用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 軒尼詩官小
go

軒尼詩官小 [複製鏈接]

Re: 軒尼詩官小

我個女讀緊上午班, 無精英班, 亦無聽過有普通話班(全部).

上午班的教學方法比較活d, 下午班應該谷得緊要d(不知有無錯), 但阿女的課程真係好淺.

CCM

我初時以為軒小的功課會比較深, 但依家先知原來真係好淺, 依家成個上學期都就過, 數學還係教緊5以內的加減數.  其實可能學校驚學生來自各幼稚園, standard不同, 所以比時間佢地warm up (自己諗的, 無根據的).

而中文, 我就覺得佢地的教學方法ok, 尤其高效識字, 用d比較靈活的手法, 教佢地認字, 不駛死記個字點寫.

佢地今次的test, 我就覺得好淺, 你講得岩, 好多問題, 已經有答案比佢地揀, 但我個女的同學仔居然抄都抄錯.

而常識, 有3條問題, 真係問問題, 無答案比佢地揀, 我問過我個女d同學, 好多人果3條都不識答(好彩阿女識).

阿女都有join learning plus 的phonics class.

但我不鍾意係放學後上堂, 放學都1點, 還要上埋堂2點先放學, 又無時間比佢食lunch, 肚餓架麻.

CCM

yes, 佢地的數學真係好淺.

我無做義工, 因為我要返工&星期六我要留時間比個仔, 因為佢依家3歲, 發展比正常的小朋友慢, 我要同佢做好多training &同佢講多d野.

我知道我個女d同學, 好多家長都有做義工, 我問過佢地點解, 佢地話, 因為壁佈板有每次測驗/考試最高分30位同學的名, 佢想知, 要做義工先有機會入去看, 不知係不係大部份家長都抱住呢個心態去做義工?

早幾個星期, 學校攪左個親子mug野活動(sorry, 不記得左個名), 我都有去到.

CCM

阿女今次中文測驗都係100分wor , 不過佢不係1h.

我幾鍾意佢地的貼紙獎勵計劃, 令到阿女更加用心去溫書.

講漏句, 其實我不多鍾意某d媽咪甘緊張個分數, 佢地會追住我問阿女的成績, 但阿女不同佢一班, 所以未派卷, 又計埋平均分, 我從無諗過要計平均分.

小一咋, 幾時先捱到小六, 再升中, 再讀大學?

ccm

軒小的校長不係姓吳咩?

canau

讀邊間幼稚園都無關係架, 計分架麻.

不過佢讀跑馬地寶血.

cmc

ic, 其實我都有d內疚, 我好小理阿女d功課, 全部都係佢爸爸負責, 我負責細仔的training, 所以我對佢學校d野不係好清楚, 知d不知d.

好彩阿女生醒, 自己溫習(有時啦), 佢無溫書的時侯, 默書拿不到100分, 佢下次就會知點做架啦

hidemode

你點計有25分? 如果有old boys 分 (10分), 就不會有大仔分.

hidemode

甘你有適齡兒童(10分)+old boy(10分)=20分

因為佢地無宗教, 所以20分已經係好高分, 多數都得.

但只係pm, am係當另一間學校計.

canau

我係first round入的, 而寶血的web-site應該係該年畢業生, 全部學生有幾多人入軒小的數目, 因為該年我都有填比學校的, 但我不知有無家長不填返去.

但照我所以, 讀寶血幼稚園的學生, 佢地大多數會揀返寶血小學, 我本來初初心目中都係寶血小學的, 但因為我還有個細仔, 同埋我不係天主教徒, 所以以分計, 軒小的分會比寶血的分多, 所以我揀左軒小law.

我個女果屆, 都有好多入到軒小, 我知的就有3-4個, 還有d同我個女一班tim.
‹ 上一主題|下一主題