用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
樓主: Cathleen
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

Happy New Year!

亞女玩完YMCA 2日的day camp, 佢話好好玩
Day One
morning session (9:15 - 12:30)
-  Camp Welcome
-  Ice - Breaking Games
-  Value Contract
-  Sport Climbing

afternoon session (13:30 - 16:30)
-  Team Building Activities
-  Arts and Crafts
-  English Lesson
-  Special Theme Activities

Day two
morning session
-  English Lesson
-  Mini Sport Tournament
-  Drama Games
-  Mass Games

afternoon session
-  Indoor Tennis
-  Cookery (帶了少許制成品回家)
-  Obstacle Race
- Camp Fire

唔使客氣喎! 我都要多謝KAnn, 之前見到她的推介, 我才報給亞囡玩.

會員:     HK$850 (2天)
非會員: HK$950 (2天)
如早報有HK$70折扣

我報的是英語篇, 亞囡話兩日都是全英語上堂。

原帖由 981228 於 10-1-5 11:49 發表
Thanks ksltd, 好似幾好玩喎, 呢d day Camp 幾$ 架?

明天考試, 各位小朋友努力加油 !

KAnn, 謝謝報料, 可惜新年無空, 下次有機會再約埋一齊玩.

原帖由 KAnn 於 10-1-15 11:38 發表
剛剛報了一個新年特別團, 給大家參考:
http://www.hongthai.com/htpublic/TourItin/GWP03-CNY.pdf

我報的是GWP03-CNY, 會去深圳東部華僑城(大俠谷、茶溪谷)、黃飛鴻獅藝館, 广東科學中心 (我想会似科學館), 還有一 ...

今日派回的英文卷, 唉! 亞囡又犯同一的強項 "粗心大意"   本應預星期日帶她去迪士尼的. 依架佢老豆話要罰, 無得去......

Hi, qkhui

謝謝你寶貴的意見.

其實, 我們會睇住亞囡的性格去獎與罰, 迪士尼對於她來說是去公園咁去, 因我們每年可以去十幾次。

原帖由 qkhui 於 10-1-18 09:43 發表
我係小二家長, 小一 同小二都會好多 "粗心大意", 有時要佢地記噉多野, 都好難避免會唔小心, 噉佢地都係辛苦o既, 如果因為小小粗心大意, 就無得去玩,噉對佢來講可能係一個好大o的偒害, 下次考試佢可能會好緊張, 越緊 ...

考完英文的當天, 亞囡都話份卷好容易, 她還說做完份卷, 仲有時間check 咗2次, 我罰佢係話佢自己既然check 咗2次, 點知water bottle 是有提示, 但照抄都抄錯 .

Hi, qkhui

今晚看完亞女派回的試卷, 只是哦了幾句, 感覺自己的EQ提高了少許, 謝謝你的提點.

以下又是我亞囡的粗心強項
數學:
- 正確答案是2, 4, 6, 8, 10, 12 但她寫了2, 4, 8, 10, 12
- 正確答案是 7 + 8 = 15, 但她寫了 7 - 8 = 15

我真是無話可說

今次OK呀!

原帖由 Cathleen 於 10-1-19 09:10 發表
ksltd,

今期留校自修, 渟渟有位嗎?
欣欣可以再續 :)

各位靚媽

你們的意見很好, 謝謝你們………….
可能我過份緊張了 , 我真是要反省下和放鬆一下自己: .
其實亞女的成績都可接受的, 暫時只有1科8x, 其餘都有9x, 如她不是粗心大意就真是好滿意lor.

Glennis,

同你再說多次恭喜、恭喜!

你比咗e-mail address我未呀?

Glennis

Pls check e-mail.

Pls check PM. Thanks!

原帖由 Cathleen 於 10-2-5 15:50 發表
ksltd,

pls give your email a/c to me so i can send back photo to you :)

Rec'd, many thanks!

原帖由 Cathleen 於 10-2-6 11:08 發表
send and pls check

祝各位

虎年快樂! 身體健康!
小朋友學業進步! 聽教聽話!

今日係校園電視台見到有軍訓的影片,  見到佢地玩得好開心, 如亞女可以參與我一定同佢報名:

Cathleen

渟渟話欣欣今日無返學, 無事呀嘛?

已派回所有的試卷, 今次我無乜勞氣, 原因不是她考得好高分(有些科目還退步了少許), 而且她的好知己 "粗心大意"還常伴着她,   !可能是我EQ進步了

我知兩個(欣&恩)都無返學, 亞囡說的.

除了學校的功課外, 我無乜額外的exercise比亞囡做. 或者你去圖書館借一d簡單的圖書同佢一起看. 你先讀一次, 然後叫佢讀回給你聽(目的等佢認字), 跟着你再問佢問題, 睇下咁樣會唔會好d.

原帖由 Cathleen 於 10-4-17 20:19 發表
各位, 好耐無chat啦

欣欣上星期四打完針, 星期五發燒無返學.
佢個班個日共3個人無返呀.

我都睇晒欣欣d卷, 佢d閱讀理解真係好差, 您地有無嘜野execise俾小朋友做呀? 我都唔知點教好.....:( ...
‹ 上一主題|下一主題