用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

Kalongmama 發表於 20-1-10 15:51

冇錯,就係佢嘞。

JJDBB 發表於 20-1-12 15:44

我女是non - stop講,咩都講。考試日吾可以同一個Area,會傾 ...

我女都係一樣。
連佢死黨啲奇難雜症都問我意見。
佢最唔明啲人點解咁早想出 pool, 我同佢講係荷爾蒙作怪(想當年我高小已經諗呢啲嘢 )。

妹妹頭 發表於 20-1-12 15:50
回覆 JJDBB 的帖子

見你現身,題外話一問,econ 你女覺得難嗎?易唔易去掌握? ...

呢科我女温得最 hea, 我成日話睇吓佢點死
佢學校好奇怪,呢科開3組,但真正主動揀佢嘅人又唔係多成咁,啲人水準好參差,所以我女考返嚟分數唔高,但名次又唔差。

IloveJJ 發表於 20-1-21 12:54
我仔數學出咗成績啦!得53分/100  ,睇嚟真係要做Able先得啦!
其實佢讀文科,最少要攞幾多分呢 ...

查過如果dse數攞 53%係3。為防失手,我諗校內65-70分比較穩陣啩。

SSG 發表於 20-1-22 14:35
想請教,如果數學可以keep到級20內(全級180人),到時高中選科時揀M1或M2,難讀嗎?另外應該怎樣決定揀M1 ...

如果大學目標科目用數學多嘅,例如工程、物理甚至金融經濟,最好揀 M2, 我當年 AS Math and Stat, 內容同 M1 幾乎一樣,入到中大經濟系因為唔識 linear algebra, calculus 又好皮毛,結果數跟唔上要轉系。 M1 比較啱大學想讀文、sociology, psychology 或 biology 呢啲科,會用吓統計數據但又唔駛鑽研落去嘅同學。

SSG 發表於 20-1-22 14:52
Thanks for the information,咁即係如果對psychology, biology 甚至 marketing有興趣,讀M1都適合? ...

個人認為係㗎,因為呢幾科數據應用為主,冇需要咁辛苦鑽落啲 algebra 度。

IloveJJ 發表於 20-1-22 16:03
Biology 都要用m1嗎?

中大同港大 biology major elective 有 Statistics 嘅,所以應該要用到 statistics 啩。

Kalongmama 發表於 20-1-22 20:32
33222是基本入學條件,選科就睇best 5/6,請問我有冇理解錯?
仔仔若主科差,只係數比較好,若選Phy,Chem, ...

語文差唔好揀 biology 呀!又多字串又多嘢記,好慘㗎。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-1-23 23:54
S2仲有時間,唔睇書都可以上網睇下其他野,由興趣入手但以英語為主,又或者睇下英文小說都得。我大仔都喜 ...

興趣為本。
我女睇緊 guide to financial markets,  佢就睇得津津有味,其實本書好 dry, 真係平鋪直敘。連我呢個大學副修經濟嘅人睇兩眼都覺得   ,唔知點解佢頂得順。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-24 00:19

little_yolky 發表於 20-5-13 08:22
所以咪話係新目標囉。依家S2諗定以後對乜科有興趣,該科收生有乜科目要求,然後努力響選科度,一步步邁向 ...

同意,我女當年都係咁㗎。年輕人有咗目標成個人會唔同晒。
希望鼓勵到你哋:我女心目中理想 A1科目係 UST BSc Quantitative Finance, A2 BSc Economics and Finance. 佢知 A1 難入, 要有兩三科 ** 先穩陣,又自知語文欠佳, 中英文 LS 唔駛指望,惟有致力 數學同幾科 elective. 其實佢中一二唔係好振作嘅人,中三開始發奮,中四完全唔敢 hea, 停課呢幾個月花好多時間温書操題,好多時朝早兩個鐘 phy/chem/Econ, 下午一定用兩三個鐘搞數學。今次 mid term assessment, 以暫時派左嘅卷嚟講雖然 phy 仍然好差, 但M2 滿分, chem 係頭 20%, 算係有交代。

b3410    發表於 20-5-13 18:25

瑩希媽媽 發表於 20-5-13 12:58
太利害了,吾知我女幾時先發奮同有目標,有D開始擔心

一般來講學校講中三選科會順便提吓同學要考慮清楚大學想讀乜(或至少唔想讀乜)再就自己意願選科,到時唔到佢唔諗㗎。

little_yolky 發表於 20-5-13 14:57
中三先諗遲唔遲呢

我哋成年人梗係覺得遲㗎。但聽我女講佢啲同學唔少真係中三至諗㗎,都唔明點解冇啲計畫,好似煮到埋嚟就食咁。

S-Kwok 發表於 20-5-13 15:14
有目標,肯堅持係好事,放心晒  

我唔知幾時先等到

中三係重要契機 初中呢三年好關鍵。

妹妹頭 發表於 20-5-15 16:28
回覆 瑩希媽媽 的帖子

唔好打咁多機, 我識個朋友, 佢個女就係打機識左D傾計朋友, 初時冇咩, 後尾就約出黍 ...

真係要好小心呀!網上乜人都有!
我女學校有專題早會講過呢類危險,亦舉過例例如:
1)有啲女仔玩抖音,俾人氹濕身跳舞 (我女同我講返好疑惑咁問點解有人咁傻,人哋叫佢做乜就做乜 我話,情到濃時,好難講,裸聊都有成年人中招 細路女入世未深,有個男仔好似好關心佢,喧寒問暖返一兩個月就冇晒介心 -- 以前啲姑爺仔咪係咁套路。)
2)有不懷好意嘅怪叔叔喺 fb 扮佢哋學校學生 add 佢哋同學  

little_yolky 發表於 20-5-18 18:02
我見讀純理科既多數讀M2?

係有讀 physics 嘅多數讀 M2
如果讀 chem bio 又想讀附加數就多數讀  M1

bbc2018 發表於 20-5-18 19:37
你囡升中五?
讀phy/chem/bio/M2 ?

升中五
Phy chem Econ M2

b3410 發表於 20-5-18 21:56
你女phy chem bio M2 ?勁!

唔係呀,係 phy chem ECON M2

b3410 發表於 20-5-18 22:03
你哋學校多唔多女仔這樣揀科?
理科 (有讀CHEM) 嗰72位同學裏面只有26人有讀  PHY.  其中 PHY CHEM ECON 有6人, 讀埋 M2 嘅只有4 人.  
另有 5人係讀 PHY CHEM BIO M2
比較多人係 PHY CHEM GEO M2, 有6人

SSG 發表於 20-6-10 17:12
其實elite class嘅讀書氣氛真係好啲,所以要努力keep住。

我女學校分小組教,佢竟然同我講,精英組紀律最差,最多人唔聽書
數學,有人,有人食乾炒牛河,飲珍珠奶茶,有人做自己其他科嘢,有人 selfie
‹ 上一主題|下一主題