用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有關讀寫障礙的問題,請各位幫幫我!
go

[讀障] 有關讀寫障礙的問題,請各位幫幫我! [複製鏈接]

有關讀寫障礙的問題,請各位幫幫我!

小學3年級的姪女被評為有讀寫障礙,我對這方面的認識淺薄,請大家幫幫我!
小3的姪女5其實從k2時我已經認為她有讀寫障礙,曾向老公家人提及,但就各人都並未理會。k3開始便要補習,上到小1時功課及成續只可用差只形容,補習亦沒有很大的幫助。我的姪女本身已經不愛讀書,再加上可能是障礙問題,基本上對開習是沒有興趣的,被學校投訴成續是家常便飯。而且不知是否成續關係,在學校經常比同學打!
終於,今年小學3年級時被評為有學習障礙,但是因為老公大哥夫婦的教育水平低,根本就不知要如何是好?想轉校但學校一味說不好,又要我姪女留班,但學校亦不會有任可方法幫他!我忍不住了要下星期約見主任,親自去學校問清楚,但因我只認識學習障礙的皮毛,所以有些問題想向大家請教,及請對這方面有經驗的父母告訴我有關心得!謝謝!

1.請問各位知否東區那些小學可以支援學習障礙的?
2.因為學校不樣我姪女轉校,若我真的要轉我可以怎做?
3.在面對主任時,我可以怎樣為孩子據理力爭?有那些家長有這方面的經驗?
4.學校說沒有社工亦沒有資源,我可以用此要求學校幫我姪女轉校嗎?
5.此問題找教育署有用嗎?
6.其實應還有很多問題,但我真想不出來,請大家提點提點!
謝謝!
明人不作暗事!

Re: 有關讀寫障礙的問題,請各位幫幫我!

今天得知學校不見我,原因是學校只要向學生的父母交代,不用向我(嬸嬸交代)。我唔咁話學校無做野,但是如果一個小朋友在一間學校無了自尊心,又比同學仔蝦,返學話好驚的話,我相信一定要轉學!
問了幾間還有學位的學校,但是就要先出成績表。我找到一間有讀寫障礙支援的學校,但是就無學位。想一試但就必要交校長寫的介紹信,問題是現在學校不肯幫我們寫這一封信,理由是會影響校名!
現在舊校要交書簿費了,但想轉校所以遲遲未交,老師竟要罰我兩姪兒抄書!實在太過份了!我不明為何唔交出書簿費要小孩罰抄?因老師都知我姪女有轉校的打算!
我是打算靠自己,但是實在不知我可以點做?
明人不作暗事!

讀寫評估我今天問清楚原來只是排了期,學校當時只是比了電話地址個媽媽就叫佢自己去排期lo
明人不作暗事!

北角街坊會陳維周夫人紀念學校---就是這一間學校啦

因為我還有一個姪仔也是讀這間學校,所以我唔想去到敢盡。我也只是聽到大嫂一面之詞,也話這間學校本身沒大問題或是學校已經好盡力去幫我姪女。可是,我認為苦一個學生怕了上學,驚讀書驚比同學仔蝦,在校內無信心無自尊,在家會哭甚至曾半夜遺尿..小孩心理受傷了,改變環境不是可以比孩子一個新希望嗎?為何作為一個教育工作者不能給一點支持?其實,香港也有一些主流小學會對讀寫障礙的學生作幫作,學校不是有責任去幫有問題的學生尋找一片更好的天嗎?若辦學者不是以學生為出法,那我們把孩子交給學校去教育,那怕只是課本上的,這不是十分危險嗎?
明人不作暗事!

得到大家的回應,我會盡力去做,下星期放大假我希望可以做幾多少就幾多。只是有時皇帝唔急太監急也是沒用,因我姪女父母是踢一踢動一動,我朝要返工,晚要湊仔真是有點力不從心,亦覺吃力而不討好!
我現在只是希望做到幾多就幾多對得住只己就好了。其實我己經找了小童
明人不作暗事!

今日我做了3件事,第一,我打了去教統局投訴,第2是我打了去香港讀寫障礙會,佢地的義工媽媽覆了我,比了我不小心德,第3是我又打了去小童群益會,佢地個姑娘教了我點迫校長同介紹我地去寶覺小學。
真是有了光明呢!
明人不作暗事!

mc88, sorry 我最近很小上網,如果你想要讀寫障礙會的電話我會明天晚上post比你因我現在不在家。
向各位報告一下,在上個月的最後一個星期5,我終於都見左學校,亦理解到父母同學校跟本就溝通不來,而且學校做是真的好慢,初時問校長點解到現在都唔幫我姪女評估時,佢話學校的老師都唔覺小朋友有問題,無必要評估,而且佢唔係專家,當然唔可以寫一封評小朋友讀寫問題的信。但當我話我睇過問卷,香港有8成讀寫學童都唔係學校發現wor,佢就好惡話佢相信學校的老師有專業能力評估學生?
跟住又話過亞媽將學生的學習問題同訓導老師講係無用,應同班主任講,咁我米話其實一般家長唔識分,當然見你係主任就問啦!咁你個訓導主任聽完又唔同人講唔關佢事?咁佢又話學校有寫明每個主任分工,其實睇手冊就知!--咁我又話無呀,我只係見到手冊上寫,XXX(名字)跟住就寫主任二字wor,無話佢係乜乜主任?(因我去學校之前時過我姪仔本手冊,又比我睇到呢一頁 )咁我米叫我姪仔擺本手冊來睇,我重話唔知係唔係我睇錯呢?不如睇下啦? 結果當然是我win啦!
咁我跟住問佢乜佢都話唔知啦!叫我問主任啦!
而那天因有教署特殊學習組的人我,咁我地又可以見下佢地,人地姑娘話不如都比我姪女都排期去check啦!個校長就話好好好!
而家最終是個校長突然由話唔洗轉校到好快手咁將我姪仔女推薦比康山一間彿教學校(就是我地想讀那間),重要人地校長快d批,咁轉校事件算是告一段落。
而我亦帶了姪女一家去小童群益會,找了個姑娘幫佢地。我老公話做到咁就算啦!
我的結論是間學校未必是算太差,因佢地同父母的溝通其實是得不到共識。不過間學校真的唔打唔鬧唔緊張。另外心得是若各位發生同樣事是,都是迫學校比個小朋友去做評估,因我聽姑娘講有d小朋友是有與無之間,好難又老師評出來。去做過評估不是話我小朋友就是有讀寫障礙,而是早d做,早d知事實,若果不是可以試下其它方法,呢d都是越早知越好!
明人不作暗事!

gongonma,
從綱上我只找到,愛蝶灣官立小學係!
See
明人不作暗事!
‹ 上一主題|下一主題