用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

醒目開學勳章

..............而我就因為心急, 打左去問學校, 咁即係入左咩班?
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-8-5 10:37 發表
我隻臭豬返埋今個禮拜就完成兩星期既 language program, 牛仔真叻入到英文班, 你話D學費好貴, 要收幾 $$呀 ?

兩個星期成為二千幾.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-8-5 10:33 發表
Sorry ,bb集隊係咩黎架?

bb隊即係基督少年軍

醒目開學勳章

原帖由 ling1211 於 09-8-5 11:10 發表

牛ma:
thank
不過佢D學費都5平喎 我姑仔諗住$2000/月左右咋,佢而+等有open day去睇睇喎

講起open day, 上一次牛仔有份做守門大將軍.....做接待, 所以去支持下. 都好熱鬧架, 有唔同學生表演, 最印象深刻既係有個妹妹, 應該都係低年班既. 同一個老師一齊唱粵曲, 佢唱子喉. 嘩!

醒目開學勳章

原帖由 ling1211 於 09-8-5 11:10 發表

牛ma:
thank
不過佢D學費都5平喎 我姑仔諗住$2000/月左右咋,佢而+等有open day去睇睇喎

其實你將佢扣返學樂器既費用出黎就會覺得係"貴"但唔會覺得"好貴". 物有所值架.

醒目開學勳章

原帖由 ling1211 於 09-8-5 11:41 發表

motherlau:
我都成日叫我仔唔好再做甘多低B動作&說話,費時讀中學冇人敢同你玩

唉, 我同你地掉轉, 我牛仔成日叫我唔好同佢講BB話, 佢已經大個仔, 成日笑我. 但我有時都真係改唔到. 我係教會又係帶一班PRE SCHOOL 既小朋友, 講慣左, 有時真係改唔到, 成日都講疊字.

醒目開學勳章

原帖由 ling1211 於 09-8-5 11:51 發表

tinetinew:
原來你去左尋歡
我呢2.3日有D心事,冇乜心機上黎:( 而+追post追到暈

做咩呀? D心事解決左未? 講唔講得黎聽架, 幫唔到手都可以幫你祈下禱喎.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-8-5 12:20 發表
受仔仔影響, 我都鍾意睇柯南, 佢個青梅竹馬既 女朋友對佢既感情令我好感動, 我最想知佢會唔會變番做大人 ?

你地D仔鍾意既我牛仔一D都唔鍾意. 佢定係睇DISNEY CHANNEL, 成日睇埋果D卡通, HANNA MONTANA, HIGH SCHOOL MUSICAL果D. 早排仲成日睇MR.BEAN, 我一見就想熄鬼左部機.

醒目開學勳章

有冇發覺旭曦媽返左黎之後, D氣氛都唔同左. 熱鬧左咁

醒目開學勳章

多謝你地呀! 其實我最初有d唔係好開心架, 因為佢有考普通話, 但係入唔到, 不過其實英文班可能仲好,希望佢俾心機讀啦.

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-8-5 18:42 發表
hi,

我昨晚都係到咗羅湖至知9:45後打八號風球,我諗八點鬆d啦!我見打風就拿拿林返屋企放低d嘢,在趕去hollywood睇3d冲天救兵

yuk hei mum

...

我都同牛仔睇左喇. 原本想睇英文版架, 牛仔話好似英文版好笑d. 不過去到荷里活先知冇英文版,所以睇左中文版. 牛仔好鍾意.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-8-5 20:51 發表
唔知點解,今日會考放榜,雖然唔關自己事,但係心情好差!!

係唔係因為鵝姐咋

我公司好多同事今朝都好唔開心鵝姐咁快就走左.

醒目開學勳章

原帖由 as2009 於 09-8-5 17:40 發表

我都一樣,心底裡都糸唔想佢地長大,真糸好enjoy佢攬住我扮樹熊個一刻,幫我做家務個細心樣,成日聽人講,就算細個幾乖,當上中學就會變,我都好驚,靜靜話你地知,我開始有返中學既恐懼感呀,救命呀......我的悲觀情緒又0黎 ...

