用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長
go

創價 2008-K1 家長 [複製鏈接]

我小朋友都係讀k1第2組 -------沛豐(Alfred)

sorry 沛豐係am幼兒第2組

Ha!係咪不用帶書上堂呀!!

係咪不用帶書上堂呀!!啲書係咪只係留係家中溫習......?

喂!大家同學仔家長你地好呀 我係沛豐媽咪...
沛豐-----(Jan05)--威豪--(7A車)---蘋果組
嘩!!!你地啲仔仔囡囡好叻呀 可以講咁多學校嘅嘢!"豐豐"佢只係簡略講吓....食乜餅乾同講乜故仔..&自由活動佢多數話玩煮飯仔...no more la...
昊藍身體好嗎?聽聞鱷魚肉or川貝對氣管都幾好.....不妨一試.

hello,大家好.我都想分享一下.我係沛豐媽咪,

hello,大家好.我都想分享一下.我係沛豐媽咪,今日終於收到老師電話,老師話亞仔昨天&今天一見外籍老師就喊

大家好

[quote]原帖由 zzzlam 於 08-9-4 12:23 發表

係呀.我個仔都唔知點解驚miss hana,平日都見過外國人,都無嘢!仲say hi tim...
問有無同朋友仔玩,佢話有,由1數到10幾,但無個名講出.
只係講到"昊藍"no more!!!!

zzzlam,你好,我個仔仔一樣講唔係好多有關學院發生嘅事,問佢食乜,佢話食再塊大大塊餅乾,無畫畫同聽小老鼠,問佢有無唱歌,佢只係做啲動作,都唔知佢做乜?
請問zzzlam係邊到睇言語治療呀...可以介紹給我嗎?

天藍,你仔仔同穎穎都好叻

原帖由 天藍 於 08-9-5 09:31 發表
jk923,

原來遲d有同學仔既名冊, 咁就好啦!
連家長都知道同學仔個名, 真係好期待
會快d收到~
昊藍又講個同學仔名, 不個係同班唔
同組既同校車同學, "吳俊鏗"。 同講昨
天係學校茶點食動物餅, 同飲橙汁, 唔
知係咪? ...

天藍,
昊藍唔知有無同"沛豐"玩呢?

原帖由 jk923 於 08-9-4 20:48 發表

係呀!其實好多同學叫我出山,但我一諗到果3年痛苦的學院生崖真係吃不消,到時兩個仔女唔知點算!其實我重好想教書o家,諗起同d小朋友一齊活動真係好開心,但而家成個方向都側重字面上的報告,學習紀錄........,所以我諗以後都係繼 ...

唔好意思,請問你點解對仔女唔係返啟思到讀呀!之前"沛豐"到係藍田啟思讀n1

原帖由 Chickee 於 08-9-5 10:06 發表
zzzlam,
多謝你鼓勵呀!上黎同大家傾下, 個心真係會定d舒服d。

我日日都有讚佢呀, 仲獎佢一個big kiss tim, kekeke...其實我都想乘機錫多佢幾啖!

我仔擒日都有瀨尿呀, 佢話佢換鞋時瀨尿喎, 我估佢趕唔切卦, 佢有時會 ...

chickee,
你好呀,我仔仔讀n1時都試過一次咁大(把),你可以係屋企預演,當佢急o殊時叫佢舉手大叫.....唔知會唔會好啲呢?

原帖由 zzzlam 於 08-9-5 10:20 發表

Chickee ,
呵呵,你仔仔都似乎幾like間學校啦,我開左個web site比佢睇,佢都冇咩興趣睇,行開玩玩具,比佢聽校歌,佢又一d反應都冇,我以為未教tim

zzzlam,
我都有試,問佢啲個係咪"莊老師"呀?佢話係,之後叫我唔好講,唔好講學校啲嘢!!!

原帖由 jk923 於 08-9-5 10:33 發表

無姐姐幫手,一腳踢! 係呀,我老公果時話教到咁多人地d小朋友,但教唔到自己果個,所以果時完約就無做。你都知啦,呢幾先對小朋友好緊要o家嗎。 ...

