用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 21-10-6 13:31
Jupas制度下,院校唔知你係A12定3,只知band ABCDE
所以A12定3,純粹係個人選擇(因如A123同時錄取,就會 ...

多謝澄清  

回覆樓主:

對準考生嚟講,湯水不可少!

淮山杞子雪耳㷛豬(emoji)

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-4 10:49
esmehouse    發表於 21-11-4 08:48
YmOra    發表於 21-11-3 19:17

csbaik 發表於 21-11-3 23:17

豬腦湯係殺手鐧

回覆樓主:

我家年輕人九月嗰陣交咗一次所有嘢初稿(包括 20 個選擇,student learning profile 同 OEA information)。老師認為佢選擇十分好(A1 UST QFin, A2 UST RMBI, A3 UST Business)。近期出多咗次 PG, UST 亦公佈咗 2021收分,佢認為自己水準同 QFin 差太遠,所以將呢科調去 Band B,而家 A1 係 RMBI (佢個 PG 大約等於 median), A2 UST Business, A3UST Engineering (佢個分比 median 高 4-6分)。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-17 09:34
全部揀晒 UST .你女都偏喜愛 UST 喎

我仔之前都想過揀 Q Fin,佢數理都有啲興趣,亦考慮過想讀  ...

我問過佢點解呀,對話如下:
我:你點解揀晒 University of Stress & Tension 嘅 老師冇 Ban 你咩?
佢:因為鍾意佢多數學囉,連入 BBA 都要修 calculus 㗎   老師方面,係 mentor 問過吓再 sell 吓你哋母校(中大)囉,冇 Ban 到喎。
我:但係好大壓力喎(心諗:中學未捱夠?)又多嘢讀...
佢:大壓力,係咁㗎啦,this is life
多嘢讀咪好囉,有揸拿啲。UST 就業率係最高㗎

洋蔥頭媽咪 發表於 21-11-17 10:20
恕我直言,我覺得你囡囡中學都好似好大壓力,何解大學又只係揀番同一條路呢?可以一併有其他選擇嘛,其他 ...

你講得十分中肯,無論佢 mentor, 班主任同我哋夫婦都担心佢爆㷛
我本身希望佢大學可以住吓宿舍,發展吓自己嘅興趣(佢其實喜歡影風景同古風物件,只係揾唔啱伴),拍吓拖,唔駛一味得個做字。HKU 數學系或化學系其實幾好,但佢顧慮到就業又覺得 HKU 太多活動,結果又係心儀做做做 住宿更加耍手擰頭。

YmOra 發表於 21-11-17 10:34
樓主囡囡鍾情UST一早都知,其實我有另一番睇法,樓主囡囡可以响咁多測考功課及放學補課情況下,仍然能 ...

你真係佢知音。
唔係經過呢幾年,真係唔知原來佢係咁固執好勝,真真似足我哋夫婦年輕時。
勸過佢唔好揀咁 chur 嘅科,佢嘅 「妥協」就係唔搏 UST QFin 住囉

洋蔥頭媽咪    發表於 21-11-17 10:57

YmOra 發表於 21-11-17 11:02
"固執",我見好多年青人都係,包括我囡囡,所以阿女想一手一腳由開始到完結皆由她做晒嘅大學入學過程,我 ...

嗰句:「後生唔搏唔捱,唔通七老八十先嚟捱」我廿五年前用嚟勸老公工餘進修 MSc 以轉型做 IT達成理想,今日阿女攞嚟堵得我啞口無言。

MIHO.WAH 發表於 21-12-13 17:57
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

她想讀Computer sci 或 工程組, 因除了computer sci 外其他不太清潔, 故入到大組 ...

唔知做唔做到同學呢  
我女 A1 UST RmBi A3 UST Engineering,
如果中 A3 想讀 Decision Analytics

MIHO.WAH 發表於 22-1-6 12:01
我想問下JUPAS ~S L P 是什麼 ?
另外, 想問有沒有 理學士副學士? 我找不到? 反而商科比較易找....好像只有 ...

SLP = student learning profile, 一般包括同學個人資料,高中選修科目,成績及課外活動簡介。
下文有參考資料
https://afterschool.com.hk/blog/281-slp-jupas-%E9%BB%9E%E5%AF%AB-%E6%A8%A3%E6%9C%AC/

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-22 12:56
呢支係重身架,不過寫字好實在好流暢,其實手攰都可能係寫字力度問題,男生鍾意實在啲掛
...

我女寫字細力,手易攰易紅同痛,佢用呢隻

洋蔥頭媽咪 發表於 22-1-22 13:22
我自己用鍾意幼身,我仔寫字就好大力,上次特登買 0.38 /0.4比仔試,但佢話鍾意用 0.5多啲
...

係呀,寫字力透紙背嘅男士,用 0.5 或0.7 好適合,用幼筆分分鐘會拗斷筆㗎。
我家相公試過借阿女支筆嚟用,一時用力,支筆應聲而斷
結果我女就有新筆用嘞

洋蔥頭媽咪    發表於 22-1-22 13:36

szeching 發表於 22-2-12 16:39
見目前疫情嚴重,唔知 DSE 延期嘅機會大唔大呢?我女學校下星期三才考完 mock exam
...

我哋只考咗四大主科同 Geog, 校方已出通告,其他科網上考,成績唔報上 jupas

濼濼媽 發表於 22-2-10 17:49
祝各位考生,順順利利,頭腦靈活,入到心中大學

祝位位中 A1

esmehouse    發表於 22-2-13 11:39

gracelam 發表於 22-2-12 21:34
咁用咩成績報?

放假前已考嘅科:中五下學期 20%,中六九月考試 40%,Mock 40%
放假後網上考嘅科:中五下學期 40%,中六九月考試 60%

szeching 發表於 22-2-12 21:53
咁用乜嘢成績報呀?

請參 1015 樓

MIHO.WAH 發表於 22-2-26 20:08
回覆 焯媽媽 的帖子

謝謝焯媽媽

我家年輕人想打,但佢年尾先至夠十八歲,而家 book 都冇得book

gracelam 發表於 22-2-28 16:44
我女考D科全部谷晒前面考, 5月頭已經考晒全部, 變咗又少咗時間温  

阿Q諗速戰速決, 變數少啲!

年輕人話要調整過晒温習時間表
託賴最多嘢讀嘅 Chem ,經過咁多次測考 core 算過得去,只要集中搞好 elective 就可以。否則 Chem econ phy 三日連考, phy 攞唔攞到 3 都難講啦

YuYuMother 發表於 22-4-11 14:41
呀仔攞完,準考證,快測 口罩(emoji)

我女係准考證、快測包、維多C同金羅漢果菊花杞子茶

洋蔥頭媽咪    發表於 22-4-13 17:47

gracelam 發表於 22-4-13 15:40
家教會派?咁多野嘅

唔知呢(校方安排同學分班分時段返學校禮堂攞,一包過,阿女話根據安心出行,佢只喺學校逗留咗三分鐘)。

‹ 上一主題|下一主題