用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

回覆 Jane1983 的帖子

每個家庭, 每個人都唔係完美, 一定有佢地既問題, 所以我看化了, 自己差, 一定有人比我更差, 唔好鑽牛角尖就得了, 努力

回覆 butterflylili 的帖子

努力, 囡囡幾大?

回覆 butterflylili 的帖子

我個女都係中一,就快13歲,我做足準備,迎接佢既反叛期

回覆 王家爸爸 的帖子

所以我話 "做足準備" 就係依家開始唔好管制佢太多, 有時當唔太緊要既時間, 甚至我會放鬆佢自己決定.... 而且大家都可以傾任何事, 包括佢都可以話我的不是 (當然我真係做錯既時候啦)

回覆 Yanamami 的帖子

好驚我個女都會咁, 依家中一升中二, 已經冇以前咁聽話, 但未到恐怖階段..... 擔心中

回覆 小時了了 的帖子

佢肯同姑姐呻, 都已經好好啦, 至少姑姐都會同番你地講, 阿女諗D乜野...

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

睇完你既分享, 我絕對認同, 有時, 做媽咪既, 唔好當自己係媽咪, 要當大家都係朋友, 我女升S2了, SO FAR 佢對我好好, 莫講話我回家時佢會叫我, 有時仲會走過來擁抱我一下, 都幾窩心, 有時佢見我煮緊飯, 佢就會主動幫我LONG衫, 有時我同老公攦花搶(哎交), 佢都會笑笑口幫我口, 我地有時會就佢, 去佢想食既餐廳食飯, 大家有傾有笑, 好似朋友咁, 有時佢都會講我知, 我之前講過邊句說話令佢唔開心, 我會即場SAY SORRY. 冇所謂, 阿媽都係人, 都會做錯野, 錯左咪SAY SORRY囉
‹ 上一主題|下一主題