用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇9月份升p.1沙田保良局朱正賢ga媽咪呀~ ...
樓主: pohomame2005
go

有冇9月份升p.1沙田保良局朱正賢ga媽咪呀~ [複製鏈接]

原帖由 yhk329 於 10-11-7 22:11 發表
常識好鬼深.....又好鬼難溫

直頭係冇頭緒.....唔知點解常識又冇模擬試既?

不過我覺得常識可能考果陣都好多圖畫,只係認下d英文字,冇理由常識d英文仲深過英文科...

派左中文份卷,雖然唔係高分,不過我覺得佢好勁,35分鐘做左咁多野,因為冇溫過書,估唔到佢原來都已經識咁多野,又感覺到佢長大了.

閱讀理解是比較差的一環,唔知點可以提升佢呢方面既能力....

佢地睇左成績啦,囝囝同我講番幾科幾多分.

原帖由 cantona888 於 10-11-25 11:12 發表
估唔到小學考完試都有小禮物收!
考得最差系中文。。

數學本來係我預期最高分,點知係最低分.....

原帖由 AndyMah 於 10-11-25 14:59 發表
e...我仔無講番喎!
不過佢無考到英文, 果日請咗病假... 考唔到.
所以今次唔會有名次...

好似係冇派卷,佢地只係知道幾多分咋.

原帖由 yhk329 於 10-11-25 15:49 發表

應該係昨日派卷比佢地堂上做改正
我地班昨日係用音樂堂黎改常識科的
跟住老師叫佢地寫低分數在家課冊上
她真係體貼我地家長呢

我地家課冊冇寫分數喔,可能班班唔同,囝話聽日派常識科...

原帖由 emilycheng 於 10-11-25 17:44 發表
我同你一樣,估唔到最無點溫,佢最有信心的數學,是最差的一科,不過都有8字頭,對於我來說都OK

數學我同佢溫果陣,又俾d數佢計,佢識哂架,可能唔識解題目.....我囝都係8字頭呢,其實都ok既,只係覺得自己教得佢唔夠好,下次有經驗了~

原帖由 emilycheng 於 10-11-25 17:47 發表
家課上只寫了普通話,我個女是4字頭,我估無理由咁低分,應該50是滿分掛
常識都講了,我都估唔到我個女可以取得咁高分,無枉費我同佢集中去溫

普通話都係100滿分架,佢地考果陣要睇字自己填1234聲,老師冇讀,可能呢個係難度~

原帖由 yhk329 於 10-11-25 20:32 發表

亞囡都話這部份有些難度
佢重話佢地班有人只識答一題

嘻,妳囡囡咁都知道既?

我要老實講,其實我都幾想知個名次.

老師已經同定佢地講,第二次考試會深好多....

原帖由 yhk329 於 10-11-29 22:31 發表

有時真係人算不如天算的
亞囡第一日考試時都鼻敏感發作
個d抗組織胺藥,食左好眼瞓的
佢話考考下瞓著了
好彩老師叫番醒佢

考考下都訓得著......d藥真係好勁喔~

原帖由 cantona888 於 10-12-1 10:48 發表
好似今日派試卷,唔知之前抄O既分數有無出入呢

終於知道點解數學比預期低分,原來戲院果題row同column佢掉轉左睇,差唔多成版錯哂,我自己都睇漏左"第一行"箭咀個方向,睇好耐都唔明點解錯,因為大個左既concept打橫係一行,真正戲院都係打橫一行,小學讀書先至打直係一行,有行長,呵~

英文卷課室圖畫果度,我同囝囝溫番,佢指住度門上面個窗,話有Window,如果剔左唔知算唔算錯呢?嘻!

原帖由 AndyMah 於 10-12-14 18:05 發表

我知一藝唔應該限係樂器, 不過學校咁樣計分, 而學生可以對其他藝術有興趣的話, 就變咗唔係一體一藝,分分鐘你幾體幾藝, 而藝方面就一定有樂器囉.
我相信學校因為想d學生升中方面好d (正如你所講), 所以先要學生一定 ...

我唔知係咪有讀學校個音樂班先可以入到學校學團,雖然我囝之前已經學左兩年tom lee,而家學緊琴,所以學校個音樂班d野雖然識但都報左黎讀,因為我希望佢可以入到學校學團,學校個音樂興趣班仲有分普通班同精英班呢...

原帖由 AndyMah 於 10-12-16 14:38 發表
我想問下大家知唔知, 依家出面普通話老師 私人教 1:1 及 1:2 收費係幾錢呀?

果陣諗住叩門,我試過搵私人普通話老師上門教左幾個月,不過開左學冇耐就冇學了,因為唔夠時間學咁多野呢,又好似已經有d底,跟得上小學d野.我果個就$120/鐘,我覺得教得幾好,平同貴可能係同佢水平測試成績有關,水平測試有好幾隻,有大陸既,香港都有兩隻,但我請佢果陣就冇要求佢俾我睇,因為果陣本來只係諗住訓練佢既對話,跟住黎到就除左四聲,bpmf都教,又講下故仔咁,佢雖然係內地黎但我聽得出佢唔係好北京音,不過見囝囝學得幾好,同埋好彩果陣有學下,唔係考試可能要見紅,有底子好好多.

果陣唔知去邊度搵老師,去呢個網搵,裡面有個學費參考,可能果陣我囝都未小一,所以平d~
http://www.hkta.edu.hk/

原帖由 cantona888 於 10-12-17 23:03 發表

幼稚園時咪一樣系梗見老師,唔使緊張!

嘻嘻,可能唔同呀,我自己幼稚園果陣每次都同老師有講有笑,好似朋友咁傾計,小學老師嚴肅d~

原帖由 AndyMah 於 10-12-16 23:11 發表

2 樣都學呀! 因為我同事係教院畢業既,
之前都係學校教過,佢肯收我平D, 但我唔好意思,
所以咪問下街價幾錢囉.
我另有朋友上年學開上門 1 :  2 都係$150/堂,
所以先覺得你個$170貴囉. ...

妳同事教院畢業都唔去教書啊?

原帖由 yhk329 於 10-12-18 19:34 發表

個果音樂進修班好似開左兩班
咁邊班係普通邊班係精英
記得參加時好似無填過咩野表格或做測試
咁老師用咩來分班呢

報名果陣唔知架,我諗係佢地觀察吧,係學學下之後老師邀請的,應該係再另外一班?我淨係知精英班係學遲一個鐘,5:15先放學呢~

原帖由 yhk329 於 10-12-20 14:03 發表
昨日問左老師,佢都話希望同學在六年內
最小學一種樂器
咁即係唔洗唸一定要學啦

不過份report比起幼稚園簡單好多

邊份report?

哦,你地唔講我都唔知普通話班係咁計呢~

另外,公園專題要設計個封面,其實係咪同果份野釘埋一齊?裡面講小朋友互相俾分,即係老師唔會俾分嗎?冇咩頭緒...

原帖由 yhk329 於 11-1-6 11:05 發表

亞囡今期就多多想頭
昨晚同佢商量後,除音樂班會繼續外
(不過老師話要睇下報名情況才決定是否會轉遲1個鐘上不過我怕又再晏一個鐘返屋企會唔夠時間做功課)
佢重話平日想再試報兵乓球/台拳道
重要寫字條提自己今日返學 ...

我囝囝繼續兵乓球同音樂班,放棄左部份野,加左黏土班,奧數......星期六橫掂都要番去,就報三樣野連續上囉~
‹ 上一主題|下一主題