用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局譚歐陽少芳+根德園
樓主: wingwingkam
go

保良局譚歐陽少芳+根德園 [複製鏈接]

Re: 保良局譚歐陽少芳+根德園

Dear ymama ,

謝謝你的意見 . 我就想她在自然學習環境容易學習 , 在 k1 - k3 裹打好基礎 . 不用填鴨式學習 .
但是我的心理阻礙仍是解不開 ,以我英文水平 ,  我怕頂唔到 3 年 ,怕面對老師 + 其他好勁英文家長呀 ! 現是誰讀書 ?是否有小量家長好似我處境 ? 我有 d 傻了......

wingwingkam 

Dear Dasiy ,

我女兒 26 個月 , 但好多人話好似有 32 個月高度 .
因我不知以上 size 怎麼計 , 請問以我女兒 size ,你的校服是否合適 ? tks

wingwingkam

Dear 030316 ,

你唔掂 , 你老公掂呀 , 先碼有 1 個 ok 啦 . 我係 2 個都....... 天呀 !
我是都是很憂心此問題 , 但亦有其它家長比過意見 , HK 教育制度 , 小朋友成長讀書已很苦 . 為何在小朋友咁細3-5 歲就特別找 1 間要嚴格幼稚園 ? 況且此家長亦提出 , 現在的學校不會太寬鬆, 一定有基本規矩 , 否則一定有很多家長投訴 .
其實很難 2 存其美 , 想要學費經濟 , 又想英文帥資好 , 學校 又要出名 , 德行品格控制要好 , 將來找小學校出路又要好 . 唉 , 我都 agree 要 set point 是最想小朋友學什麼為主要先 ?

wingwingkam

Dear HKQQbaby,

tks you for reply
唉 , 我都不知怎樣造人亞媽 , 在女兒 1.5 year時 都不知幼稚園要讀幾多年 , 由幾多歲開始讀 , 係朋友提我要在幾時開始要留意心儀學校 , 要問幾時派表格 ,才知詳情 .
現多謝你問我日後小學直資/ 私校 , 現連幼稚園都想唔掂 , 我連小學都末想過 , 都不知有什麼學校 .... 我只有想過是 9 年免費教育 , 梗係不用要交學費 (除非派學校是有問題 ) . 我其實不是想要小朋友全部 100 分的 , 因太大壓力 , 只要有 88 分我已覺得非常 ok .
我亦有想日後會比女人學下興趣班 (如畫華 , piano ) 但因經濟有限 , 很難再多 d . 我連什麼是  phonics /IPA 是什麼都不知 .... . 所以沒有想名校 , 只要係 BAND 1-2 都 OK ( Band 1 是否就係指名校 ? )
所以我揀 TAYSF 是因為想女兒能在英文上有好基礎 , 而我知道此我在家是幫助不到的 . 所以有很多考慮 . 另一方面 , 我亦聽到很多家長對 "根德園" 品德操行非常 very good , 所以我怕 TAYSF 此不夠嚴謹 , 老師對小朋友德行控制沒有咁好 .
請給我小小意見 .
唉唉唉.. :cry:
wingwingkam

Dear HKQQbaby ,

tks for reply
係討論亦看見很多家長對 "根德園" very good, 而且派學校好 ok .
我女兒是在 10 月份出生 , 活潑 , 喜歡走走 , jump jump . 但學習能力都幾快 , 講說話已很多 . 而且我見佢對新事物都好奇攪攪, 常問什麼來呀 . 所以我想佢讀 TAYSF ,可在細個起建立英文基礎, 大 D 沒咁 Hard . 但根德園就出名讀書讀書, 將來考學校好好 , 家長可以不用咁憂心 .
其實我都不是女兒 , 我唔知那間學校夾佢 , 那學校能做道事半功倍 .  
煩請你給點意見 ! tks tks

wingwingkam

Dear HKQQbaby ,

謝謝你回覆意見 , 鞏固了我的決定 .
我想我是跟別的家長有不同之處 , 如下 :
1. 英文 不ok
2. 國語 不 ok
3. 經濟 不 ok
我已很盡力了, 由 1 月起女兒已安排返幼兒園 , 等佢先學習群體生活 . 平時已分咐印傭不開電視給小朋友看 ,只可在食飯時看英文唱遊 VCD , 而晚上洗澡後 , 我只有 1個節目, 就是一起看 Barney + 其他 英文唱歌 VCD . 我簡單英文都 OK (我都是F.5 畢業 ) ,佢很細已開始比佢看唱遊 , 已習慣了 . 我想以前細個時看 , 佢都末明內容是什麼 , 只是很多歌曲,聽得多 , 自已成日"哼" .但現在大 D , 就 1 路看 1 路笑 , 成日問佢造什麼 .
但英文書 , 對我有難度 , 我發音都不正確 , 怕讀比佢聽誤度佢. 重可況是國語 . 我只是佢 1個月前起才開始講中文故仔 , 只是約 5 分鐘 (1 個故事 )
我想到 K1 時亦會比佢學 Drawing & piano ( 我想係屋企附近街坊形式的中心, 應不會太貴 )
所以我成日擔心 , 選了 TAYSF .我怕係家幫助不到佢學習 , 而亦怕其他家長同學校溝通用英文 , 而我就.......
多謝你的啟發 , 現教育制度 , 家長 + 小朋友都很大壓力 . 太多比較 ! 小朋友要讀 "死" 書, 去應付小學, 中學 , 大學 . 若不是在傳統"死" 讀書學校, 就不能讀出名好學校 ?
所以我都是想小朋友在活動教學中成長學習 , 但只怕有心無力 .....

wingwingkam
‹ 上一主題|下一主題