用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】 ...
go

【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】   [複製鏈接]

如果唔留意,真係睇唔出。
其實,如果學校出D唔出D,資料不齊,都好難分辨。感覺就算同一間學校,每年show 出來的數據都有可能唔同,傾向於揀靚數據比大家睇。

Oscar1038 發表於 17-9-19 19:28
或者掉轉問下,那一所中學公布的是最可信呢?
[size=32.3258px]http://www.dgs.edu.hk/index.php/achievements/results-of-public-examinations/359-results-of-public-examinations-2017

[size=32.3258px]DGS這個公佈的方法是否夠詳細?
[size=32.3258px]而且可以兩年資料對比。

hkpapa852 發表於 17-9-20 08:39
DGS成績好唔需要多講, 所以我更加諗唔明, 點解都要玩"偽術"

好多人都無留意以下一句說話:
不過我的理解係,同一位同學,如果有修讀M1/M2,將會揀佢數學或M1,或M2的最高成績計入統計數據。所以都好合理。

hkpapa852 發表於 17-9-20 10:57
對有修讀既人嚟講, 係合理, 對無修讀既人嚟講, 咁係咪"被代表"了呢?
No. of candidates sat: 140
No. of subjects listed: 19
Total subject entries: 953
No. of Level 5**: 184 (19%)      <--- maybe "被代表"
No. of Level 5* or above: 392 (41%) <--- maybe "被代表"
No. of Level 5 or above: 616 (65%)
No. of Level 4 or above: 857 (90%)
No. of Level 3 or above: 929 (98%)

SubjectPercentage of Girls Getting 5**Percentage of Girls Getting 5* or abovePercentage of Girls Getting 5 or abovePercentage of Girls Getting 4 or abovePercentage of Girls Getting 3 or above
English Language39%76%91%100%100%
Chinese Language9%19%44%74%90%
Mathematics 119%39%61%91%98%
Liberal Studies24%42%66%95%100%
Elective subjects 214%37%63%90%98%
Remarks
1 The score of Mathematics takes the better score of the Core Part and Extended Module.
2 The scores of Mathematics Extended Modules and Other Languages are not counted.
3 Amended on 14th August 2016 according to the results of appeal.

the red colour part how to be "被代表"?

hkpapa852 發表於 17-9-20 11:07
呢幾個%, 邊個係用Maths Core計, 邊個用M1/M2計呢? 可以話我知嗎?

No. of 5 個D唔同喎, 講明係所有取得5 ...

sorry, 點都post唔到考評局嗰統計數據。不過見到數學核心同延伸部分的確單獨計。DGS有機會拎表現好的嗰part 出來。

不過我個人覺得,remark 處用 score, 應該為個人最佳score,再除總數出來的百分百。唔似從EDB比的數據中,揀一個最高的寫出來。

王家爸爸 發表於 17-9-20 11:28
Total subject entries: 953
No. of Level 5**: 184 (19%)
將 184 除以 953,應該係 19.31%,似乎學校報細 ...
學校好老實,四捨五入

Felix223    發表於 17-9-20 14:23
王家爸爸    發表於 17-9-20 11:39

IloveJJ 發表於 17-9-23 13:39
請問你係邊間學校呢?
佢嗰間入到咁係開心!LS

Yanamami 發表於 17-9-23 13:31
你女果间同MCS应該会好D....始終係傳統名津~
一般地区津中同傳統直资差別可以好大~主要係升学就业生涯观 ...
我覺得分set教學最緊要(可能還未到升大學階段
唔知有冇官津校都係分set 教學呢?

王家爸爸 發表於 17-9-23 10:43
方法、原因好多,例如之前鬼佬太自由、太理想主義,中國人比較現實,多啲注重成績,少啲體育人,自然會好。 ...

請問SPC是否分set 教?

IloveJJ 發表於 17-9-23 14:17
咁你不會覺得可惜,或欠缺嗎?還是你自己另有方法,不需靠學校?
可以去細女嗰間借鑑

EarlySun 發表於 17-9-23 14:18
初中英文6班分9個set,中文form 2有分普通話或粵語。
謝謝!咁睇主要係英文分set.

中,數就冇再細分。

October. 發表於 17-9-24 10:20
好多津中有英文、數學小班教學,有課外補底班,但資源有限,未能一班分好幾個SET咁細。

只限於初中,到了 ...
謝謝解釋!

asweetmom 發表於 17-10-3 22:33
哈哈,這就是我小女兒說的假民主。我給她的選擇是協和(首選),其他是何蔭棠和保一。她說這是小圈子選舉, ...
的確係

‹ 上一主題|下一主題