用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會 part III
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 part III [複製鏈接]

原帖由 sara11 於 10-1-9 10:19 發表
白太太,
我當然好想去啦! 不過我都約左朋友31號BBQ,因為果班朋友既仔女都讀小學,成個一月輪流考試! 你地決定左地方未? 等我試下叫佢地改期,如果唔得就睇下可唔可以去同一個location!

...
sorry~我講錯日期,係24號個星期日
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 sara11 於 10-1-11 10:38 發表
Good morning!

白太太,
嘩! 24號prefect 啦!你預我一大一小啦!
歡迎歡迎~~我地計劃係去大欖
上上次去過,係ok既~annie話怕個日會太凍
咁我提議如果太凍可以book間房,個到有房,
可以比小朋友係房玩,雖然無咩玩,好過冷親
個到有一大塊空地可以比佢地走坎,踏單車
放風箏等等.....
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 lola2008 於 10-1-11 11:53 發表
24號.....唔得多喇,因為阿囡學校26號講故事,29號中文小測,27號仲有英默,E+星期六、日,通常要留嚟温書、睇課外書、練琴 & 學嘢,BBQ,睇怕要等有長假至得啦!

...
okok~~在我黎講
我希望做到玩/學一半
比個快樂童年佢回憶下麻...所以我成日提議
去呢到個到,又或者是我怕悶想佢陪
過幾年,想佢陪我去bbq,........好難
不過你湊住3個又真係辛苦左d既,
希望呀3大d,你多d時間放鬆下~

原帖由 sara11 於 10-1-12 09:23 發表
Good morning!

lola,
你講得好好“煮到埋黎咪食囉"! 我真係好佩服你既AQ and EQ,所以你真係好適合做媽媽! 有無諗過生多個熱鬧D…! haha!
lola:生多個先夠腳喎...諗諗佢啦~

原帖由 sara11 於 10-1-12 09:30 發表
去邊都無問題既! 如果有房book就真係會好D,因為大風既話都幾金! 有間房就算帶個氣球佢地都玩得一大餐架啦! 而我自已一向就去開大尾篤燒烤樂園,有風箏放、有單車(不過係一粒粒既石地)、有滑梯、有小農場餵小白兔、有麻雀!不 ...
sara:真係太凍的話,改為晚飯或打邊爐,你有無問題?

原帖由 pyma 於 10-1-12 10:38 發表
nanaleung & kcpak,

今日吹咩風你地兩位咁早呀
掛住你麻
今日太陽伯伯出黎喎,我都要出黎曬下架麻

我仔呢排衰格左好多
成日發脾4,又多多要求
最衰係唔肯做功課,叫極都無反應
好啦,,到佢話做晒,我檢查時,總係有d漏有d錯
星期5放學,又係叫叫叫...做功課,當聽唔到,
係都要我大聲...因為星期6,日都有節目,
所以一定要佢做埋佢.....點知星期日一早我檢查
又係仲有兩樣未做.....激到我罸佢一星期
無小息食物

原帖由 sara11 於 10-1-12 11:17 發表
尋日響呀仔小學個topic 度有個媽咪介紹我一本書"港孩",我睇左簡介覺得好好!佢講既港童就exactly 好似講緊我個仔!
根據觀察,大部份「港孩」均有一個或數個以下特徵:

一、 外表早熟、心智遲熟。
二、 很喜歡玩,但無甚興趣 ...
都講中我個仔....快d報告比我聽岩唔岩睇 thxthx

原帖由 lola2008 於 10-1-12 12:35 發表
冇小息食物! 起唔得阻嚇作用 wor,不如冇得打機、冇得上網、冇得睇電視.....呢D 有效D bor。
你大囡仲有時間上網,打機,睇電視咩??
我屋企好少開電視,打機只準星期6
上網只可做功課,不過佢網上d功課只得一頁
所以好快做完....

原帖由 lola2008 於 10-1-12 16:22 發表
E+ 仲可以睇到 IQ博士、新聞 & 零零聲聲卡通咁,有D紀錄片係我要佢睇,都仲可以上網玩遊戲,因為係英文,益智嘅,亦會聽故事,咁當然要做功課啦!但網上功課,頗深喎!

...
網上功課唔太深,不過我衰仔唔多願做英文
做中文因為有分數,,有比較,佢就好有興趣~

原帖由 pyma 於 10-1-13 10:17 發表

係烏冬火鍋
我囡好興奮,因為佢最鍾意食

原帖由 pyma 於 10-1-12 17:15 發表

佢好想學,我都好想比,但附近無得比佢練,所以仲諗緊,又唔想買電子琴
lola話頭學琴係持久戰,無得練真係怕佢學學下懶散,唔係我呀叔比部琴我,我都未諗比佢學住....依家佢都算叫做幾鍾意學~

原帖由 sara11 於 10-1-14 09:59 發表
早晨!

尋日呀女響學校食左三碗烏冬,返到屋企連飯都食唔落!佢咁食法,老師實以為我平時響屋企唔俾野佢食!
唔駛擔心,老師最多諗你無比早餐佢食者.....

原帖由 pyma 於 10-1-13 16:55 發表

我就係明白, 而屋企附近又真係無得練, 貫電子琴我又唔想, 買琴現階段更唔想囉, 唯有繼續唔學, 可能等佢大d直接學大提琴(因為我好鍾意呀)
學大提琴好型呀

原帖由 lola2008 於 10-1-14 12:53 發表
你哋覺唔覺今年冇相收嘅,我咁耐收得生日會相一張咁「大」把!其他班會唔會影多D呀!
你唔講我都無留意,我一張都無收過....

原帖由 lola2008 於 10-1-14 13:05 發表
既然有琴,又點解唔畀佢學住?難得又鐘意又有琴,萬事俱備啦!
sorry~我講得唔清楚,依家學緊
本來未有琴的話,都未必咁快比佢學
佢依家發開口夢都叫住教琴老師個名

原帖由 lola2008 於 10-1-15 17:03 發表
我尋日唔知做乜,今朝一早起身見隻左眼爆血管,有一片唔大唔細嘅紅色物體响隻眼度,望落吸血殭屍咁,阿二見到都尖叫,唔知係咪心理作祟,總覺得又痕又「ngan眼」,咁當然要睇醫生啦,於是趕住去買餸、趕住睇眼科,再趕住去大囡學校接放 ...
lola:好d麻??醫生點講~

原帖由 lola2008 於 10-1-15 17:11 發表
o, ic ic, 咁响邊度學,學咗幾耐呀?
上左兩堂咋~~我同c6好想呀哥學
但佢c都話唔學:;pppp:

原帖由 lola2008 於 10-1-15 20:52 發表
各位,你哋去唔去 2月6日親子年宵呀?
如無意外我都會去,湊下熱鬧.....我囡鍾意見到佢d同學多過我

原帖由 lola2008 於 10-1-18 12:02 發表
pyma, imcc, 你哋今日有冇睇星X(報紙),份報紙講話明年報讀小一學額告急,預計有大量港產B回流讀小一,競爭將更激烈。
‹ 上一主題|下一主題