用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 請教St Nic 畢業生家長
go

請教St Nic 畢業生家長 [複製鏈接]

唔好意思, 想問下學校課程已有PHONICS, 咁重洗唔洗出去再報英文PHONICS呢?

原帖由 kakajune 於 08-12-10 15:17 發表
其實學校都有phonics 學, 又有書, 你亦可以買埋cd, 返屋企一齊聽, 更見成效.  出去學與否, 就睇家長自己喇

好多家長(包括我) 見倒小朋友學得好, 又學得快, 又吸收, 咁又會想比佢學多啲, 都好正常. 就好似 ...

KAKAJUNE

THX!

其實我而家諗住幫我小朋友搵英文COURSE, 我係怕而家學PHONICS, 9月開學又上PHONICS, 我驚佢覺得悶, 咁如果學校已經有, 我可以同佢報其他英文班(如故事班)~   
我都同意你既講法, 要多培養小朋友閱讀興趣咁樣先能增進課外既知識, 幸好我小朋友都係好鍾意睇書(超專心), 如果唔係淨係訓練佢坐定都有排hee^^

原帖由 kakajune 於 08-12-10 18:07 發表

咁就恭喜你啦
小朋友專心嘅話, 真係讀起書嚟都事半功倍同得心應手啊
我個女都係哩類型嘅人, 所以, 我幫佢報讀 gh, 都無幫佢報錯. 佢讀得好好, 又好開心:loveliness:

我個仔就無咁專心, 但英文就 ...

唔好意思呀gh & tsl係咩course黎架, 係向學校定校外報架???

原帖由 kakajune 於 08-12-10 23:30 發表
gh 係 德望學校
tsl 係 保良局陳守仁小學
到你k3 考小學時, 你就會接觸到同知道架啦

我都幾LIKE陳守仁小學, BUT 好多人話佢轉左直資學校無咁好(紀律方面), 其實我唔係好明點解D學校轉左直資之後更話唔係咁好架喎, 真係唔明?!
‹ 上一主題|下一主題