用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一放榜
樓主: 立人
go

小一放榜 [複製鏈接]

Re: 小一放榜

dsm

現時小一派位制度係分兩部份, 第一部份係上年的自行分現學位, 係計分制的, 詳細資料, 可以係教統局的小一欖覽度看到 - click here/

如果不得, 就會輪到大抽獎.

因為第一part係計分, 有d人話, 如果做左profile, 交form比學校時比埋學校, 如果有d小朋友的分數一樣, 有profile的會易收d, 但亦有d學校不收profile的, 我個女果間就係不收.

直資同私校報名時, 最好比埋profile佢地啦.

如果入官校同津校, 小朋友的表現無關係的, 因為教統局規定係自行分配學位&中央派位之前, 係不可以有面試/筆試, 學校連小朋友個樣都未見過.

yuetmama

無錯呀! 佢地係話一樣分數會lucky draw, 但每個媽咪都會緊張, 我聽人甘講, 未做定一份lor, 如果佢收份profile的話, 我又無蝕底, 不收的話, 如果真係甘不好彩兩次都派不到學校的話, 我份profile咪有用lor.

我都話係聽人講, 不係一定係.

sisima你的意思係不係如果果間學校有一堆小朋友, 有d20分, 有d15分, 甘會不會抽左20分果d?

如果個小朋友有20分, 甘佢會收晒d20分的小朋友先, 甘如果再有位剩, 甘15分的小朋友就會抽簽.

又如果果間學校的學位連20分的小朋友都不夠分, 甘就會抽有20分的小朋友, 甘15分的小朋友根本連抽的機會都無. 明不明?

而統一派位就看係住邊區, 靠運氣, 有兩部份, 第一部分你可以係不屬於係住果區的校網選3間學校, 第二部分就係要屬於係校網的.

係抽的, 不計分.

所以甘多媽咪為左d小朋友而搬屋.

點都好啦, 祝各位好運!

封信係家長寫比學校的, 點會叫一個6歲的小朋友寫wor, 係都係叫佢抄, 甘有mug意思?

我上次整個女份profile時, 會叫佢畫一幅家庭成員的畫, 夾埋落去, 介紹自己的family.  同埋print左d家庭相夾埋落去. 可惜佢學校不收, 佢份profile一次都未見過光, 浪費我的心機.
+ 佢的簡介, 即係好似我們見工的resume甘.

希望幫到你們啦.

希望所有媽咪得償所願, 小朋友入到心目中的理想學校

明天記得第一時間上黎報喜!

carollam310

不好甘啦, 好好同阿女慶祝生日, 祝佢快高長大, 越大越靚.

祝佢阿媽 - 願望成真, 早d上黎報喜!

calton123

不好甘不開心, 爭取時間去看下還有無位啦!

dear all ma

恭喜晒!

carollam310 寫道:
多謝晒,人地話我中左六合彩,連那個派小一註冊証比我的人也恭喜我.話我咁都博到,一擰轉身好多唔識既人恭喜我.搞到我感動到流眼淚.

恭喜晒! 尋日都叫你不駛甘擔心啦! 快d去同係個女慶祝啦! 食餐好既! 還不快d去買六合彩?

你真係好勇呀!
‹ 上一主題|下一主題