用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一抽籤是公平,但有誰甘心將子女交給「幸運」呢? ...
go

統一抽籤是公平,但有誰甘心將子女交給「幸運」呢? [複製鏈接]

w_y 發表於 13-10-28 08:22
小學就算名校精英班都深極有限.

要神童果隻十四歲入大學, 係靠家長和孩子天賦. 好心咪神化班細路啦. 神 ...

被神化小朋友好慘(當然真正GIFTED另計)。
14歲大學,17歲畢業,你叫佢出黎搵工,定等埋同齡畢業先一齊搵工?
跟著可能又話:我唔會要小朋友出來搵工,做下研究,做偉大的科學家啦!
THEN果D父母,會唔會怨呀咩咩咩個小朋友,無跳班非精英,但搵好多錢住半山,自己果個明明係好勁點解搵唔到食?
我就好市井,只想做平凡人,女仔嫁得好最實際!

subb  反。。。。   發表於 13-10-28 11:28

Irismammy 發表於 13-10-28 08:41
我都相信有大把呢啲仔/女,我心諗,點都有小二程度啩!但原來唔止!
我更見過面試等候時,有小朋友拎住本 ...

拎本”中二科學”,應該係用黎影響COMPETITORS,嚇到你地面試失準?

anntx3 發表於 13-10-28 08:46
吾係化?靠男人?
有多少個子淇先?就算Isabella,幫條契弟生3件都吾肯娶佢,老實講睇見我都心up。
仲有, ...

嫁得好,唔代表靠男人。
我心目中,好男人唔代表超級富豪。我都唔想自己女嫁有錢人,變相女方無地位。
嫁個對自己好既,錫自己既男人,然後自己有本事搵D零用,唔洗下下問老公拎咪得囉。
唔洗下下做最TOP果個,分分鐘嫁唔去。

chunyatmama  Soooooo true!  Happy family can resulted in good and happy life!  What a wisdom!  發表於 13-10-28 10:50

Gerard 發表於 13-10-29 08:05
又令我諗起前年考英華,唔記得係咪2nd in ,前面個男仔同媽媽用英文同中文講爆炸的原理,又帶本厚過電話簿 ...

因為,5歲小朋友,應先要學唔會便秘的原理,不是爆炸的原理,WAKAKAKAKA

noella  笑c...  發表於 13-10-29 14:20
‹ 上一主題|下一主題