用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2010-11 P2 齊齊傾 [複製鏈接]

醒目開學勳章

出咗考試範圍喇, 好彩都唔算好多. 今個星期開始要溫習. 大家加油呀...

醒目開學勳章

努力埋呢2個星期, 就可以舒服晒. 咁又一年, 出年佢地仲要考多個TSA試. e+仲諗緊比唔比佢補習.

醒目開學勳章

昨日派果張通告, 令我諗起上年我女一年班都係考完評估四之後, 都係好多日唔洗番學. 基本上係等放暑假.

原帖由 paltiBB 於 11-5-17 09:58 發表
昨天派發的飯單才知道第四次評估後, 之後學校放早, 不需在學用餐??? 請問以往學校是否這樣安排??? 咁奇怪下午不需上課 ???? 是否將當天所上的課堂壓縮在早上, 下午可以早點放學???? ...

醒目開學勳章

今年學校都有$10影相, 等9月先, 唔洗急.

原帖由 paltiBB 於 11-6-2 12:56 發表
小兒去年小一開學時, 學校有$10幫同學照學生相, 請問小二或以上年級有無呢個服務???  要不要在暑假時同亞仔在外面影學生相以備小二時用??? 謝 !

醒目開學勳章

辛苦咗2個星期, 終於考完試喇.

醒目開學勳章

今次我反而輕鬆咗, 哈哈因為我知我女係唔會讀到d班. 只要同上次評估成績參唔多, 我都好滿意. 其實讀唔到都好. 讀d班好似係會好多功課做嫁. 我女一多功課佢就完全係冇心機做功課.

原帖由 Linki 於 11-6-14 18:08 發表
冇錯, 不過又等派試卷

醒目開學勳章

之前我都希望我女能夠升到d班. 之從2年級開始咗之後, 佢一多功課做, 佢就做得好差. 老實講, 2年級真係唔算多, 你話如果升上3年班, 仲要讀d班, 我就真係大獲.

不過今日派淨一科數學咋, 大部份d分數同上次參唔到, 但係中文就退步咗好多. 原來好多錯字.

原帖由 Linki 於 11-6-15 13:46 發表
已經派咗大部份試卷, ok, 連亞囡最驚ga英文都pass, 安樂晒...............
係吖, D班乜都多d ga la
我從來都5想亞囡讀D班, 佢升去D班ga話, 我會立即叫老師俾番佢去C班, 佢去D班未即係=我同爸爸死

...

醒目開學勳章

我地個女好大機會下年同班喎.

原帖由 Linki 於 11-6-15 13:46 發表
已經派咗大部份試卷, ok, 連亞囡最驚ga英文都pass, 安樂晒...............
係吖, D班乜都多d ga la
我從來都5想亞囡讀D班, 佢升去D班ga話, 我會立即叫老師俾番佢去C班, 佢去D班未即係=我同爸爸死

...

醒目開學勳章

真係好耐冇同你傾啦! 呀女讀唔讀到d班都係其次, 最緊要係佢嘅學習態度. 我女係懶人一號黎. 要等佢改埋學習態度真係一項難事. 到時等你話比我地知d班係唔係真係好多功課喇! 我都覺得, 雖然呀女今次讀唔到d班, 為有下次努力d喇.

原帖由 曦彤媽媽 於 11-6-17 10:03 發表

hi, 真的很久沒有和大家傾傾呀! 今次阿女d成績都ok, 中文差d, 因為佢話有一篇閱讀理解唔識, 只答對一題, 扣左好多分. 今次得7x分.
仲爭數學未知, 真係有d緊張.
我估我同大家既想法都一樣, 照阿女依家d成績, 佢下年 ...

醒目開學勳章

第2及3次評估要見家長. 其餘評估老師派成績表比小朋友帶番比地簽名.

原帖由 paltiBB 於 11-6-20 14:56 發表
請問今次派成績表, 係咪老師直接在課堂時間將成績交給學生, 家長不用到學校取??? 謝 !!!

醒目開學勳章

曦彤媽媽: 唔會因為數學得8x分而入唔到d班嘅. 你個女一向成績都好好.

上次見家長, 老師都講評估四要攞到最高排名先會入到d班. 因為我女對上3次都係排3x, 4x, 所以入d班機會好微, 加上老師都話我女學習態度唔係幾好. 比佢入到d班, 我都唔知點教佢好.

話時話真係要多謝我老公, e+每晚同佢溫英文, 由1,2評估唔合格, 到呢2次評估竟然攞到8x分. 真係意想不到. 但係中文就真係唔掂, 由其作文, 我見佢作果編文 (我的家人), 真係笑死我.  佢作我的媽媽, 我比老公睇完之後, 笑到佢肚痛.

原帖由 曦彤媽媽 於 11-6-21 09:25 發表

尋日派埋阿女最有信心嘅數學, 以為有9字頭, 點知得8x, 可能都未必入到D班lu. 咁我地可以一齊同班!

醒目開學勳章

咁就係計中英數三科成績, 因為我地都唔識計.

原帖由 myhim 於 11-6-22 15:48 發表
請問分班, 是否計中英數常 四科的成績?
因為我睇家長手冊寫只計中英數三科的成績.

醒目開學勳章

學樂器唔一定要係學校學, 你可以自行出去學都得.

原帖由 Hellomimi112 於 11-7-4 21:56 發表
唔好意思, 我個仔今年9月會入讀, 所以有D問題向各位請教, 為開學準備.

請問基灣放學時間是否星期一至四放2:30, 五2:00呢? 如一人一樂器, 是否一定會星期五學呢? 如坐校車, 會如何安排呢? 冬天可否著DOWN外套? 謝謝 ...

醒目開學勳章

我女個班都冇講讀邊班, 不過心中有數喇.

原帖由 Linki 於 11-7-4 12:12 發表
老師又冇正確話讀邊班喎, 只係成日話 may be........may be.....咁吓

醒目開學勳章

DOWN褸都冇特別要求, 咩顏色都得, 但一定要過12度先比著, 至於黑鞋同白鞋最低要求係全黑及全白, 不要太花巧咁就得.

原帖由 Hellomimi112 於 11-7-5 21:59 發表
謝謝各位回覆~:)
再請問DOWN褸有冇特別要求? 返學黑鞋同白鞋有冇特別要求? 我見基灣校規幾嚴唔想犯規......謝謝...

醒目開學勳章

我想問下訂飯, 上個星期派咗飯單, 但係都未交錢, 呀女話老師已經收咗, 咁點呀?

醒目開學勳章

升中派位出咗喇, 好多人派到band 1, 有98人派到第一志願. 好勁呀.

http://kwx.hkcampus.net/school/result/2010-11result.htm

醒目開學勳章

好大機會同班呀.

原帖由 Linki 於 11-7-6 20:42 發表
好開心ar, 亞囡話今日老師講咗俾佢地聽升邊班? 亞囡上返3C

醒目開學勳章

你地今日帶咩野番佢食呀.

醒目開學勳章

我整咗曲奇餅.

原帖由 曦彤媽媽 於 11-7-7 09:13 發表

整左三拾幾串魚蛋腸仔. 你呢?
‹ 上一主題|下一主題