用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請大家幫忙,Loughborough 同 Warwick 大家會選擇邊一間 ...
發新帖回覆
樓主: kindmama
go

[英國] 請大家幫忙,Loughborough 同 Warwick 大家會選擇邊一間? [複製鏈接]

sleung2020 發表於 24-1-25 02:49
又要校風唔錯,又接受到講粗口

根本就兩間都唔掂,比咁多錢送孩子去呢啲環境生活,正常都係想孩子生活在一個健康正面的環境,同學之間互相幫助,一起溫習,一齊拼搏的氣氛好正,英國咁多學校選擇…

sleung2020 發表於 24-1-30 15:44

今日睇到香港人真係好悲哀,不斷俾自己友香港人出賣,俾 ...

咁又唔一定agent問題,自己都要多方面了解,agent自己都冇入讀,細節可以未必比家長了解,只根據學生程度家長要求去介紹,我都用左多年agent ,大部分agent 都好好, 他們提供意見及服務,家長自行多加了解才夫決定,so far 小兒兩間學校都唔錯。所以樓主都醒目,上黎問下大家意見如何

貝珠 發表於 24-1-30 18:12
其實好多人唔知小朋友咩程度,可以入到啲咩學校。大家又唔知樓主小朋友情況,又點可以comment agent 真係俾 ...

英文及成績未如理想的學生,還有其他選擇,看看樓主會唔會講出重點,大家可以幫手搵下。

kindmama 發表於 24-2-2 11:09
回覆 cfs 的帖子

請問邊幾間學校你認為掂?分享一下

是孩子選學校,每所學校都不同類型,所以首先要看孩子性格,喜好,科目,對宿舍要求,才可以挑選。學校成績出衆也不一定適合自己的孩子。我習慣先跟地區距離,男女校,宗教,宿生人數,課外活動,
2017-19成績參詳,孩子會去學校實地考察睇吓同學及附近環境,之後打電話俾我分享,大家便有共識。平時他跟學校出去打比賽,亦都會留意其他學校環境及對方學生生活。我們又會向朋友查詢多點學校資料,我仔會去Mumsnet 八卦下
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