係驚佢變咩呀? 你個仔讀邊一間呀? 如果校風好都應該唔駛太擔心學壞. 至於冇咁痴身就要有心理準備.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-8-5 19:04 發表
我隻臭豬都好鍾意睇HIGH SCHOOL MUSICAL 同 MR. BEAN架 !

入邊d歌, 牛仔都識得唱返兩咀喇. 不過呢套我自己都好鍾意. 你有冇同個仔去睇第三集? 牛仔睇完講, 佢覺得自己同個男主角面對緊同一樣野, 選邊一間學校. 佢睇既時候仲係心大心細留原校直升定轉校. 所以佢好有共鳴.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-8-5 23:11 發表
今日同臭豬食飯, 佢都識到幾個新同學仔, 放學一齊, 仲交換yes卡同足球卡, 仔仔對中學生活似乎好適應

唔知牛仔會點呢? 其實我都有d擔心佢適應既問題! 佢小二開始已經有呢個問題, 小一反而冇野.  佢會每逢九月開學就會病. 會發燒, 嘔, 肚瀉等等, 梗中是但一樣. 但佢又唔係唔鍾意返學喎, 每一年開學頭兩個禮拜都要有心理準備1)接學校電話, 2) call公公去學校接孫 3)問公公佢仲有冇事 4)公公話一離開學校就冇事鬼打都冇咁精神..........如是者年年都係咁. 但佢又真係燒架喎, 校務處有人會幫佢量. 嘔同瀉都又真係架喎, 睇醫生, 醫生又話冇事. 六年班先叫好d唔駛接佢走. 我叫佢呢個開學綜合症.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-8-6 03:00 發表

今年佢學校第一個state已經冇位,咁佢要15分以上先可以原校上,但呀女仲懶懶閑咁。
我宣布我患上會考前後群症,來年都唔知點過??

...

仲有成年先係, 你咁快就有呢個後群症, 幾時擔心到果時呀? 不過到牛仔既時候, 可能我都會咁樣, 佢地一次過一黎就係考大學喇. 大家盡量放鬆d啦.

醒目開學勳章

原帖由 as2009 於 09-8-6 10:28 發表

牛仔媽,

應該開心呀,證明亞牛仔英文水平達標啦!

唉!我部腦"回覆"時,會無哂d表情icon既,攪到我個post鬼咁單調,無d生氣,激死

我都係(唯有係)咁諗, 不過好多外界既人對佢地小學既英文評價都好高.

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-8-6 10:37 發表
hi,

你又唔好嫌我八就得啦!

yuk hei mum

唔會, 唔會, 靜靜雞話你知,唔好話俾人地聽, 其實我都好八架.

醒目開學勳章

原帖由 as2009 於 09-8-6 11:01 發表

牛仔媽,

我個仔都糸咁咖,總知佢一緊張,就會手心濕哂及標冷汗,肚痛,但又唔駛去廁所個種,幼稚園巳經系咁,初初以為佢撒嬌,但試過有次姨媽帶佢出街買,當時5 yrs. ,糸MTR痛到屈哂身,震哂咁,又標冷汗,車廂D人都問佢咩 ...

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-8-6 11:42 發表
hi,

我由小五開始由得亞仔自己返學及興趣班,不過就俾我亞媽就鬧我放心過頭!但係佢忘記咗,我家姐小三及我小一都係兩條女自己行路返放學咋!:;pppp: :;pppp:

yuk hei mum

...

牛仔婆婆咪又係, 果時牛仔小五去尖咀學英文, 我開始既時候由託管接佢過去, 後來改左係黃大仙地鐵站等, 再後來旺角地鐵站等, 跟住係尖咀地鐵站等, 最後就佢自己返, 點知有一次俾佢姨媽見到佢自己一個搭地鐵, 婆婆即刻急call鬧到我死死下.
‹ 上一主題|下一主題