用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?
go

討論下.. ..國際學校會比名/神小好嗎?   [複製鏈接]

Dear-Valerie 發表於 19-2-6 17:35
取決於你偏向邊種課程, 教學模式, 功課類型, 教學語言, etc.

我一開始就打算小朋友最遲初中後出國, 所以想 ...

而家一般IS中文程度同我地讀書時程度相約.

見到呢句忍唔住笑咗

新年快樂!

Arabellahk    發表於 19-2-8 00:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

RunningPig 發表於 19-2-7 14:22
中文水平,睇作文的內容及文筆更準。

教材沒法反映現實,瞭解吓既學生能力吧!

不少由幼稚園開始已就讀IS既小朋友,到local school P1年紀時,可能連自己個中文名都未識寫。

就算識,可能只係識天朝文字。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tychow 發表於 19-2-4 17:23
身邊不少朋友的小朋友都讀國際學校 ,或打算中學出國所以讀哪間小學都冇所謂,有時覺得,自己小朋友努力裝 ...

首先, 你要清楚自己為小朋友既升學安排

如果都係中學就放洋, 其實是否Local 名小真係唔重要, 國際學校亦不見得有用, 反而重點係培養小朋友既自理能力同英語能力.

如果一心諗住係香港升學, 入國際學校其實無乜著數

國際學校也好, Local school也好, 最終都要經過公開試呢一關, 爭取佳績先入到本地以至全球大學, 係國學校可以輕鬆1X年就自然入到著名大學? 無話唔得既, 睇吓透過咩途徑同入咩科囉.

大錢人有時都會好天真, 又或者喜歡自欺欺人.

佢都跳咗船去攪另類boarding school啦!

Sing13 發表於 19-2-11 13:27
在一般官津, 小學既目標應該就是要呈分試考得好,然後入心儀既中學.
(當然一分都不能少, 就算是有直屬中學,  ...
如果當無人駕駛, 無人商店大行其道時, 相信屆時最普遍最多人會用最多商機既, 係簡便既"Real-time language translator"設備

到時 Language skill, 又係咪真係咁重要呢?

香港人既傳統優點同價值係咪呢?

Soundervolt 發表於 19-2-11 13:36

有錢到好似某超級富三代咁,捐間「圖書館」俾蝦記,咪 ...
好似黃聖依奶奶咁先夠霸氣:

https://kknews.cc/entertainment/mqe5yn6.html

mcl203 發表於 19-2-11 13:52
似乎你太樂觀了,好事黎既~~~
語文能力, 國際視野...... 其實咩行業咩職業先需要呢?

扎鐵工人, 食環署全體人員又唔知需唔需要呢?

專科醫生又唔知要幾多

或者最有需要既, 其實係 ------ 家長

GreenMaDad 發表於 19-2-15 11:01
回覆 picamama 的帖子

我小朋友讀LS的,所以只聽朋友講關於IS的事,reference letter 的事,其實我都覺得 ...
現實中, 有小部份國際學校係好似D俱樂部咁, 要有會員(家長)推薦先會有優先取錄既機會

反而校長, 老師推薦, 其實真係無乜用

picamama 發表於 19-2-15 15:49
不過同傳統學校不同,只要佢收了你,就可以自動一條龍K1升上小學再上中學,沒有關卡,其間成績就算差勁也 ...
雖然大部份小學部既學生都可以上番中學, 但都要留意香港有好多沒有中學部既國際學校, 整體國際學校中/小學既學額比例未必係1:1.

所以近年不少國際學校都講明, 小學部既學生都未必係100%可以升到上中學 (ESF已經係咁講)

applebot 發表於 19-2-15 16:38
錯了,宜家ESF已經保證ESF幼稚園的學生直升,小學,小學保證直升中學。

https://www.esf.edu.hk/2018/09/1 ...
篇嘢好似無講過保証可直升中學喎?

applebot 發表於 19-2-15 16:47
攪錯了: 這個先係:Transition to ESF secondary schoolsAll Year 6 students enrolled in an ESF primary ...
https://www.esf.edu.hk/admissions-policy/

3. Admission Procedures
11. ESF primary students are guaranteed a secondary place at an ESF school when transferring to Year 7 based on conditions specified on the ESF website.

https://www.esf.edu.hk/year6-to-year7-key-dates/

咁按照佢既求, 除咗太遲插班入ESF小學既未必保証可上中學, 理論上都應該可以升到既, 除非家長懶到唔按手續去申請升中

picamama 發表於 19-2-15 17:29
講緊GSIS是k1一條龍,, 其他FIS , HKIS CIS 全都直收一條龍。ESF到中學有班人出國,點都夠位收番小學,但 ...

