用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就快精神分裂
樓主: Albeleung
go

就快精神分裂   [複製鏈接]

dirtybb2000 發表於 21-11-7 09:15
同路人 我仔讀kv
同你一樣情況
不過我地只係報左12間

同學仔
You are not alone.
我仲有一個second in 同一個first in(剛apply) 就完,但手上都未有offer,只有一間waiting

今日我都心情麻麻,dbs 我都預左無既(真心無谷佢上乜班乜班),但我仲未收到德雅信

有一刻我都有懷疑係咪自己小朋友真係好唔掂(因我有個大券幼,當年都有啲offer,所以我相信讀邊間學校不是最大因素)

但剛放工見到佢既功課,佢同我講做得最快,同佢今日在學校畫在一幅農夫畫,我覺得我小朋友唔係唔掂,只係佢在面試中未發揮到。

所以你講得岩,仲有半年時間,大家努力!

樓主,謝謝你出post. 寫左我心聲,心情好番啲。
大家加油!

sugar1redbean 發表於 21-11-10 12:24
見上面好幾位都係kv 的家長,請問kv 係咪對考小真係無支援?同埋英文程度同考小要求有段距離?想問下性格有 ...

我小朋友絕不是內向反而係好外向,入到kv我都好surprised.

讀左兩年幾,我唔覺佢內向左,佢仲係好外向同creative. Kv老師都唔會好介意,有時我小朋友畫畫唔跟足佢model answer, 但make sense既,老師都ok. 佢班主任都有讚佢有創意。

我都係無谷既媽媽,自問無咁多精力。但都有keep住陪佢晚上閱讀。所以都知一線直私比較微既,但都希望有2線做個後備再裝備好佢6月叩門。

昨天我都收到一間2線offer. 總算安心。

其實小朋友入邊間幼稚園真係唔係最大因素,點培養佢先最重要。

雖然我小朋友未有一線offer, 但比我選擇多次,我都會選擇kv, 因我不是ftm, 要求不是好高既媽媽, 佢個課程已經不錯。
‹ 上一主題|下一主題