用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

我仔仔今年讀中一, 剛剛玩完這個大抽獎, 可以SHARE 一 吓出來, 幫吓手, 信義真係比較難入, 全級無十名都唔駛張 or interview.  今年HKCEE又好好成績, 仲好過D英中 !!
所以應該基元會容易少少 !!

原帖由 Sherryko9 於 10-10-28 10:08 發表
你仔仔是否有考信義呀?情況如何?你仔仔係邊間小學呢?請恕我問題多多

無問題 !! 我仔仔小學讀天官小, 原本派到元中, 但我哋放棄元中去叩門"基元". 最後基元收我仔仔. 我哋沒有考信義 !!

原帖由 jaja 於 10-10-29 12:26 發表

請問你個係Band1頭、中、尾? 自行及統一係咪有選基元第一

我仔仔係band 1 尾, 因為保險原因, 自行及統一都將元中放第一位 (基元在"自行"時放第二位 = 其實我係想仔仔入基元, 所以在"統一"就放基元在"甲部放第二位(搏一搏), 因為-自行時interview 起碼有500-600以上人考, 嚇到我不揀基元為第一位), 最後就派往元中, 然後考基元(叩門), 得咗 !!

原帖由 甜芋 於 10-11-2 16:44 發表
媽媽虎虎~~可以講解一下基元中學嗎?謝謝~~

在12月11日, 基元中學有"升中講座", 應該有妳需要的資料, http://www.ccckyc.edu.hk/

回復 3# 701003 的帖子

同意

原帖由 701003 於 11-1-12 22:43 發表

我無同學校講個仔係資優,我想佢有普通/正常ge學校生活,只不過死仔包成日欠交功課/收條,上堂傾偈傾到收唔到口 所以班主任成日call我,我先至講佢有d特殊!不過班主任都照平常咁罰佢留堂、罰企、罰抄,等佢知道佢有錯 ...

我個仔剛剛入咗基元F.1, 雖然唔係精英班, 但老師的心機&努力&愛心, 真係感受得到, 好似我仔仔個班的數學阿SIR, 不出外食飯,就係為等D學生可以在LUNCH TIME, 有時間解答學生的問題,這些老師真的值得尊敬及真惜,佢的熱誠&心機, 令到我仔仔愛上MATHS這一科,仲好努tim....所以睇完701003的發表文章都好同意&有共嗚

[quote]原帖由 mamafufu 於 11-3-19 16:30 發表
唔該哂

你好, mamafufu !!~
我有個朋友下星期去 (in) 十八鄉, 佢小朋友D成績屬於band 2 中, 可否俾少少意見 & 同埋元朗&天水圍的band 2 學校作 reference?? 謝謝 !!

請pm丁到 [email protected] THANKS A LOT !!

Hi Mamafufu,

感謝你的回覆 !! 我朋友就可以根據以下資料選擇學校和作出最後決定是否到"十八鄉" interview

原帖由 mamafufu 於 11-3-22 12:45 發表
quote番我12月10日的post:
+++++++++
元朗區band 2頭至band 2 中的中學排名順序(個人意見)  
(1) 羅桂祥
(2) 伊中中
(3) 翁祐
(4) 天官
(5) 鄧佩瓊
(6) 基朗

元朗區band 2及band 3中學我唔係好熟悉,睇番佢地2010年 ...

原帖由 manwing7 於 11-4-14 12:19 發表
請問有無網友有最新嘅元朗中學排名呀, 因要開始準備大抽獎選校, 感激感激

我都好想知, 雖然我今年不需要準備大抽獎 !!

Hey 各位,

根據我上年的經驗, 白約翰&基元我都是放榜的前一天親自去拿"叩門"application form的正本, (因為要看成績表的成績才決定) 但今年就不知道有沒有更改了.....

是的 !! 我一知可以早一天拿application forms, 就由銅鑼灣公司早走一點搭 taxi 返屋企取完成績表後去元朗...那時真的很緊張....還在晚上填完有關的心儀學校的"叩門"表格和影印有關的文件副本, 一份一份準備好, 一放榜不理想的話就可以立刻"叩門"行動...因為我是在職媽媽...不可能成日請假

還有學校是要所有副本文件(除了叩門表格+相片),但都需要核對正本的, 所以一定要交表時帶齊正本去, 因為我去年經驗, 只有兩天的時間接受叩門的 application, 而且學校會在ps1考試前決定取錄的學生, hopefully, 我的經驗可以幫到手.....

上年元中是沒有設叩門位的, 商中就不知道.....

原帖由 bobo 於 11-6-27 10:01 發表
各位, 請問往年商中, 元中係咪不設叩門位架? 我剛才打去問, 佢地話無叩門位架喎, 唔知各位媽咪知唔知呢?

另外想問下, 元中知唔知今年開幾多班英文班? 我打去問, 佢地話未知, 答唔到我喎

死啦, 咁多間學 ...

Hi Mamafufu,

好想請教 !! 我朋友的仔仔最後派咗去十八鄉, 唔知會唔開英文班呢 ??

巳pm 有關資料給你...
‹ 上一主題|下一主題