸爸估錯,係學校講組別,爸爸已預埋保險位,只係質疑學校選校建議,好明顯係學校B1組別率低,唔願意對 ...

我記憶中既版本係咁:
學校只告訴家長,學校約有1/3 B1學生。學校當年小六有4班,起碼係81人(教育局規定平均要一班有20人能開班,加上小班上限可收27人一班,所以如果不超過81人,係開唔到4班),即B1應約有至少27人。

聖家爸爸女兒三次呈分級名次係大約17/23/20,睇落應似B1學生,但學校沒有向家長說明學生所屬組別,只係堅持話英中學位不足,家長不應進取,建議乙1排B1,乙2排胡XX。

咁到底學校有冇盡責為學生家長提供適當既升中資訊呢?

hppa    發表於 16-8-8 15:53
siden    發表於 16-8-7 18:20

zanezane 發表於 16-8-8 12:27
我想知小學有無實際資料去知道自己嘅學生係band 幾?
係咪都係根據上幾屆嘅升中成績"估"?
...
教育局話唔會將學生Banding資料公佈俾小學知.

小學只會知以下既資料:
1. 每次呈分後學校既校內呈分名次 (未計Pre-S1調整分)
2. 學生校內累計呈分名次 (未計Pre-S1調整分)
3. 屆年學生派位

其實有以上既資料, 學校要估計各Banding大約有幾多學生, 邊D係邊緣人, 其實唔係太難.

papa71 發表於 16-8-8 14:40
曾有消息說,每年派位放榜後,敎署會給學校每個banding比例.(但不會有個別學生組別資料).但學校是不可以向外 ...
我早兩年打過去EDB問, 佢地話唔會通知學校, 仲話學校應有足夠經驗可以估計到學生能力組別

papa71 發表於 16-8-8 17:09
回覆 hkpapa852 的帖子

"在完成每年的升中派位時,教育局都會向每所小學校長派發一份當年小六畢業生的派位 ...
有D學校夠話EDB禁止公佈升中派位人數, 所以最多只能提供校名啦!

但現實呢? 有幾多官津學校公佈晒出嚟呢?

papa71 發表於 16-8-8 17:12
回覆 hkpapa852 的帖子

另外,中學則有組別資料:
EDB都有同我講過只會話俾中學知, 因為佢地要知收唔收夠唔夠人開英文班.

所以想要升中有更多資料去估算學生既Banding, 一條龍或有直屬中學既小學, 可能會著數D (如果中學部願意公開佢地有既資料)
‹ 上一主題|下一主題