用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

回覆 29# 曦彤媽媽 的文章

曦彤媽媽,請問你個Summary可否加埋我呀?

我仔叫Jophy Tse, 讀1B, 多多指教!

我個仔都係慧樺琴行到學鋼琴,我貪佢夠哂就腳,就係我屋企樓下,幾好!

Pampus,

我個仔係叩門入的, 學校話今年因有H1N1關係,interview format改左個1對1,即問吓我仔佢幼稚園d功課是否自己做,介紹一吓自己做過的作業,校長會在外出問吓等緊 的家長對音樂教育的看法,咁又收左我仔(但我當然之前幾次都放佢在1st choice啦),但我唔知出年仲係唔係咁啦.

Pampus,

我仔今年叩門係唔駛考筆試架,因豬流感取消咗,只係老師見小朋友,我就坐在課室外的走廊到等, 背住咗,完全見唔到我仔,只係聽到小小佢講野(因我仔講野好高音)...然後校長會在走廊問你野,你老虎蟹都話喜愛音樂啦! 今年可能唔同啦....

唉!我個仔不單止中文字寫得差,扣分多, 英文突然又出現個"句號",當然扣分, 就連數學d數字都"核突",又唔對位, 起碼又扣了6分.. 我就來暈低啦....成日都話番來改正咪得啦...唉......

唔係下星期三咩? 我尋日先打過去問校務處,佢仲叫我着番幼稚園個d外套頂住先啦....

唉!我個仔d中文都係緊緊合格,我都有d唔開心,但又唔知佢"衰"d咩,但我仔好似滿不在乎......我又唔可以表示失望!

請問你地知唔知係每科排定係排平均分架?

thx! 實在太清晰同太殘酷啦!

點解我地班聖經得個grade "A", 冇show分架? How about 電腦呢, 我個仔話都有考架!我真係唔知點計, 但我都唔想計, 因為我仔俾d中文拉低哂呀........

所以我地好耐冇做, 得閒就做, 唔得閒就算數, 我個仔一d都唔想理, 只是我得閒就叫佢做吓, 我地又成日唔開電腦.. ha ha....反正多數內容都好深, 唔係咁適合佢地小一程度做, 只是家長做, 冇意思。

raikkonen,
我同你一樣,中文淨係字體都扣了7分,已到達好嚴重的地步, 其他我覺得ok的分,原來排名都好後, 有少少井底之蛙的感覺。

我覺得應該唔會派架,要派一早派左啦!如果市派老師就唔駛做個summary俾我啦! 其實大部份學校都唔會派Exam paper.

係呀!我地B班每日一定冇10樣(計埋改正), 我仲成日同個仔講,寫好D字,唔駛改正,每日都可做少幾樣, 哈哈!

即測通常2次,一次左邊課文, 第二日就右邊咁, 之後隔2日到會再來一次全課默。英文short test仲少d, 一個week一次咁, 但就日日要spelling....
係呢! 你地d仔女多唔多功課唔識做呀, I mean 要等到我地放工回來教先識做架? 我個仔通常每日都留番d我教先做埋...好少一take過架。

相當同意, 十分機械式的生活, 日日如是! 但我最覺得不好的, 就是我已漸漸忽略我在讀K1的細女, 我可以說是完全沒有埋佢, 她很可憐!只是在屋裏行吓行吓咁!

吓! 咩要施肥架咩? 我咩都冇放, 只淋水咋, 我兩棵都係咁(我女幼稚園又有一棵要種), 成日都係咁, 個生長報告都唔知點做...阿仔話課室o個棵已經開了花了..唉!

我個仔冇去到牙科保健呀, 因為哮喘入左醫院, 我而家都唔知有冇得補番or要跟埋其他年級d小朋友去....

條氣好番哂啦,間唔中仲有少許咳,佢冇番3日學, miss咗牙保,老師幫我地約咗3月10日自己去呀!班主任好好呀,打咗幾次來問我地點,仲叫我唔駛記掛d功課,但我仔一定要我地去攞功課番來, 但又做唔到, 好彩我地住得近,如果唔係我想我唔會日日攞啦!

今年學校特約的校服公司在九龍個邊,7月新生日先買方便d, 但d質料比係西灣河個間靚d架(但又貴d)女生條裙我唔知,但我仔件校褸好明顯軟身d架, 你可到時先比較下啦!唔駛咁急買。
‹ 上一主題|下一主題