用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield / Think / Greenfield 入IS
樓主: chima_pigpig
go

[其他] Anfield / Think / Greenfield 入IS [複製鏈接]

chima_pigpig 發表於 20-11-19 19:42
由出世到而家每日有NET同阿B講嘢大約每日2小時,weekends 就6成時間左右。

Target 2024 入 FIS,有以上3間 ...

你家裏NETS, 有passport, 早報FIS, 超大B, 巳絕對有優勢,我覺得你近一點入Think便可,到時入IB班(不要英粵,會變晒廣東話)都好穩陣,爸爸同佢講多幾句野已學到英文,在學校老師也不會不停跟你一個說話,你情況不用勞師動衆去anfield.

chima_pigpig 發表於 20-11-20 09:40
想問一問你阿B而家係唔係讀緊IS喇?請問一下你幼稚園時係點部署?

我小朋友是在IS, 我地local 家庭情況不同,要全靠學校,因為不想補習。
我女好多mixed 同學,有些幼稚園都是入bilingual school(類似think/Vic) 也一樣入到IS, 反而local 家庭在bilingual kindi 見過入不到的,當然也有入到的,但見不少都會再另補英文。
你屋企keep住講英文你小朋友冇可能唔識英文,反而你睇下大少少想唔想同佢講番中文。

其實樓主只是N班,近近地讀住先,到K1仲大把選擇,例如可以報住ESF TY,相對non selective, 到K2再考FIS。

chima_pigpig 發表於 20-11-20 22:52
你阿B好叻喎!
我地係諗住如果入到FIS就賣樓連埋公公婆婆全部人搬去TKO
所以Anfield如果淨係讀2年我地真係 ...

Kellet排150其實都大機會,不過如果入到FIS 會好些,學費平D又學到法文,都是British  curriculum.
ESF TY你有passport應該不太難,再唔係ESF 東涌其實更新更靚,南昌去不遠,易收,九龍站有校車但南昌not sure.
FIS 要求高過ESF少少,但也不是超高,我女那時入去喊了一陣最後也收,你有passport更加沒有問題。
Sorry你先生是外國人都咁擔心英語問題我真係笑咗囉,你反而應該帶佢見多D人,上下不同興趣班,等佢唔好太怕人更重要。

sodaleave 發表於 20-11-21 10:39
我明樓主點解驚小朋友唔識英文喎

我由出世到而家都係同個仔講英文,爸爸就講廣東話,諗住遲啲,佢 ...

那是因為你日常跟小朋友只説英語,樓主自己可以日常同小朋友也説英文,加上樓主同先生之間交談也是英語,仲日日有NET, 應該足夠exposure。
樓主最遲一知道入到FIS(K1學期中),即自己轉全中文,小朋友應該可以中英口語皆通,否則五歲後反而有機會不說中文,第時法文流利過中文
這是我自己和見身邊人的親身經歷

cindycc 發表於 20-12-28 02:56
回覆 chima_pigpig 的帖子

俾樓主參考下.

聽落Think全日班英文exposure ok, 半日班只靠學校就不夠。

‹ 上一主題|下一主題