用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 foster_ma 於 10-1-15 23:51 發表
1) 有冇人知聖安當有甚麼評價?是否普教中?英文程度點?
2) 樂華天主教和秀茂坪天主教, 邊間好D?
3) 天主教柏德和九龍灣聖約翰邊間程度及派位高D? 天主教柏德係咪重難中D? 因為只得10個位。

聖安當、天主教柏德和九龍 ...

九龍灣聖約翰係NET 46熱門, 應該不錯. 我會選此間第三志願.

原帖由 細BB 於 10-1-18 14:21 發表
46網果D你地會點排?九龍灣聖若翰我想排第3,呂明才排第5,唔知好唔好呢?

我覺得九龍灣聖若翰OK!
不過呂明才就唔直得跨區去上學.

原帖由 細BB 於 10-1-19 01:12 發表
我仲以為呂明才OK tim,咁如果同48網比應該會同邊間差唔多呀?

我之前住九龍灣最heat應該係九龍灣聖若翰, 之後就係天主教柏德& 九龍灣基樂, 但我朋友住麗晶, 佢話每天早會d主任好大聲鬧學生, 佢係屋企都聽到.

原帖由 foster_ma 於 10-1-19 01:34 發表
請問有冇人知點解聖約翰天主教, D人話幾好嘅呢?
我今日打去問野, 接聽小姐話暫時冇NET, 但請緊 (for 2010年)。而其他資料就要主任覆我, 但今日冇人覆我。

相反, 油塘基法個主任有打番來, 仲幾友善添。我問升中派位 ...

油塘基法口碑都好好, 都算次熱, 放第三都可能無機會.
可以將基法放第二, 官立放第三試下.
你講觀塘or九龍灣?
觀塘個間我就無聽過有人話幾好, 而九龍灣個間d人話幾好只係講net 46裏面幾好, 咁同net 48 就梗係無得比.

原帖由 foster_ma 於 10-1-19 10:08 發表
" 佢話每天早會d主任好大聲鬧學生, 佢係屋企都聽到"
Which school? 九龍灣基樂?

I called 九龍灣基樂 yesterday to ask their web site (their web was out of order). But the receptionist's manner is not good. ...

sorry!, 應該係柏德.
so, net 46 我只會選九龍灣聖若翰.

原帖由 細BB 於 10-1-19 11:15 發表
其實我揀九龍灣D學校我係覺得總好過揀觀塘D國際學校

又唔洗咁灰.
最好問定幼稚園, 總有同一兩間小學關係好d, 到時叩機會又會大d.

原帖由 enson.ma 於 10-1-19 12:00 發表
各位,我又排過喇,請比意見

甲部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:
    第三志願:

乙部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:聖公會油塘基顯小學
    第三志願:聖若翰天主教小學
  ...

你是否住觀塘?
因見第三/第四係觀塘. 係唔係唔洗坐校車.

原帖由 enson.ma 於 10-1-19 13:00 發表

係啊,你好細心呀!唔知有冇機會呢?

你目標明確!!!!!
GOOD LUCK!!!!!

原帖由 enson.ma 於 10-1-19 13:00 發表

係啊,你好細心呀!唔知有冇機會呢?

enson.ma,

你選第七個間好似麻麻, 不如再放後d.

原帖由 sumsum寶貝 於 10-1-19 14:48 發表
以下係本人初步排位,請大家比意見,thx
甲部: 第一志願:藍田循道衛理小學
    第二志願:
    第三志願:

乙部: 第一志願:藍田循道衛理小學
    第三志願:中華基督教會基法 ...

都係個句, 第七個間我唔係好了解, 但自行收生都收唔足.
睇吓 UNCLEDOS ge資料.
http://edu.uncledos.com/

入到去click"小一選校派位數據分布"

原帖由 細BB 於 10-1-19 15:00 發表
因為上年聽到太多人入咗國際學校,所以嚇驚咗。阿仔間幼稚園就係同基顯,基法關係好D,所以我放呢兩間係一,二囉,亦都係我嘅心水。
其實甲部放一間好定放三間好? ...

如果你唔介意非常幸運地抽到甲二/甲三的話, 係無問題的, 反而多左機會, 但你非常渴望入乙一的話, 就不要填甲二 &甲三.

