用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2010-11 P2 齊齊傾 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi hi 報到, 2D

醒目開學勳章

明天的開放日你地參唔參加?

醒目開學勳章

呀女今日玩得好開心, 攞咗好多禮物, 我又買咗好多相架, 好平呀!

原帖由 曦彤媽媽 於 10-9-3 14:17 發表

我上午會帶攤位, 下午就會同兩個細路去. 希望聽日會好天la.

醒目開學勳章

好似係今年先攪咁大型開放日, 我記得上年好似冇.

醒目開學勳章

吓! 點解我個女冇話比我知嘅? 我淨係收到問參唔參加奧數班咋.

原帖由 曦彤媽媽 於 10-9-8 08:53 發表
你地小朋友有無參加英詩朗誦呀? 尋晚亞囡拎左張紙返黎, 話佢想參加, 入面首詩, 聽日要讀俾老師聽, 老師再選人參賽.
我自己唔識朗誦, 就咁教左佢讀咋! ...

醒目開學勳章

有呀, 20堂$1800都叫平, 出去學都好貴. 之前都想等呀女p3同佢報, 我係網見通常都係p3開始學, 唔知p2會唔會早咗d呢? 不過學校要求佢學, 我女先唔會炸型, 我自己出去同佢報, 佢成日話唔想學.

原帖由 曦彤媽媽 於 10-9-8 14:13 發表

朗誦果度, 亞囡話老師問邊個想參加就舉手, 老師就會俾首詩佢.
奧數班, 我幫亞囡報左喇, 你亞囡有無報呀?

醒目開學勳章

有冇人知訂goodies, 支票抬頭係寫咩名? Thanks!

原帖由 曦彤媽媽 於 10-9-14 09:23 發表

我唔知多唔多人訂, 我亞囡上年都有訂, 今年都會訂, 不過就要陪佢睇, 幾有教育意味.

醒目開學勳章

曦彤媽媽 : 呀女本手冊星期一英文科有一個item係"ingreen 7" 我問呀女係咩, 佢話唔知, 你呀女知唔知係咩, 我見我女有時寫"ingreen 7" , 有時寫"Cingreen" 都唔知佢寫嘜. 我比佢激死喇!

醒目開學勳章

明白晒. 唔該晒!

我女寫咗成2個星期手冊, 英文科果D, 我真係睇唔消楚嫁, 次次都係估估下咋.

醒目開學勳章

明天去旅行,點解唔多覺收車錢嘅? 係唔係要著體育衫呀?

醒目開學勳章

第一輪, 唔夠分係唔會入到. 但係通常如第一輪及第二輪都選基灣, 第時叩門interview被約見的機會大好多.

醒目開學勳章

你個好真係好自律, 我女都冇要求我比口罩佢戴, 更何況我女都唔會話比我聽上堂情況.

不過手足口病就黎又殺到, 我叫我女多d洗手.

原帖由 曦彤媽媽 於 10-9-29 10:19 發表

我都唔記得收左車錢未wor????
上身要著體育衫但下身可著牛仔褲or校服短褲.
係呢, 你呀女有無話班入面好多人病呀?
尋日我個女叫我俾口罩佢戴, 保護自己.
尋日仲有同學仔上堂嘔, 又有個同學發燒早退呀!
希望佢地快d ...

醒目開學勳章

到e+都唔見我女用普通話背課本. 以往如果普通話, 我女都用普通話背課本.

原帖由 angelmokco 於 10-10-6 09:51 發表
想請教D班的家長, 你地中文課堂有冇普通話老師教讀書呀? 我仔話佢個班冇呀, 只有一個老師教。

醒目開學勳章

冇喎. 例如邊d中國數字會唔同嫁?

原帖由 paltiBB 於 10-10-5 21:07 發表
請問你們有沒有遇見兩科老師要求寫的中國數字不同未??

醒目開學勳章

冇收通告喎! 不過都唔會參加著, e+係學校番緊奧數. 好貴呀!

原帖由 angelmokco 於 10-10-6 13:24 發表
唔該哂! 我仲以為只有我地A班無tim, 係呢, 你地有冇收到課外活動的申請通告呀?我見到人地都開始啦, 可能我地班唔收呀?

醒目開學勳章

個九字呀, 不過我都相信每個老師都會有佢地嘅寫法. 好似"七"字, 其實好多字都會有呢個七字係個字充上, 例如: . p1時中文老師要有一剔, p2中文老師唔要有一剔, 所以有時小朋友都會無所適從. 不過數學老師好少咁嚴喎. 你仔仔係邊班嫁?

原帖由 paltiBB 於 10-10-6 11:46 發表
中國的九, 我們平時寫開是毛筆字的九, 而仔仔的中文老師要求寫的是"鳩"旁的九, 將勾是剔上去, 不是劃勾. 9月開學時, 仔仔所寫的"九"全要改正.  而數學科老師要求寫的九, 是按我們平時寫毛筆字的九.  

...

醒目開學勳章

緊係唔會喇. 係冇規定一定要參加學校果d嫁.

原帖由 paltiBB 於 10-10-6 21:20 發表
因我小朋友現參與的活動與學校興趣小組撞時間, 我知可以不參加, 但請問會不會影響小朋友在學校的印象分???

醒目開學勳章

咁即係連英文都有唔同標準喇. 呀女1d班, i字一定要係一點. 而1A班就可以接受斜斜地寫. 所以做媽咪檢查功課嘅時候, 真係要睇下老師要小朋友寫字的要求, 從而慢慢糾正. 我都試過有時唔得嫻睇女功課, 由老公睇. 番黎本功課簿錯勁多字.

原帖由 曦彤媽媽 於 10-10-6 15:59 發表

會扣嫁! 所以平時d 中文功課要留心佢d字, 每個老師d standard都唔同, 扣分都幾冤枉呀. 英文仲攪笑, 我個囡小稭"i"上面果點, 佢p1時寫開少少斜斜地, 但p2要執返寫好靚嘅"一點". ...

醒目開學勳章

angelmokco: 我問咗呀女, 佢話有普通話堂喎, 佢個班好似係星期一上.

原帖由 angelmokco 於 10-10-6 13:24 發表
唔該哂! 我仲以為只有我地A班無tim, 係呢, 你地有冇收到課外活動的申請通告呀?我見到人地都開始啦, 可能我地班唔收呀?

醒目開學勳章

真係多咗好多功課, 數學P1時, 課本全部都係係上堂已經做咗, e+P2, 課本全部都當咗係功課, 仲要3-4頁, 加埋作業, TAS, 工作紙, 淨係數學都做到氣咳. 對我女d數學功課, 真係要用計數機幫手. 我老公話p2數學洗唔洗呀. 計幾條就唔洗, 但係計10幾條就要. 反而e+中文及英文暫時唔係咁多咋. 遲d越來越多, 我地都就慘喇.
‹ 上一主題|下一主題