用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 蒙特梭利:專注力問題;家居改革:教具架,閱讀角,書架 ...
go

蒙特梭利:專注力問題;家居改革:教具架,閱讀角,書架 [複製鏈接]

發覺9個月大的女女專注力很有問題,想請大家討論吓, 蒙媽們有沒有好提議? thanks!
她玩每樣玩具也只玩3-10, (新玩具好dd:5-10mins)玩緊一樣又爬去另一樣度樣玩,甚至於有時爬爬吓又改變主意,再爬去第3樣玩具度mouth:" />

這與蒙特小朋友可長達數少時的專注力有很大出入, 而且我妹一歲的仔仔也一向可以閒閒地自己玩一塊樹葉or 一個招牌嘜玩1-2hours!
於是覺得事不延遲, 將原來已花了不少心血的環境再改變一下,忍痛放棄
所有過於attractive的玩具, 也馬上set好這個蒙特梭利教具架, 不過,有很多問題想請教一下:

蒙特理念提到教具要小朋友伸手可取到的位置, 同時不要打擾他們, 任由他們自由探索
1: 咁細個bb, 如果佢做錯了, 應不應該stop?
2: 最下2層佢都拎到, 佢玩緊一樣未完成就拿第2件, 要不要stop?
3: 還是在最下2層只放1-2件教具?
4: 可否mix其他不是蒙特的玩具在呢個架呢?
5: 如果bb2件完全不一樣的教具一起玩, 要不要stop? 教佢?
6: 而家洗唔洗用工作地毯讓她養成習慣呢?
7: 呢個年齡, 要不要完全陪伴她一起玩?
8: 如果萬一有時我在忙, 她爬到教具架拎晒出來亂玩應點處理呢?Thanks!!!

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-3-25 18:46 編輯 ]
   1    0    0    0

這個是將原本有一張baby gym-mat, (上面吊了6-7個公仔.有音樂,有閃燈) 還有
一個波, 3本布書, 2個手鈴的playzone, 一向任她玩耍,不加控制/ 阻止
9:是這裡出了問題導致她專注力這麼差嗎??
10:我還有什麼要注意?

現在收起所有玩具, 有音樂&閃燈&玩具的其中兩道wall 改裝了在外.只放了個bookdisplay, 打算讓他成為共讀的一個閱讀角

我知道色彩是過於鮮艷了, 不過由於之前已經將整個客廳盡量收起了所有危險的東西讓她explore, 如果連這都收起就沒有什麼東西讓她扶着行. 所以想keep返個playzone.

2度門一直以來都是長期打開的,
11:有問題嗎? 要一同放棄不用嗎?
Thanks!

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-3-25 18:54 編輯 ]

這是女女房的書架,2套蒙特的<故事寶寶> & <英語萬歲>已經很多了, 由原來很short (合小孩高度) 的步迫不得以轉了這個6尺的

有朋友也問同一個問題:
12:是不是一定要將書display 在最下2層讓她自己選擇? 如果像平時放書咁放, 比佢看書脊選擇ok?
大家交流一吓心得啦…. Thx

HI Meredith你好呀!!

好多謝你的回答! 我之前有看你的blog! 你寫得很好啊~繼續努力呀! 你還在刺 上課嗎? 是為期多久呢? 每天上多少個小時呢? 介意告訴我學費是多少嗎? 任何人也可以去上嗎? 是不是只有full time的讀呢? 有沒有為期短一點for家長的呢?

對了,有個比較緊急的問題想先問你一吓, 請問你覺得我帶埋9個月大的bb回來hk(fr usa)上兒童無限0-3歲30hrs那個course值得嗎?
我意思不是他們水準的問題, 他們教得很好!
是小b9個月剛學行的階段回來1.5個月,租住只有600多尺,又不是為小bb而預備的環境. 又要重新適應時間&照顧的人(0-3個月大時照顧她的保母) ...1.5個月後又要再適應回來usa...這會不會大大影響了她的秩序感呢?
不過,我又覺得0-3歲是set up她人格的重要階段... 很想上這個course. 真的矛盾了好一陣子...

p.s.: 如果回來, 會去埋LM上晒時間上可安排到D COURSES.
我該回來嗎?

