用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾
go

【KTS】 07年9月入讀小一ge家長入黎傾 [複製鏈接]

hi,
我仔仔都是1c,班主任是蘇綿綿老師,聽個名都覺得佢好溫柔,應該唔會好惡:

春卷:您個班主任是誰?
原文章由 春卷 於 07-9-3 17:51 硐表

老師個名好綿呀:D !

hi,我個仔是第五組
原文章由 t421316 於 07-9-3 13:26 硐表
統計吓:

1C
- Sandra_100 (小一預備班第2組): 小朋友名係? (boy)
- Annie163: ? (boy)
- ivyko (第1組): Ares Lin (boy/girl?)
- JJBaBa: Jason Wong

1D
- bebe1217(第4組)

?
1) 春卷 (第1組)
2) Helen(第4  ...

1C 家長
英文科的parent reference是什麼意思

原文章由 bebe1217 於 07-9-12 17:00 硐表
可能吾知係咪我睇漏左呢??
聽日叫亞仔返去買啦,
不過你地小朋友用左去廁所會吾會好麻煩ar??

我都是剛剛左在校務處買,$25/條
但我未比亞仔用,我怕佢唔識去厠所

原文章由 annie163 於 07-9-12 17:06 硐表

我都是剛剛在校務處買,$25/條
但我未比亞仔用,我怕佢唔識去厠所

校務處話可以街外買,黑色就得,天氣涼d,我就加件背心,唔用腰帶

原文章由 Sandra_100 於 07-9-12 17:22 硐表
比D信心自己同小朋友 la, 佢地可以自己去厠所.

我頭先問左囝囝, 佢話剩係拉zipper, 無成條褲除 (吾係patpat會比人見到 ) ......不過, 佢有時會整濕條褲 比多D ...

校工話多數小一都係成條褲除左落地,但我怕大便就煩,如果多條腰帶,我怕出事

原文章由 chun媽 於 07-9-14 14:29 硐表
大家好,小兒就讀1c 班,由於本人是在職,很多時,也看大家所寫的內容才知道學校發生的事情,在過去一星期,功課未如理想,由於小兒反叛,本來婆婆可以教他的,但他不理會他,加上中文功課較難,很多時也要等到我回來才可完成, ...

您好,
我囝囝都是1c班,今星期剛剛開始做功課,一般都會亂d,不要緊張,加上佢地寫家課冊
又唔知寫什麼,又要估縮寫,都好有娛樂性,比d耐性呢

原文章由 t421316 於 07-9-18 09:39 硐表
"詞語保險庫": Is it needed for 1C? I haven't heard from my kid. I though it's for 1A &/or other classes only?

"做名牌": I guess (wild guess) it's for next Mandarin lesson (for kids to practise speaki ...

不知是否只有1c班未有"詞語保險庫!我知道1D派左,
名牌囝囝今日帶左返去

原文章由 crystalss 於 07-9-20 10:06 硐表
Hello,

各位媽咪,

請問知不知有一張細小黃色証書,類似表揚好學生??? 背面寫可以換小禮物, 但不知要有幾的張才可換?? 個仔講嘢一"忽"忽", 又叫我好好地保存.

又想問下1C班家長, 你地小朋友有冇上堂瞓覺?? 亞仔一  ...

我囝囝都有,不過都唔知有什麼用

原文章由 春卷 於 07-9-20 12:09 硐表

未見過呀,我又要,可否換雪糕?

可能換積分:

原文章由 ivyko 於 07-9-21 16:57 硐表

今日手冊寫 "閱冊中英各兩本"係唔係 e 兩日要各睇兩本書,以後寫落本紀錄冊內.

剛收到miss so的e-mail閱讀報告是10月2日交

原文章由 annie163 於 07-9-23 11:52 硐表

剛收到miss so的e-mail閱讀報告是10月2日交

各位1c班的家長,請查e-mail

拿錯書

有勞1c班的家長,睇下小朋友有無拿錯不是自己的Grammar Practice 1B 因為我個囝囝本書,不是他自己的,我會叫他明天拿回學校,
如小朋友有拿錯的,有煩明天拿回學校交換

原文章由 Sandra_100 於 07-9-24 08:44 硐表
Hi, Annie,

The book your son brought back didn't have name on it?? If no, it's quit difficult to find out who's book is...

書面有那個小朋友名稱,但不便在這裡公開,囝囝的書都有寫名,可能傳簿的時候,我囝囝先拿錯人家的書,坐在後面的想有剩的一定是自己,所以便錯了

原文章由 Sandra_100 於 07-9-24 16:32 硐表
Hi Annie,

Have your son get his book back today?

sandra
囝囝巳經比返本書人地,但佢本書就無人交返比佢,睇怕都要買定本新書:cry:

原文章由 Sandra_100 於 07-9-24 17:13 硐表
Have your son ask the one who's book was taken by him??? Maybe you can also try to ask the teachers.  Hope your son can get it back tomorrow.

我叫左miss so 幫我問,我備案先,費是因為無左本書,變成欠交功課

原文章由 春卷 於 07-9-24 18:39 硐表

annie,
你仔綜合運動班編了A1 or A2? 我女A2
今Sat就開始了。

春卷:
唔知,係邊度睇?

原文章由 春卷 於 07-9-24 18:39 硐表

annie,
你仔綜合運動班編了A1 or A2? 我女A2
今Sat就開始了。

春卷:
囝囝都係A2,到時見

原文章由 crystalss 於 07-9-25 09:03 硐表
Hi 各位1C班家長,

想問問各位小朋友是否都有帶回Grammar Practice 1B 及Read and Explore 回家, 因自從看到annie 163登出拿錯書後, 我回家才發現沒有此兩本書, 我還以為是留在校用. 其實怎用分留校用或帶回家. 我個 ...

hi,
srystalss
我囝囝昨日巳經還返本書比同學仔(lau xxx xxxxx)
不過,自己個本就無左,明天有時間我會去書店買左先,唔等啦
‹ 上一主題|下一主題