用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 面試服飾
發新帖回覆
go

面試服飾   [複製鏈接]

aminafy 發表於 24-4-28 11:09
黑西裝褸,黑西服裙,白恤衫,黑色低踭/高踭鞋。商學院,阿女聽d同學話條裙唔好咁短,膝頭對上少少好喇!
G ...

有得揀盡量唔好着黑色,似上莊/酒店櫃檯/侍應
深藍色好啲,我女襯埋淺藍色裇衫。

monsterparentss 發表於 24-4-28 13:00
我都想問,呀仔會見電腦科。Smart Causal,即卹衫西褲可以嗎?
因如佢買全套西裝應該之後無多大用途,因好 ...

可以呀。

aminafy 發表於 24-4-28 13:50
有d faculty 暗盤有要求的,淺藍色恤衫唔百搭,我當初就係買咗淺藍色,interview ok,但上莊meeting就指定 ...

我知醫學院同法律學院有要求。
想請問邊間院校商學院有要求呢?據我所知三大無。

mcl233 發表於 24-4-28 14:53
黑色係適合大部份場合,如果個個都係waitresses look,仲乜要做另類?~
...

商學院講形象,要適度 impress 個 interviewer

mcl233 發表於 24-4-28 15:09
唔明你所指添?~我估我指適合任何學系~

其實面試衣着不外乎西裝褸加裇衫西裙/褲或者連身裙。
樓主女兒劍指商學院,所以我特別針對商學院建議。
商學院 interview 幾重要吓,尤其要令 interviewer 有好印象,因此唔推介着黑套裝,因為以前太多人着,太因循。近兩年多咗人着深藍,我女啲同學上莊都有部分轉咗着深藍色套裝。我女見商學院同見工都係藍套裝配白或淺藍裇衫嘅。

mcl233 發表於 24-4-28 15:31
因循?首先,黑色,可以變化萬千,只係學生年代,還要看付担能力,整套幾皮野既suit,是否可以加分呢?況且 ...

Um… 呢個只係個人睇法,好多時觀點與角度啦,正如你可以聯想到着幾皮嘢嘅 suit 呢方面嘅標奇立異(諗真我又真係唔排除有人咁做),但我就諗都冇諗過嘞(貧窮限制我想像,我諗嚟諗去都只限荷里活商場,頂多G2000或M&S)
講少少其他濕星野吖:我女 Year 2 上學期商業英語係要 formal dressing present 嘅,老師就俾咗一啲實用意見(我女只留意對女同學嗰部分)
1)套「戰衣」要預先洗一兩次,因為有啲物料會縮水。有啲同學就中咗伏,條裙又短又窄。
2)裇衫請留意 cutting, 而家啲美少女發育得好好,D cup 或以上都大不乏人,試身要留意吓會唔會有想迫爆嘅感覺,必要時加粒啪鈕。
3)記得着件底衫,以肉色比較好,有幾位美少女透黑 bra, 十分尷尬。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