用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 PIS同IS有咩分別?
go

[其他] PIS同IS有咩分別? [複製鏈接]

其實我覺得唔使執著佢係IS定PIS,最緊要係去school tour 感受下、睇下,老師係咩人(我指性格、教學方法 etc, 唔係ethnicity)、student mix、學校嘅氣氛,再了解下課程。啱自己同小朋友心水先最重要。

在我嚟講,Foreign passport % 嘅意義只有 admission priority。例如你有foreign passport 而學校個foreign passport % 好高,咁你就相對比較有優勢。

964000 發表於 20-7-15 12:17
Agree, 其實你自己去感受下個「氛圍」,open day有機會去同D老師傾下,看看課堂習作,interview是很好的機 ...

Open day, school tour 真係好好嘅機會。我早兩年開始抱住八卦嘅心態去左好幾間open day/school tour,有啲本身睇網上資料心儀嘅學校,去到學校行個圈即刻知道唔係自己杯茶,喺心入面個list cross out左。

好可惜上年年尾開始好幾間我預左去visit 嘅學校都cancel 晒啲open day

今年年尾我就要幫小朋友報名,希望仲有機會去多幾間先報名啦。

所以有心真係唔好等到最後一秒先visit,臨時cancel左就咩都冇,早啲睇定冇嘥底~

‹ 上一主題|下一主題