原帖由 enson.ma 於 10-1-19 15:17 發表

HIN2003,

我又再黎

甲部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第二志願:
    第三志願:
乙部: 第一志願:聖公會李兆強小學(平田)
    第三志願:聖若翰天主教小學
    ...

GOOD LUCK!

原帖由 bebe2004 於 10-1-19 16:41 發表
HIN2003

您好, 我想問如甲一同甲二唔填, 甘對乙部抽, 機會會大的嗎

係唔會.

原帖由 foster_ma 於 10-1-20 02:49 發表
嘩, 度到頭都痛, 終於排起了。請各位幫幫忙, 比吓意見, 睇吓有冇要改? 謝謝!

第一志願:聖公會李兆強小學
第三志願:九龍灣聖若翰天主教小學
第四志願:觀塘官立 (秀明道)
第五志願:中華基 ...

foster_ma,
你甲一有無選華德?
大致上ok!
不過我自己覺得觀塘官立同官立中學係有聯繫, 升中有小小保證. 學術上優勢大d.
但聖若翰係教會學校,相對著重德育&愛心多dd.
視乎你個人意願!

原帖由 sumsum寶貝 於 10-1-20 00:35 發表
HIN2003,
我改左,請比D意見
甲部: 第一志願:藍田循道衛理小學
    第二志願:
    第三志願:

乙部: 第一志願:藍田循道衛理小學
    第三志願:中華基督教會基法小學(油塘)
...

你排左3間熱門在前, 屬於進取型(我都係 ), 好彩的話會入到第一志願/第二志願, touch wood可能會第四or再后d.
不過到真的要叩門時, 基顯&基法可能會因為你將學校放得前而考慮你, 但一定要check清楚這兩間是否會這樣做, 因我知道某d學校要將學校放甲一 & 乙一才有機會叩門..
到時就 .

原帖由 foster_ma 於 10-1-20 10:47 發表
其實不是不喜歡, 只是它太hit。
從舊post看見德田李兆強就算放後D, 都還有機會叩門和面見。
相反,油塘基顯排太後, 未必有機面見。
「叩門」, 我真係好擔心。 憑我一己之力, 驚未能跑到多間學校。

...

德田係 in 晒所有叩門學生. 所以場面好墟x, ( 唔識寫個字.)

原帖由 foster_ma 於 10-1-20 02:54 發表
MorriDad,

排好了, post上來看看。

foster_ma,

MorriDad 已做了好多資料搜集, 亦好明白自己ge目標,  不用替他擔心.

原帖由 foster_ma 於 10-1-20 11:12 發表
HIN2003,

我甲一放華德呀! 甲二放李兆強。
你講的問題, 我都有反覆想過。 基於家庭背景 (我先生兩年前已過身), 我希望對仔女可以在基督教/天主教學校讀, 可能對佢地成長會好D。不過最終派邊間, 都係聽天由命。而我 ...

You are welcome!

原帖由 MorriDad 於 10-1-21 10:08 發表

哦, 咁即係直資冇收到, 否則唔會到大抽獎.....

聖愛德華放前D後D我唔敢有意見(因對其收生情況一無所知), 但我覺得你個排法其實幾進取, 萬一入唔到首志願, 可能排到好後. 所以我覺得你應將一D可接受的學校放前少少 ...

MorriDad,

foster_ma, 自行&甲一都係選華德, 我諗到時佢都會叩華德門, 所以乙部才會填得進取.

原帖由 foster_ma 於 10-1-21 10:29 發表
早晨,

唔係啊,收咗。 其實報直資都係諗住見識吓, 比個仔拎吓經驗, 點知3中1。幾經爭扎, 因長遠的負擔同埋唔係最心儀, 而最後gave up了。係好可惜, 不過唔會後悔, 始终要面對現實。可能到頭來又派得唔好, 都冇辦法; ...

好叻仔, 考到哪一間?
我上年就唔敢考. 唔係對個仔無信心, 而係無勇氣面對一封封reject letter. 所以一間back up 都無 去大抽獎.
我都係非常進取(選了兩間兆強)用破釜沈舟的精神, 預定要叩門, 終於派第十志願.
‹ 上一主題|下一主題