用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀三年IB取45分!
樓主: Choisumwong
go

讀三年IB取45分! [複製鏈接]

Choisumwong 發表於 15-7-9 14:22
發現今年有很多IB滿分的學生都是讀完一年dse後,再到國際學校讀兩年IB。 這其實是算是讀三年IB吧!高分也不 ...

願聞其詳

Choisumwong 發表於 15-7-9 22:50
回覆 annie40 的帖子

我認識的朋友仔女,多數有40+,滿分也有,阿仔間中學今年都有十個學生滿分,我真的不知有幾難?抱歉。

十個滿分,即係都有人拿唔到滿分。
咁你問吓第十一位第十二位,得 44 分那些學生,拿滿分難不難。

annie40 發表於 15-7-10 09:23
回覆 Choisumwong 的帖子

看別人就是容易了,等自己孩子攞唔到滿分咪知有多難咯!

佢個小朋友以前讀 ESF ,讀得唔開心,開 topic 閙,其實當時已經覺得佢係無理取鬧。
後尾去了英國讀,可以離開佢認為差的 ESF ,理應心情大靚先係,唔明點解咁火。
其實自己仔女讀得好就得,唔需要眼紅人地滿分。

poonseelai  because ESF got 14 full scores this year ???  發表於 15-7-10 14:27

poonseelai  because ESF got 14 full scores this year ???  發表於 1 小時前

========

ESF 成千人,出 14 個好合理,就算話 SPCC 多,人地係挑選過先比讀 IB ,精英制下,成績好有幾奇?
Form 4 + IBDP ,6 年中學,合理不過,唔明佢嘈乜。

Radiomama 發表於 15-7-11 09:52
睇完呢個post, 真是慨嘆這兩三年要入香港三大不容易,但六年後又是另一光景,因今年升S1及P6的學生,人數大 ...

以 ESF 為例,以往大部份人心態係去外國,可能因為家庭背景問題,好少 IB 學生視三大為目標。
但自從金融海嘯後,國際學校大執位,有不少學生流失,多了本地人讀。
跟住,又多了幾間本地的 IB 學校,如 CKY LOGO,早兩年連 DBS SPCC 都開 IB。
NJ 個餅就一樣大,但 IB 學生越來越多,而 NJ 收生,一直都唔透明。
出面近幾年年年都嘈,話尤其 HKU CHUK 收太多 NJ,因此就算佢地點中意 IB,都要收下手。
我仔係 2014 年 cohort ,有申請 HKU CUHK ( 非 med 或 law ),收分仍算正路,佢兩間都有 offer ,只係佢選擇去外國。今年我冇留意佢 D 師弟師妹的 local offer 係點,但隔離有 topic 話, PG 42 連 archi 都冇 offer ,但以往 archi PG 34-35 已有 offer 。
另外,要記住,NJ 唔只收 IB,還有其他非 DSE 畢業生。
因此,如果行 IB,前路真係不明,另外那些以為去英國讀 sixth form ,兜個圈返來 NJ 入三大,如意算盤未必響。
記住,一日現時收生制度不改,莫講五六年後,連 2016 2017 cohort 會點都唔知。
見咁多本地家庭爭入 ESF,有 D 重在 EK 話,死慳死抵 mang mang 緊咁交學費,都為佢地擔心。

hksnoopy  舊年考DSE, 讀ASSO今年報都係NON—J啦, 約NJ的1/3是IB啦!IB無端端成箭靶   發表於 15-7-11 17:01

samsam123321 發表於 15-7-11 12:58
我唔明點解esf 突然多左學生。以前係800人

唔係突然多,係分 4 年由 779 去到 934。人多反而好,可以多D唔同科選擇,好事。
http://www.esf.edu.hk/esfpublicexams/students

ANChan59  Yes, more choices for students.  發表於 15-7-11 13:48

hksnoopy 發表於 15-7-11 15:33
回覆 samsam123321 的帖子

直情衣家都係. 何解? 叫IB生考DSE中文當然notOK,如不計這科,他們考 ...

你說的,也是我觀感。
家長咁考慮啦: target 外國名大,IB 啦,UC NYU UBC 收好多,穩入。再唔係去 melbourne ,guarantee entry,幾多人申請都收。
但 target 本地三大,NJ (IB, AP, AL) 未來不樂觀,都係 DSE 安全,除非有信心有 40+。

hksnoopy  agree!特別是衣家仲細個D,10年後點??預不到。我當年都想不到有本地假IB啦   發表於 15-7-11 16:18
‹ 上一主題|下一主題