唔緊要啦!有老公做後台......我個仔仔都係因遲講嘢同2yrs之唔跟我仲意跟姐姐,所以唔做嘢.....

[quote]原帖由 Chickee 於 08-9-5 10:13 發表
想問下各位記唔記得如想打電話搵老師, 應該每日咩時間打? 係唔係打去校務處再轉俾老師?

每日打電話時間
星期一至五 : 上午 8:15 ~ 8:45
                  下午12:15 ~ 12:45
                          4:40 ~ 5:10
教師長週六 : 上午 9:00 ~ 下午 3:30

原帖由 天藍 於 08-9-5 11:11 發表
Chcikee,

俊豪又有進步真係好啦!
係呀! 係屋企開下創價個網頁比仔仔睇,
真係好有效, 等小朋友睇下學校同老師,
會習慣好多~
原來教校歌啦! 等我今晚開個網頁一
齊唱下先, 多謝你報料!
記得再有俊豪既好消息, 記得 ...

天藍,

沛豐之前返n1成日喊..每次放完假都唔願返學,係學校成日(游雲)而到結業前2個月我比佢搭學車,係個時老師先話佢多咗嘢講.....放學返嚟仲扮司機....而佢只係遇講食乜茶點
等佢講學校嘅嘢等得好心急......

原帖由 天藍 於 08-9-6 11:21 發表
all mama,

昨晚回家收到好多學校通告,
星期一要帶一個月餅回校同同學分享中秋
食品同慶中秋活動, 唔知大家係咪都係要
月餅, 因我見通告有好多食物, 但老師
係仔仔張通告係月餅一個個到用營光筆
畫, 仔仔只需帶 ...

天藍,多謝你安慰,沛豐係帶水晶梨

嘩!一個weekend你地分享咗咁多嘢...各位媽咪,如果你地仔仔女女在校容易弄濕褲仔,可唔可以問吓穿輕鬆穿呀.....

原帖由 Chickee 於 08-9-8 12:12 發表
俊豪帶水晶梨呀!

見你地講開音樂班, 俊豪9月底會join Tom Lee既Music Wonderland, 會係沙田上, 你地有無人都join左呀?

我個仔之前係megabox join過Music Wonderland,但只係咗一個stattion,就無返,啲music好好聽,佢哋要你買2本書同一隻cd大約$1~2佰蚊,係堂上會教啲唔同嘅動作配合起嚟,都ok ,但我個仔只有聽唔願做動作   ,所以就無比佢返

hi,今日沛豐話食果醬三文治飲水,請問今日有無講故事,亞仔話今日無講故事...

原帖由 zzzlam 於 08-9-8 12:59 發表

o.......好可惜,今日仔仔番唔到學同小朋友一齊食月餅呀,佢病左呀,星期六晚比冷氣吹親,我星期日仲同佢入ocean park呀,流住nose水玩,今日要同佢睇醫生,又要抖幾日先番得學,冇得同小朋友玩lu~~ ...

zzzlam,你仔仔無嘢嗎,保重身體呀!記住唔好咗冷到氣管,唔係就好辛苦啦!!!!希望你仔仔快啲好噃啦.

原帖由 zzzlam 於 08-9-8 16:57 發表

多謝大家關心,今次佢好次唔多掂,好似一路去緊醫生度都一路嘔,擔心死我,一路番住工,個心飛走左

zzzlam,
did u need to change the doctor ar?如果睇唔好要唔要轉下醫生呢?我睇開"趙長成"都幾好.每次小問題我都係睇屋企附近診所,無睇佢,點知病到支氣管炎,一睇"趙"就ok哂.不過要等等等好耐,at least 1.5hrs.....不妨一試.
另外,下年summer,你可以帶仔仔學游泳,會好d,my couson同你仔仔好似,2~3yrs時都有哮喘,要聞氣,而家唔洗啦!!!

‹ 上一主題|下一主題