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-3-27 11:07 編輯 ]

原文章由 Meredith 於 08-3-25 22:19 發表
hello 你好! 睇黎你都係一位好有心既蒙特梭利媽媽呢! 我試下回答你既問題:
蒙特理念提到教具要小朋友伸手可取到的位置, 同時不要打擾他們, 任由他們自由探索…
其實所謂既"自由探索", 其實都係會有限制既, 唔係真係 ...

但好多時就係好CONFUSE究竟幾時先要限制?!幾時自自由?

我呢set不是傳統蒙特梭利的教具, 咁我assume應按照蒙特的方法,要示範比佢睇,right?

3: 還是在最下2層只放1-2件教具?
depends on 教具櫃既寬度, 但一般最多只放3-4件

--->我的意思是,因為佢成日注專不夠,玩一樣又望住第2樣, 索性在最下的2層只放1-2件啱佢玩的教具會更好嗎?

其實你的playzone... 唔.... 可以不要的話最好拆左佢, 或者關門比佢o係外邊扶住行都得
-->如果可以關門比佢扶住行即係唔係色彩太鮮艷了? 咁點解唔好坐在內呢?
其實而家佢成日從一度門入,另一度出.不停兜圈,扶住行...好似對佢發展體能都不錯?!

唔覺意就打擾左bb既專注力, 好似稱讚呀..
-->oh,咁又係wor~..我成日犯咗呢個錯.

另外,我同緊bb去gymboree music class.堂上共45mins,有唱歌仔,玩波波,玩絲巾,打鼓,跳舞,玩手鈴...全部由導師安排玩完一樣就收起,再進行另一樣.這樣,依據蒙特理念,又會嚴重影響她專注力嗎?
thanks!!!

原文章由 Mqchris 於 08-3-26 00:37 發表
你真的花了很好的心機呀..

hi Mqchris,
thanks for yr reply,too!
PLAY Theraphy的概念是不停的稱讚及形容佢玩嗎? 它應該和蒙特的理念與方法很不同的嗎?

我都想只用矮display書架, 不過真係唔夠裝,因為我已經訂咗d書寄緊來.我女女9個月, 唔下果2層都唔洗協助嘞,佢企得好穩同可以拎到了.
你女女又係連書脊都認得? 你地d bb都好叻呀!!希望我亞b都ok啦!
不過轉咗呢個新擺設+我的新方法&態度只有2天,bb睇書的情況好多了~~!! 昨天共讀完完一本,我教她放好. 她自己又爬去再拎第本,又教她放好. 如是者看了好多本呀!haha..

joshua0318,
我妹妹對蒙特梭利認識不深, 只從我口中聽講. 她喜歡看7田真的書,也照他的方法&方向教仔仔.效果很好~!!

Toddler Imbucare Peg Box provides a young toddler with experiences of fitting objects into holes, exploring the use of the hand and developing eye-hand coordination. 同時提供matching的經驗,我想是為日後"色板"&"cylindar block"作好基礎吧!!

對了,你是一個音樂老師嗎? 我不懂音樂的,不過也想給女女在早期接觸多些音樂!
而set "Jingle Bells"其實是我參考蒙特梭利"音感鍾"的使用而另外買的,蒙特的音感鍾只有一顏色,是讓3歲以上小朋友用的.
我也參考了<卡爾威特的早期教育>中大卡爾用了7彩的吊鈴教初生的兒子音感&顏色.
也看到glenn doman也有提到bb 早期可以訓練到他們的"絕對音感"/ "完美音調",這有助他們的語言/外語和學音樂的能力.
方法如下:http://www.musical.com.tw/baby/
介紹: http://news.bbc.co.uk/chinese/trad/hi/newsid_1180000/newsid_1180500/1180550.stm
wht do u think?

