用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 曦彤媽媽
go

2010-11 P2 齊齊傾 [複製鏈接]

醒目開學勳章

係呀, 唔計入年尾總分.

原帖由 aliceykm1 於 10-10-26 09:44 發表
今次評估唔計分ga咩?

醒目開學勳章

me too

原帖由 Linki 於 10-10-26 22:59 發表
原來真係要計架, 評估一、二共計30%, 那死la, 点算呀???

醒目開學勳章

知唔知分班(6班)上中文堂? 我女講到唔清唔楚, 究竟係咩事呢?

醒目開學勳章

以上年計英, 中, 常, 聖都唔會出番之前評估嘅野, 為獨係數學除外. 我記得每一次的評估都係唔會考番個段期間學嘅, 包括埋第四次評估. 不過我唔擔保今年都係, 最好係到時睇考試範圍. (好似答咗=冇答 )

醒目開學勳章

係啦, 今次評估距離上次只係1個月, 所以都唔知會唔會考番評估一嘅野.

醒目開學勳章

你地小朋友d書包係唔係好重, 我發覺我女個書包, 真係超重, 我見佢有拾書包, 都好重.

醒目開學勳章

呀女都話好深, 好多都唔明. 死喇! 上次已經唔合格, 今天唔敢想像. 真係大大獲!!

原帖由 Linki 於 10-11-29 14:50 發表
上次緊緊熟, 今次5敢想像, 最老土係冇得睇返張卷, 只得一條紙睇每part分數, 有鬼用咩! 打定輸數.....唉!

醒目開學勳章

係唔係其中一part咋? 我女講先讀一編英文, 然後會問d問題關於個編文. 我女都見到最後個part得2分. 所以我覺得係其中一part黎.

原帖由 Linki 於 10-11-30 13:18 發表
英文会話亞囡話得3分, 英文我已打定輸數

醒目開學勳章

呀女都話唔係考個張sheet果段, 佢話老師有3張, 睇下你抽到邊張, 冇得準備. 後黎我女抽到一個講library, 後尾叫佢講係圖書館唔可以做嘅野. 所以我諗會分2 parts比分.
原帖由 Linki 於 10-11-30 17:34 發表
係其中一 part, 好似大約佔10分倒, 考試前派咗張 sheet, 我哋以為佢就考果張, 所以就教個囡讀清楚d發音, 点知亞囡話今日佢俾另外一張 sheet讀, 所以5識

...

醒目開學勳章

呀女昨晚已經擔心自己成績. 因為今日應該會出到成績出黎, 猛咁問我唔知中文幾分可能緊緊合格咋, 英文可能唔合格咁. 攪到我都緊張埋. 最勁係佢竟然對數學勁有信心佢話可能攞到100分 , 以我女咁大意, 我知冇可能 (有9字頭我都好開心), 不過都好開心佢有一科咁有信心.

醒目開學勳章

我女都出咗d分, 中文(8X)&中作(7X)好彩合格, 聖經9X, Oral 得6分咋, 緊緊合格咋, 其他未出. 我諗英文死硬
原帖由 Linki 於 10-12-3 15:22 發表
亞囡今日開始出成績LA, 英文5合格得5X幾分, 已经俾我和爸爸想像中高分, 中文有8X幾分, 算係咁LA, 唉.....英文我都5知点算, 真係要佢自己睇多点, 但佢又好抗拒

...

醒目開學勳章

得6個咋, 我女話佢個班有18個唔合格. 我估我女係其中一個.

醒目開學勳章

係呀計9折分.
原帖由 Linki 於 10-12-6 12:12 發表
因為佢有個同学出水豆, 所以要補考, 不過好似要扣10%, 5記得係5係, 手冊有寫

醒目開學勳章

我女由星期五擔心到今朝, 成日問究竟合唔合格. 我同佢講都已成定局, 係合格或唔合格都好, 為有下次努力d.

醒目開學勳章

我女由星期五擔心到今朝, 成日問究竟合唔合格. 我同佢講都已成定局, 係合格或唔合格都好, 為有下次努力d.

醒目開學勳章

我女都係, 係care自己成績, 不過到考試叫佢溫習, 佢咪又係推3推4.  我工人話佢都唔知有冇溫咗2個鐘. 到考完先care有鬼用咩.

原帖由 Linki 於 10-12-6 14:11 發表
佢係好care自己d成績, 但都係大隻講, 轉頭乜都5記得自己講過d乜.....

醒目開學勳章

昨日派淨常識及數學, 英文爭1分先合格, 激死我呀!   佢好多同學都係爭少少合格. 最得意佢地英文係少數點分數. 我女話老師仲有幾頁未同佢地對, 佢話有可能老師改錯卷會比番1分佢.

醒目開學勳章

冇希望, 呀女最後都冇得攞番一分. e+爭數學未派, 佢又勁緊張喇. 我都真係要同佢地獄式惡補英文.

原帖由 曦彤媽媽 於 10-12-7 15:56 發表

係呀! 我個囡對完英文尋日扣一分, 今日加返兩分. 可能有希望呀!

醒目開學勳章

其實每班老師教的方法都唔同, 功課都會有多有少, 但係工作紙, 補充練習應該參唔多.冇理由讀A.B班就比少d功課. C.D班就多d.
好似我女個班數學咁, p1時數學書會係一路學一路做, e+P2, 數學書會變埋功課的一部份. 每次數學功課起碼3樣, 所以要睇下老師教學方法. 不過D班真係好少會得5-6樣功課. 係呢幾日少d功課咋. 通常起碼7-9樣功課.
不過我曾經問過高年班嘅D班學生, 精英班真係多d功課, 佢話每日每科會多一樣功課做.

醒目開學勳章

我諗唔會Canx咗普通話掛, 唔係下學期要考咩. 我見我女星期五都有普通話堂, 有功課做.
我e+好頭痕, 我識講但完全唔識拼音, 都唔識得睇佢功課, 我最怕佢考試要拼音, 都唔知點同佢溫習.
原帖由 angelmokco 於 10-12-8 13:15 發表
我唸D功課量應該差一截架! 因為我仔每天都只係around 5-6樣功課....比一年級時還要少.....其實我唔知CD班係咪咁...d工作紙唔知係唔係standard架, 因為有編number....我見我仔平時d功課自己開始都handle到, 唔覺佢好 ...
‹ 上一主題|下一主題