國際學校既中小學學額係咪足夠呢?

https://internationalschools.edb.hkedcity.net/statistics_at_a_glance.php?lang=tc

2015/162016/172017/182018/19
提供的學額數目
41,10642,20843,593容後更新

小學

22,43022,94023,803

中學

18,67619,26819,790
學生人數
36,96937,75738,868

小學

20,43921,09321,912

中學

16,53016,66416,956

賬面上仲差D

今年又多咗兩間正式運作既國際學校(佢地有冇中學部?):

Malvern
Shrewsbury

picamama 發表於 19-2-15 17:42
真係不用擔心,因為好多外國人中學會番老家,亦多人出國讀書,而家仲有位收local school students, 到時至 ...

係嫁,更加要小心,唔好入咗D無國際學校牌照既"假國際學校"

Osiana 發表於 19-2-18 09:32
唔好唸得咁短,侵侵最多只做8年,只要夠叻或自己的專業係有需求,公司自然會留人。
將來都唔知咩世界,大 ...
侵侵其實係一個夠Guts既生意佬, 將美國係世界既地位當係一盤生意.

侵侵如果做到8年, 都夠中國受了.......

全球大部份國家唔用華為, 中興, 基本上攞咗中國科技發展半條命.

每年又攪D關稅要求, 迫中國做D改革買多D嘢, 足夠拖慢中國發展10年以上

Sing13 發表於 19-2-18 10:51
但香港會好快推出華為5G, 香港正是有其獨特性. 是向全世界賣廣告既好地方.華為5G是否推到, 技術應該沒問 ...
香港一個小城市既規模, 點同成個歐洲, 北美以至南美地區比較?

而且, 如果侵侵一心要攪華為, 邊個用華為5G邊個就要被制裁, 你估香港班電訊商, 會唔會因為政治正確而唔想唔做生意呢?

唔果班電訊商真係為了正治正確而適協, 咁大家好快可以買樓了, 因為到時可能不少美資以至其它外資公司可能會撤離香港(或大幅縮少規模), 香港失業率將會大幅上升, 很快全面回歸做一個普通既中國城市

mcl203 發表於 19-2-18 10:56
侵侵佢自己做唔做到8年先~~~

世事難料, 當日都唔係太多人諗侵侵當選.

如果侵侵有本事攪到中國跪低, 相信不少白人左膠會繼續口事心非, 一路插佢但又繼續投票俾佢

Sing13 發表於 19-2-18 11:31
而家香港華為產品你估少啊,netvigator屋企只fiber modem 都是華為. 內地講一聲,叫你選邊個特首都得,何況 ...

如果美國嚟真, 歐盟/澳洲/日本/加拿大照跟, 會點呢?

間電訊商如何採用華為設置做Backbone/Core, 就不提供互聯, 即係就算你係全中國全香港覆蓋再好, 一出外國就失去聯絡 (人地唔同你互聯, 即係無得Roaming)

無得Roaming, 你估仲有幾多公司會用嗰個電訊供應商?

當然, 中國三大電訊公司既Mobile生意, 淨係靠國內用戶都夠食有餘, 但其它呢?

Mobile既影響只係表像, 如果華為被全面打繫(連一般網絡設備都被重點打繫), 如果各大電訊商堅持用華為, 恐怕到時香港即使無國家既長城防火牆, 都唔再點可以透過互聯網上到外國網站

nkd 發表於 19-2-19 15:59
native口音是好,但是否如此重要我有懷疑。

太多不同地方口音,口音只是識別你的成長和習慣,到英國操美 ...
我一直認為, 追求native口音, 只係naive既想法

口音再native, 人地都係唔會當你係自己人

applebot 發表於 19-2-20 09:13
就算你喺香港,同一個印度香港人,佢講廣東話同香港人無分別,港式笑話對答如流,識睇中文,有齊中國文化 ...
所以你應該更清楚, 追求native口音係幾咁無實質意義既想法吧!

Soundervolt 發表於 19-2-22 16:41
呢個課題比較複雜,需要多少少時間去討論。先講一下有關本地課程/學校。稍後再有時間,會繼續討論有關創意 ...
P.S.咁耐仲未有家長答到點解當年填鴨式教育年代會盛產創意人

可能因為當時大家"夠窮", 生活迫人, 大家要想盡辦法去求生

依家可能大家太"富有", 生活太舒適, 變得無創意

‹ 上一主題|下一主題