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-3-26 18:05 編輯 ]

Joshua0318,
無疑我覺得你的態度和方法效果都很好! 我也發覺,你的"貫徹始終" 是一個很重要的成功要素! 這一點我要時刻好好提醒自己啊!

你仔仔幾大開始可以聽到clean up就很開心去收拾的?真的好叻!

virtually impossible to display everything within toddler's reach.
--> 我意思是說只放1-2件教具在她可拎到的地方,佢就唔會攪到亂晒/我無咁難控制

工作地毯 what's about this? Hey, how about toddler's table and chair? Should the little ones (at 1 year) work sitting around a table What's Dr. Monte's advice on this matter?
--> 蒙特學校都讓小朋友坐在"工作地毯"上工作,他們完成工作後也會自己捲起放回.
---> 我都好想知咁細個好唔好比佢地用table.
(因為我覺得個太空寶寶易d操控.)

唔知呢張咁細嘅書枱比小bb好唔好呢?
得16.9"高, 依然可以媽咪坐地下,bb坐在我上面. http://www.montessorioutlet.com/ ... l-Rectangular-Table

mqchris,
是的! 我都想用不同的教學方法,好多時互相有衝突時, 都唔知點攞個平衡,有一定難度!!

原文章由 bzmom 於 08-3-26 22:58 發表
我將會同2個仔女回流。Montessori 喺加拿大好流行,我哋唔會買教材自學。教授Montessori 要有認可尊業資格,孩子唔會獨自學習,而喺和2歲半至6歲一同學習,以大教小的方式互相學習。每個小孩的學習程度都不同。老師每天每人 ...

bzmom你好,
我其實都打算比女女入讀美國的montessori學校, 我都有打算要約見學校的老師看看她們對於我在家加入教具比bb玩的意見.
係呢, montessori學校係咪一般都有齊晒/會教晒montessori傳統那100多件教具架呢?
在hk,不是每個媽咪也有時間和金錢讀到專業有Montessori 証書資格的課程. 也只有很少數的家長會比仔女讀mont. school.
所以,這類家長班才會那麼受歡迎.

原文章由 Joshua0318 於 08-3-27 02:04 發表
Actually, can you assign other sturdy fur ...

um..咁真係要諗諗有d咩又大件,又穩陣,又唔色彩鮮艷的東東比亞女... 唉,連呢樣都收埋時,真係成個大廳變得家徒四壁囉.

gymboree那裡超級極色彩繽紛,像個兒童樂園. 雖然佢地都要求小朋友clean up & say byebye to 每一樣玩具when finsihed 某一part. 不過佢地d地毯, gym的滑梯,tunnel, 樓梯...全部非常colorful... 咁點算? 又唔去?! 我呢邊冇mont. playgroup. 試問一般playgroup又點會乎合mont. 的要求?!

Joshua0318

wow~~~ 原來你本身是個天才媽媽. haha...
是的, 我所說的就是 "perfect pitch"!!
所謂的絕對音感,是指能夠在沒有基準音的提示之下,正確聽出鋼琴上隨意出現的
音。辨音的正確率達到70%以上,始可視為具有絕對音感(Miyazaki 1988)。對於只能辨
識音與音之間的相對音高關係的大部分人而言(這種能力稱為相對音感;relative pitch),
絕對音感似乎是種神奇的現象,所以有人也稱它是完美的音感(perfect pitch)。
至於你說:"However, many successul musicians don't have this ability, either. So, it is not a necessary condition."
而我就看過一個由"國立臺北藝術大學傳統藝術研究所兼任助理教授"對於絕對音感的認知心理學研究報告, 這報告也有着質疑擁有" perfect pitch" 的人是好是壞的研究:
http://homepage.ntu.edu.tw/~gim/gia/pub/ap05_p.pdf
唔知身為"天才"的你覺得點呢?  你有沒有發覺自己思考(使用左/右腦)或對聽音樂時有報告上所講的問題呢?

