用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請問每科起碼多少分才可讀Band 1 中學? ...
go

想請問每科起碼多少分才可讀Band 1 中學? [複製鏈接]

grace_xian 發表於 13-10-3 10:39
視乎全級的水平, 唔關分數, 同A, B之事, 關乎全級排名是否前30%

當然間間學校不同, 但若不太清楚, 我會以 ...

我小朋友小五上學期攞成績表時問老師:喺級排名屬於哪個banding,老師回答無關係,係睇自己……我到宜家都唔明,睇自己又點分band,莫非達到指定分數就屬於某band,所以唔駛理其他同學嘅成績???
Joyful Life

grace_xian 發表於 13-10-4 11:32
通常呈分試分三次, 小五下學期的呈分只是第一次, 所以學校的老師一般不會在呢個時候告知banding的, 但你們 ...
學校無排名,老師一定唔會講名次,不過會提吓好差、中間、幾好之類,連大約banding都唔會講。grace_xian, 多謝你提供嘅方法!
Joyful Life

回復 Jackieson 的帖子

我小朋友間小學有直屬中學(band 1),所以校方唔會公開派位情況,亦唔會向家長透露任何排名及banding。如果校方話你係band 1生,你可能會搏間更好嘅中學,佢會流失band 1生;如果係band 2生,又唔敢話會收你,到時唔收就弊,除非成績好差(band 3)就會叫家長揀其他學校。
因此我只想知道小朋友喺同級嘅大約排名來衡量banding,但係老師回覆「無關係,係睇自己」,咁仲令我覺得頭痕。
Joyful Life

Rattie 發表於 13-10-5 23:41
有直屬中學既小學通常都係成績資訊欠奉。已經有間 b1 直屬中學,咁你係希望搏間更上層樓?照計都估計到小朋 ...
Rattie, 我小朋友不是B1生,而係B2/B3邊緣人至真。我就係怕佢唔係B2,大抽獎乙部第一選擇派唔到。
另外,多謝ha8mo & ohnono 提供的資料。

請問各位知唔知有無家長喺自行只報一間學校?
而統一派位甲部又係只報一間呢?
謝謝!
Joyful Life
‹ 上一主題|下一主題