用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) ...
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part I) [複製鏈接]

醒目開學勳章

報到先.

牛仔會八月中至尾先有兩個星期既適應班, 另外同佢報左一個籃球班, 一個排球班, 仲有BB既SUMMER特別集隊, 好似都係打排球, 霧求要係暑假長高D同減下肥.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-14 22:11 發表
仔仔下星期一會入科大 IT SUMMER CAMP, 成六日五夜, 真係有D擔心

牛仔原先BB都有一個CAMP係今個月16-18號, 不過隻牛話遲D開學要住3個月宿舍, 所以唔去CAMP要爭取時間陪我咁話喎. 其實可能係怕辛苦.

醒目開學勳章

我都試過問牛仔去唔去黃埔軍校camp, 佢一聽已經走夾唔抖. 唉! 第日三個月宿舍都唔知佢點算.

醒目開學勳章

講開上網, 我牛仔依家成日都打機同上網. 佢依家唔單止自己打, 仲鍾意約埋成班同學上黎屋企打. 一打幾個鐘唔停咁打. 成班同學係度, 你話佢又唔係, 唔話佢又唔係.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-15 09:42 發表
Veronna,

我都好羨慕,呀仔咁錫你

我仔仔係謝師宴成日叫我唔好行近佢, 慌死同學仔笑佢咁 !!

牛仔不嬲都好"痴"我. 可能我地係單親家庭啦. 我都希望佢"痴"多d, 唔係過多兩年, 佢再大d就唔駛指意佢再"痴"

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-15 09:57 發表
我諗呢個年代, 冇咩小朋友唔打機同上網, 可以試吓約法三章, 講明時間限制, 若守信就獎勵加時0.5小時, 另外亦可記錄仔仔上網用咗幾多時間(大概2星期), 跟住用事實同關心既語氣同仔仔傾吓, 問佢有咩睇法...

...

平時都係時間限制架, 不過放假就連規矩都放埋假. 而且有同學仔在場更加唔駛講.

醒目開學勳章

原帖由 amy888 於 09-7-15 10:10 發表
Hi everybody,

昨天的呈分試什樣? 我囡話數學好深, 做唔完..

阿仔話三科都超easy喎, 不過佢都有話maths有一條mc唔太sure. 不過我都係聽住先, 佢有前科話惦, 結果成績出黎就

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-15 10:57 發表
hi,

所以我揀easter先join冇咁熱嘛!我同亞仔講人大咗要去見識吓,識多個朋友到好呀,join咗之後就俾佢心理準備,話都幾辛苦!係last day我有参加畢業礼,當俾d support佢!係果日見佢又瘦咗又黑咗,都幾心痛架!但之後上網l ...

中銀信用咭優惠? 好抵喎.

醒目開學勳章

原帖由 catnips 於 09-7-15 12:53 發表
Hi Veronna,

請問您的籃球班在哪兒報?可以給我資料嗎?

我也想讓孩子這個暑假長高keep fit呀!

係國際社區中心, 唔知你地有冇聽過. 其實係阿仔學校攪架. 不過自己學生優先報名. 出面既小朋友都可以報名, 都有好多野學架. 係返校內操場. 不過籃球大仔班已經full左囉. 細仔班早兩日就仲有兩個位.

啱啱搵到條link, 你可以入去睇下仲有冇d course啱又有位既.

http://www.cccicqm.com/icsc/index.htm

醒目開學勳章

牛仔小學係用k醫生既書包架, 依家升中, 我諗都要買過一個俾佢, 你地有冇好提意? 咩牌子? 我見中學生都用背囊多.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-15 14:25 發表
veronna,

你個仔仔好勁呀 , 有冇噃補習班 ?
..

佢唔係好勁, 係得個講字,  都試過話好有信心一百分, 但得八十九囉. 佢係識晒d題目呀! 不過衰唔小心. 試過英文科單係d大細草, 加s同ed, 仲有串錯字果d都扣左佢十幾分.

醒目開學勳章

我都未有伴啦. 有冇uccke架. 入黎傾下啦.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-7-16 07:36 發表
差不多每個中學生都有一個la.
我都會買,一齊買唔知有冇得平呢?

係邊樹有得買呀? 我都想去睇下喎.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-16 09:12 發表
想問吓各位家長, 有冇人係家長教師會既成員 ? 我想做會員同多D參與仔仔學校既活動, 但係我要返工, 唔知係唔係要請好多假期 ? 有人話家教會只適合家庭煮婦做, 可否比D意見我 ? ...

未必一定要主婦架, 我仔小學d家教會成員好多都係爸爸黎. 仲要係有d做牧者/傳道人, 又有d係專業人士, 相信呢d工作都係好忙架.

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 13:10 發表
hi,

宜家我就報summer course,如果返得ok就keep住9月份返恒常班,我朋友仔個朋友仔返緊,不過就低年班(好似3年班),佢話ok嘅!
  你住邊區?我住黃大仙,我仔返樂華邨,不過返去就join學校隔離小學嘅校車,$1100包5個月, ...

咁好既, 有得join到校巴. 我都想知有冇車由慈雲山去順利? 有人知就話我聽啦.

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 10:04 發表
hi,

黃大仙中心好似有, around $200到!

yuk hei mum

黃大仙中心邊度呀? 最近改頭換面到我都唔知d舖邊間打邊間

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 13:45 發表
hi,

我條線經慈雲山去順利,你不如pm your email adress俾我,我再send俾你睇吓啱唔啱,你再call佢睇吓做唔做你生意?!

yuk hei mum

PM左你喇. 唔該晒.

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-7-16 14:26 發表
hi,

我都sent咗俾你,睇吓收唔做到??

yuk hei mum

睇左喇, 不過太早喇, 阿仔返八點, 佢七點四已經到. ANYWAY, 多謝你既資料, 有其他校車記得通知我.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-7-17 09:15 發表
擒日放工去咗睇Air Nike背囊, 都幾貴, 成400蚊一個折實, 不過佢D desgin真係唔錯, 係最受力既地方"咩帶"加上氣墊, 可以潟減D力, 考慮值唔值得買

你去左邊度睇? d款ok嗎? 我都係自己同佢決定喇, 問佢實話是但啦.

醒目開學勳章

我有諗過今年去唔去書展, 往年都會去, 但早兩個月去左少年宮, 掃左十幾本俾佢, 佢有其中一套笑貓日記買左三本俾佢, 佢好鍾意, 想再買其他, 我見書展都有呢套書, 我諗係繁體版, 唔知幾多錢呢? 我少年宮買十幾蚊一本咋. 如果貴, 我遲d上多一次少年宮掃貨可能連埋車費都平過香港買. 反正牛仔都睇簡體字.
‹ 上一主題|下一主題