用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 2010/11 P4 家長,報到啦!^^
樓主: Lulu0820
go

2010/11 P4 家長,報到啦!^^ [複製鏈接]

小蕎媽媽:

我都想請教下,係咪放鬆比小朋友,反而佢地會生性左呢?你要返工又考試期間冇工人,小蕎仲煮飯幫你手,我就反問自己會唔會比太少家務阿女做呢?話晒係女仔喎。不過佢考試專心坐係度,我又怕叫佢幫手分左心。平日間中會睇下煮菜就幫少少吧。

冇乜要求,你女可能冇咁抗拒,我女特性可能同佢幾似。只係我過唔到要求佢咁低,又或是係我要面對自己既盡力同責任問題啦。

原帖由 小蕎媽媽 於 11-1-20 13:38 發表
今次考試撞正工人姐姐突然之間完約話走就走,新工人又未到,都冇乜時間迫佢。而家新工人來左2日,希望佢快d適應。

今次呀女係考試都有幫手做家務,我話以後都係佢煮飯,她真係乖左,所以今次佢乜成績我都會覺得好的(只要唔好唔 ...

有科60幾分已係Band 3生了,我點調較都好難接受。不過7-80幾,就算尚可囉!講緊守住Band 2我已經好安慰。自己全職教,Band 2係我底線。

原帖由 pizzahut 於 11-1-21 11:13 發表
我地真係試過一條數講足45分鐘, 佢都話唔明, 個樣仲要好辛苦咁.

所以佢真係越大越令到我好頭痛, EQ無哂.

回復 2# pizzahut 的帖子

Band 2咪等大抽獎囉,我女從來頂多都只係一個Band 2生。以前有下試6字,做過Band 3 tim.  

慶幸離開左職場,我以前係做秘書既,打雜位,boss唔收工我唔可以準時走,想起都 有面色睇好難頂。而家係培正識左班可以互相支持既家長,教我點放低對自己要求,慢慢教女。我找到方向,好多謝佢地啦!

教數呢家野我多數叫老公做,我女接受爸爸多d.
‹ 上一主題|下一主題