查實之前我想比hk一個網上平台所provide的一個online course訓練bb的絕對音感的. 其實而家訪間(台灣)也很流行對小bb的絕對音感進行訓練! 你有沒有發覺自己有什麼特別的優勢嗎??

真的很感興趣啊~!!

雖然你mommy沒特別訓練你,但會不會是胎教開始了?

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-3-27 15:11 編輯 ]

Meredith,
Daisy曾經在家長班上說過唔好Story telling, 連bedtime story都唔洗,目的是讓有朝一日孩子自己發現原來書中可藏一個故事! 那種自己發現的快樂遠比我們講故事比佢聽來得大.

在這方面你有什麼看法呢? (特別在我們這麼早就開始與孩子共讀的父母)

原文章由 bzmom 於 08-3-28 06:09 發表
Hi Miumiu809,

Montessori 等同幼稚園課程,我的仔仔讀了4年全日制(2歲半至6歲)都未能完全使用所有教材,實在太多。學習中用實物模形去理解事情的因與果,完全不靠書本。數學、科學、地理、拼音等的教材就像玩具,所以孩子 ...

學費固然是其一, 但相信蒙特小朋友銜接的問題比較是hk家長所擔心的. 莫講話hk學校制度,就連我在美國其實也是一樣, 要入比較出名的學校,全部都要考試, (連kindergaden都要 ) 所以我之前都有猶豫過. 幸好現在找到了一家直升上8年班的. montessori方法至6歲.

我同jojo都有同一個問題,好想知你仔仔銜接如何呢?

原文章由 Meredith 於 08-3-28 21:37 發表
Hi MiuMiu!

我仍在上課, 這是一個為期為期一年的課程, 分為3個階段, 第一階段是9個星期的課程(現在我們終於去到第5星期了! 呼~!), 之後就回到自己的居住地找baby做觀察(要250個小時!! ), 第二階段在12月時 ...

多謝你很詳盡的回覆~!!

wow, 看來也真很充實~
找baby做觀察很有趣啊~ 如果是自己的bb更加開心.
那裡你繼續努力,有空記得Update你的blog讓媽咪們知/學多少少~

bzmom,
我都好想好想bb學好中文呀~!!
我暫時打算買hk幼稚園的成套教材自己教佢中文.
你覺得如果我打算2-6歲比佢讀蒙特學校, 唔洗再在家中用傳統那類教具比佢玩?

原文章由 cckwan 於 08-4-3 12:20 發表
Joshua0318,

為什麼http://www.musical.com.tw/baby/這網站只開到首頁,便沒有地方可click入去看其他內容呢?  請指教!!

在左手邊粉紅色的"menu"就有其他內容

原文章由 bzmom 於 08-4-4 03:09 發表
Miumiu,
我沒有買其它教材,只是益智玩具。不過,買了很多書,他們自己閱讀,學會了就會說給我聽。我覺得他們在學校已有足夠的練習。

其實我都覺得自己好懶惰,做得唔夠好...或者應該放鬆D!!
是的,hk孩子是極度醒目,計數又叻, 好多都仲細細個識好多嘢,好老積添!
不過, 相對在hk讀書壓力好大,好大, 唔單止學業上, 就連課外活動都好似要鬥多鬥早學咁...見到我d hk朋友+他們的小朋友就替他們辛苦了! 在hk想比孩子冇壓力地成長, 又怕他學業不好,找不到好學校...好矛盾
在外國地方大d, 比到小朋友的資源很多, 生活質素也好d. 小朋友比較單純,也冇咁易學壞...各有各好啦~~
我只來了幾年, 原本好miss hk, 年年返hk 1-2次. 自從有小朋友以後, 我好慶幸自己小朋友是在夏威夷成長的呢!

原文章由 JojoB 於 08-4-5 07:58 發表
做左母親 更加知 依個擔子好重呢... ...

一直都知做人父母難! 也預咗好辛苦...
但我當mommy之前真係無幻想過可以辛苦到呢個地步~!!

一向都知長憂到99...
真係無幻想過可以咁多嘢"憂"!!

‹ 上一主題|下一主題